Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

8 съвета как да научим детето си да се облича само


Отглеждането на едно дете си е цяла наука! И най-лесното, което младите родители могат да направят, е да се изгубят в нея.

Едва ли някога сте се замисляли на колко дейности, които по принцип възрастните извършват рутинно в ежедневието си, трябва да научите детето си. Като например да може да се облича само. За това в тази статия сме подготвили 12 съвета, които ще улеснят този процес.

1. Кога трябва да започнете да обръщате внимание на процеса по обличане?

Започнете да учите детето си как да се облича, когато то е между втората и третата си годинка. На тази възраст едно дете се интересува от всичко и се стреми към все по-голяма независимост. За това не е случайно, че точно този период в книгите за психология на децата се нарича “Аз сам”. Така че когато започнете често да чувате тези думички, може да сте сигурни, че моментът е дошъл.

2. Откъде да започнете?

Започнете с това да научите детето си как да обръща дрешките от правилната страна, как да разкопчава по-сложни копчета и закопчалки, като през цялото това време не бива да забравяте да му обяснявате защо всичко това е необходимо. Първоначално му позволявайте да си облича самичко по-лесните неща като гащички и чорапки. Поставяйте дрешките на достъпни за малчугана места, така че той да може да ги достига.

3. Заредете се с търпение!

Процесът по учене на автономия на децата може да бъде много труден, така че трябва да бъдете търпеливи. Никога не се карайте на детето си, когато то не прави нещата така, както трябва, защото това ще блокира интереса му към придобиването на новите умения.

4. Учете детето да играе

По-добре е ако превърнете процеса по обличане в игра – можете да използвате за тази цел всички ципове, джобчета, копчета и дантелки, които има по детските дрешки. Това ще бъде в огромен плюс за обучението, тъй като докато закопчава копчета или ципове, детето ще развие фината моторика на ръцете. Може да измисляте малки игри от рода на “който облече панталонките, той ще получи бонбонки” или когато детето ги носи, да му кажете, че краката му са гараж за две коли и панталонките трябва да се паркират там. Сигурни сме, че на него ще му бъде интересно да играе такива игри!

5. Старайте се детето да е в добро настроение

В момента, в който детето трябва да се облича за разходка, е хубаво да поддържате доброто му настроение чрез забавни шеги и песнички. Така не само, че и на вас, и на него ще му бъде по-лесно, но и ще насочите вниманието му изцяло към процеса по обличане. За целта можете да използвате и любимите му приказни или анимационни герои. Ако детето например обича филмчета за коли, докато обувате маратонките му, можете да му обясните, че това са колички, чийто бензин са неговите крачета.

6. Давайте личен пример

Децата в тази възраст обичат да имитират родителите си, така че един добър вариант е да позволявате на детето си да ви гледа, докато се обличате. Може да измислите и игра от рода “който се облече по-бързо, печели”. По време на нея ще обяснявате реда, в който е правилно да се обличат дрешките.

7. Купувайте дрехи с лесни ориентири

Избирайте дрешките на децата си така, че на тях да им бъде лесно да определят коя е предната и коя е задната им страна. Като ориентир могат да се използват цветни картинки, апликации, джобове, ципове, връзки, качулки и др. По този начин ще улесните детето си максимално.

8. Избирайте дрешки, които детето харесва

Ако вашето дете е на четири годинки и все още не иска да се облича само, то за това причината най-често е, че не харесва дрешките си. За това най-добре е заедно с малчугана си да купувате неговите лични неща. А ако нямате време или нерви (или и двете) да обикаляте цял ден по магазините с него, то чудесен вариант са онлайн магазините за детски дрешки. Те предлагат огромно разнообразие от продукти, които буквално ще бъдат донесени до вашата врата.

Свързани статии