Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

5 сутрешни проблема на детето – разрешени!

- Категории Майчинство , Новини


Делничните сутрини са трудни за почти всеки родител, по всякакви причини. Опитайте тези решения за често срещаните, но болезнени сутрешни рутинни „убийци“.

Безброй задачи, но не и много време да ги направите. А с добавянето на мъници към тях... може да ви накара да се почувствате наистина изморени. Не можем да обещаем, че ще е лесно, но можем да ви предложим няколко родителски „стратегии“ за преодоляване на някои от често срещаните сутрешни проблеми.

1. Никога няма достатъчно време

Ако всяка сутрин се борите с времето, защото детето ви закъснява за час, не преустройвайте рутината си, докато не помислите дали просто да не промените часа за лягане. Ако мъниците заспиват в 22:00 и се събуждат в 8:00, те не се събуждат късно - те просто се наспиват пълноценно. Едногодишните и Двугодишните деца се нуждаят от около 11 до 14 часа сън, докато Три-Петгодишните се нуждаят от 10 до 13 часа. Тези цифри включват и дневната дрямка. А децата на възраст от 6 до 12 години се нуждаят от 9 до 12 часа.

Ако у дома няма достатъчно сън за всички, то тогава трябва да поработите върху това децата да отиват в леглото вечер по-рано. Но за да бъде проблемът с времето напълно разрешен, ключът към спокойната сутрин е... в подготовката от предната вечер (или поне преди мъниците да се събудят). 

Освен това, дори да е последното нещо, за което имате време, опитайте се да отделите само минута, за да се „свържете“ с децата си. Преди да се втурнете „Хайде! Ставай! Нямаме много време!“, го прегърнете силно. Този бърз, но личен момент между родител и дете може да допринесе много за сътрудничество по време на сутрешната надпревара.

Ами ако винаги закъснявате и това няма нищо общо с времето за събуждане? Ще трябва да проследите колко време отнема на децата да изпълняват конкретните си сутрешни задачи. На вашето дете му трябват само две минути, за да обуе обувките си, но ако това „упражнение“ отнема 10 минути всяка сутрин по една или друга причина, може би ще го вземете предвид, вместо да се борите с него.

2. Детето отказва да закуси

Всички искаме да изпратим децата си с пълен стомах - в края на краищата закуската е най-важното хранене за деня. Но какво, ако детето ви просто не иска да яде?

Тук се изправяте срещу два възможни проблема: хлапе, което не е гладно веднага като си отвори очите, и това, което просто не иска да спре това, което прави, за да седне на масата. За да преодолеете и двата сценария, направете закуската част от сутрешната рутина, независимо дали детето ви обикновено яде или не със ставането. Игнорирането или пропускането на закуската може да ги подтикне към по-негативен навик. Но това не означава, че трябва да принуждавате детето си да яде. Вместо това, отделете малко време, за да обясните защо искате мъникът да има питателна закуска, задайте очаквания за сутрешната рутина и след това създайте списък с любими храни. На сутринта го попитайте какво иска от списъка (който заедно сте измислили). 

3. Детето се събужда твърде рано

Когато децата ви се събуждат прекалено рано сутрин, проблемът - освен факта, че те вече са будни – е, че има почти твърде много време за запълване, преди да се наложи да тръгнете за работа. Как да ги мотивирате да се приготвят, когато няма истинско бързане и времево напрежение? Ключът тук, е да се сведат до минимум пътите, в които вашето дете трябва да превключва между скучните, готови за деня задачи и каквото и да е забавно занимание, което предпочита да прави. Като възрастни ние го виждаме така: „Просто си измийте зъбите и се обличи“, но за дете, преходът между нещо забавно и нещо не толкова забавно ще изисква повече време и насоки от родителите. Кой има търпение за това сутрин?

В този случай, уверете се, че децата ви са напълно готови - измити зъби, облечени дрехи и т.н. - преди да ги оставите да играят. По този начин не е нужно да ги карате да оставят играчките си, за да закусят и не рискувате да останете без време. Ако предпочитате да оставите вашите мъници по пижами, докато дойде време да се приготвите, опитайте да използвате таймер - или която и да е звукова реплика, която харесвате - за да сигнализирате, когато времето за игра трябва да спре и рутината трябва да започне. Интересно, нали?

4. Детето не спира да мрънка и да се оплаква

Ако детето ви постоянно е в лошо настроение, когато се събуди, може сънят му да не е  достатъчен...

Да чувате оплакване от вашето дете в началото на всеки, всеки ден... е наистина досадно, но експертите казват, че най-доброто, което можете да направите като родител, е да признаете чувствата им и да проявите състрадание. Въпреки, че ни се иска да разберем отговора на въпроса: „ Защо ти е толкова трудно!?“, но това просто затваря комуникацията с най-малките. Факт е, че повечето деца не искат да бъдат в лошо настроение.

Ако това е ново поведение, потърсете причини за това, като липса на сън, недостатъчно хранене или заболяване, чиито по-очевидни симптоми все още не са се появили. Помислете също, какво се случва в живота на вашето дете - дали изпитва трудности с нещо в училище, например. Малкото съпричастност няма да реши проблема непременно, но може да ви помогне за по-бързото му преодоляване.

5. Трудно съсредоточаване сутрин

Колко пъти трябва да помолите детето си да се обуе сутрин? Липсата на мотивация след събуждане е често срещано оплакване от родителите. И не е изненада. Искате детето да напусне уютните домашни удобства и да отиде някъде, където може да се чувства по-малко безопасно или забавно, а любимият му човек на света - вие! - няма да бъде там с него...

За да помогнете на детето си да се съсредоточи върху задачите, направете списък на това, което трябва да се направи сутрин: като закуска, обличане и миене на зъби. За по-малките деца, нарисувайте или изрежете изображения от списания, за да създадете визуален списък. След това, вместо да се заяждате, продължете да се връщате към него и да питате упорито: „До къде стигна в списъка си?“

Просто не очаквайте детето ви да може да го направи самостоятелно. Дори деца, които са напълно способни да се облекат сами, може да се нуждаят от вас понякога. В интелектуално отношение знаете, че могат да го направят, но емоционално - все още е твърде много за детето да обработи информацията, че трябва да се облече. Физическото откъсване от вас не е много мотивиращо за малките. Затова поемете дълбоко въздух и го подкрепете, докато преминава през неговата сутришна рутина - и си напомняйте регулярно, че това няма да е завинаги. Все пак няма да обличате панталоните му в университета :)

Свързани статии