Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

5 причини защо градинарството е здравословно за децата

- Категории Майчинство , Новини

Накарайте децата да ровят в двора до вас, за да подобрят хранителните си навици със здравословна храна, която да намали риска от затлъстяване от ранна детска възраст.

Когато излизате в градината, не забравяйте да заведете и децата там! Те ще се възползват по всякакви активности и приключения, които ще бъдат само в тяхна полза... и в полза на здравето им. Ето няколко причини защо градинарството е здравословно за малките:

1. Това ще ги направи по-склонни да ядат плодове и зеленчуци
(за които сами са се грижили)

Мислите ли, че никога нищо няма да успее да убеди детето да хапва повече плодове - по-малко сладко... и да си изяжда всички зеленчуци в чинията? Опитайте да го оставите да отглежда само своя източник на витамини. Изследванията показват, че когато децата участват в отглеждането на собствени зеленчуци или плодове, е по-вероятно да ги ядат. Децата в предучилищна възраст, които ядат домашно отгледани плодове и зеленчуци, са повече от два пъти по-склонни да получат пет порции на ден от тези, които никога не са яли храна от градината в задния двор. Поручването показва още, че мини-градинарите предпочитат вкуса на пресни продукти пред други храни. 

2. Осигурява (забавно!) упражнение

Накарайте децата си да оставят таблета и да ви помогнат! Въпреки, че може да изглежда просто като засаждане, плевене, поливане и прибиране на зеленчуци е малко вероятно да се изморят, всъщност тези и други градинарски задачи представлява умерена до висока интензивност физическа активност за децата. 

3. Те ще се покрият с "добри" бактерии

Опитайте се да не се притеснявате от факта, че детето ви се покрива, от главата до петите, в мръсотия. Цялата тази почва излага децата на микроби, които им помагат да изградят силна имунна система. Изследователите отбелязват, че децата, които влизат в контакт с повече микроби - да речем, от израстването в къща с двор - имат по-ниски нива на алергии. Когато имунната система се натъкне на безвреден микроб - а по-голямата част от микробите са безвредни - тя го открива и чрез поредица от механизми, които науката все още не разбира напълно, решава да го игнорира или толерира... 

4. То ги учи на уроци за околната среда

Ако децата ви мислят, че всички червеи са направени от лепенки, е време да им покажете как започва животът, от нулата. Предлагането на децата на практическо преживяване, когато те отглеждат растящи растения, научават значението на здравословната почва и вода и откриват откъде идва храната им, дава разбирането, от което се нуждаят, за да оценят околната среда около тях. Някои училища започнаха да включват програми за градинарство в своята учебна програма, поради важните уроци по здраве и устойчивост, които тези възможности предоставят на децата, но е също толкова лесно да го направите и у дома.

5. "Градинарска терапия"

Може би сте забелязали, че е по-лесно е да намерите своя дзен на открито... Децата се чувстват по същия начин. Градинарството всъщност е толкова широко прието, че е добро за вашето благосъстояние, че има и име за него: градинарска терапия. Въведени са градини в болниците и рехабилитационните центрове, за да се предложат психологически ползи за пациентите.

Изследванията показват, че градинарството при децата има ползи за облекчаване на стреса. Всъщност, просто прекарването на времето в пръстта - игра в естествено местообитание, вместо на асфалтова площадка или вкъщи, пред таблета - е доказано, че намалява стреса и невниманието на децата. Някои изследвания също така предполагат, че определена бактерия, която се намира в почвата, може да има повишаващи настроението.

Свързани статии