Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

5 сладки начина как таткото да се обвърже с бебето

- Категории Майчинство , Новини


Ако сте „чисто нов“ татко и бащинството е нещо ново за вас, има няколко чудесни начина да изградите силна връзка с пеленачето си, като същевременно помагате на неговата майка и като цяло на вашето семейство да процъфтява.

Една от най-често изричаните фрази от устата на новите татковци е „Ще объркам“...

Специалисти смятат, че мъжете на днешното „преходно поколение“ са много по-нетърпеливи да участват в живота на децата си, отколкото бащите им някога. 

Независимо дали сте вкъщи със семейството си или на пълен работен ден, професията „родител“ няма почивни дни. Ако сте татко, който наистина иска да се свърже с новороденото си, ето как може да се случи това. Предлагаме ви 5 сладки съвета.

Не подценявайте значението на гушкането.

Използвайте всеки шанс да гушнето бебето си. Усещането за сигурност, което осигурява близостта, е от изключително значение за това, мъничето да се чувства защитено. Специалистите също съветват, гушкането между баща и малкото да става, като бебето е сгушено на голите ви гърди. По този начин, децата усещат близостта дори повече, отколкото самите ние.

Помагайте в нощната смяна.

Позволяването на партньора ви да спи повече е полезно за цялото домакинство, така че скочете от леглото пръв, когато дойде време за нощната смяна за хранене или за успокояване. Може да се учудите как твърдението „че майката е по цял ден вкъщи с детето и има време да си доспи“ всъщност изобщо не е вярно...

Всъщност, вие може да сте най-добрият за тази работа: Татковците имат по-голям успех в успокояването на най-малките, тъй като кърмените бебета усещат аромата на млякото на майка им. И понякога бебетата се събуждат посред нощ и смятат, че трябва да се хранят, когато наистина просто трябва да бъдат приспани отново.

Знаеш ли, че: Още на шестия ден след раждането бебето познава мириса на майчиното мляко. То дори е способно да го различи от мириса на кърмата на други жени.

Събудете се с бебето.

Мъдрите са казали: Бебетата обикновено са в по-добро настроение сутрин, отколкото през вечерите, когато се приберете от работа. Помислете за  сутрините като вашето специално време заедно: вземете бебето след ранното сутрешно хранене и оставете партньора си да поспи допълнителни 30 минути. Разбира се, че ви очаква натоварен работен ден! Но... няма причина да не си създадете навик да закусите или да изпиете кафето си, докато държите бебето в обятията си. 

Утешавайте бебчето си.

Контактът с бебето, когато е щастливо и повече от приятен, но много често не е реалност. Способността ви да се справите с предизвикателните моменти е от решаващо значение, за да станете уверен родител, така че се научете да бъдете безстрашни - изправете се пред плачещото бебе. 

Знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но не предавайте щафетата веднага на майка му. Вместо това, опитайте се да излъчвате спокойствие, което КРЕЩИ – „не се тревожете, аз съм тук“. (Успокояващо е както за бебето, така и за неговата майка).

БОНУС:
„Онова копче“, което „изключва“ плача на бебока, успокоява го и го приспива... всъщност съществува – в 5 прости стъпки, според Харви Карп. 

1. Плътно повиване.

Този тип повиване наподобява меката прегръдка на утробата, в която до скоро е било бебето.

2. Странична или по корем поза.

Макар, че лежането и спинкането по гръб е най-безопасно, то всъщност най-малко успокоява новороденото, защото създава чувство за „падане“ у него.

3. Силен ш-ш-ш звук.

Толкова силен, колкото е и плачът на бебето! Практика, която работи в случай, че се изморите, което е 100% вероятно е да пуснете сешоара или прахосмукачката. Това е така наречения „бял шум“.

4. Люлеене.

Всички бебоци го обичат, но по-плачливите се нуждаят от по-бързи и ритмични движения.

5. Сукане. 

Смукателният рефлекс успокоява бебето. 

Успех!

Свързани статии