Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

8 начина за ангажиране и забавление на бебетo

- Категории Майчинство , Новини

Mежду 6-ия и 12-ия месец е вълнуващо време за бебета. Вашето мъниче расте и се развива със спиращо дъха темпо и етапите, които започват да се случват, сигнализират за прехода от малко, безпомощно новородено... към любопитно и подвижно малко дете.

През тези няколко месеца бебетата вероятно ще могат сами да седнат, да се хранят с пръсти, да започнат да пълзят, да се изправят и да направят своите първи стъпки - може дори да кажат първите си думички. Най-добрият начин да насърчите бебето да развие майсторство над новите си умения е чрез любяща подкрепа и много, много игра. Вижте тези осем дейности, които можете да опитате у дома с вашето мъниче.

Четене

Никога не е рано да започнете да четете! На възраст между 6 и 12 месеца бебетата могат да научат за разказването на истории и уменията за слушане.

Peekaboo

Към около 6-месечна възраст, бебетата започват да разбират постоянството на обекта. Това означава, че дори да не могат да видят даден предмет, те започват да осъзнават, че той все още е там и съществува. Това прави играта на Peekaboo изключително забавна за най-малките. Опитайте различни версии на играта, като скриване на предмети под одеяло или в чанта.

Подреждане

Подреждането е брилянтна възможност за игра и изграждане на умения. Бебетата на тази възраст вече ще се опитват да хващат малки предмети и подреждането ги насърчава да манипулират предметите, за да построят нещо. Цветните пръстени за подреждане са идеални играчки за практикуване на този набор от умения.

Пъзели

Разбира се, вашето бебе все още не може да се справи с пъзели от 100 парчета, но големите цветни пъзели с мама или татко може да са началото. Дървените триизмерни пъзели също са забавен начин да накарате бебетата да мислят за форми и пространство. Ето защо, дръжте по един пъзел наоколо, за да предизвикате желание у мъника за решаване на проблеми.

Пляскане и тропане

Извадете тенджерите, защото е време да съберете семейната група отново! На тази възраст бебетата се учат как да пляскат с ръце и да блъскат предмети, за да вдигат шум. Може да не звучи много приятно, но за тях това е сладко забавно музикално блаженство. Тръгнете и пляскайте заедно с детето си и го насърчавайте да следва вашите звуци.

Танцуване

Танците са супер забавен начин да прекарате време с детето си. Пуснете малко музика и организирайте импровизирано танцово парти в хола си. Дръжте ръцете на детето си, докато то се упражнява в изправяне и отскачане на тялото си. Това не само е отличен начин за упражнения, но помага на бебето да тренира баланс и да подобрява силата и координацията.

Говорене, римуване и пеене

Езиковият център в мозъка на вашето бебе се развива бързо и е идеален за усвояване на нови думи. Дори, ако детето ви все още не може да говори, това не означава, че не разбира нещо от това, което му казвате. Упражнявайте се да казвате думи като мама и татко и дори да посочвате имена като бутилка, пелена, крак, ръце, прегръдка и др. Римуването и пеенето са чудесни начини да активирате езиковите умения на бебето си, като същевременно се забавлявате заедно.

Игри с пластелин

Кой не обича игрите с пластелин? Той е забавление за деца от всички възрасти. Позволяването на бебето да мачка и удря бучка цветен пластелин е чудесно за координацията между ръцете и очите, уменията за хващане и изграждането на мускулите на ръцете. Това е и възхитително тактилно изживяване за бебета. Никога обаче не позволявайте на бебето да си играе с него, без надзор и не му позволявайте да го слага в устата си, тъй като това може да представлява риск от задавяне. 

Свързани статии