Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Бебешки масаж: как и защо е важно да го правим.

- Категории Майчинство , Новини

От по-добър сън до по-добра връзка между вас, бебешкият масаж има множество физически и емоционални ползи. Не подценявайте силата на приятното разтриване на вашето бебе, чрез докосване или милване, му показвате колко го обичате. Така, то се чувства в сигурни ръце!

Ползи от масажа на вашето бебе

Стимулира кръвообращението;

Успокоява бебето, ако страда от колики;

Подобрява храносмилането;

Укрепва имунитета;

Помага на бебето да се отпусне и да спи спокойно;

Развива двигателната активност и фината моторика.

Подготовка за масаж

Важно е да създадете подходяща атмосфера, преди да започнете да масажирате бебето си. Уверете се, че стаята е топла и от никъде не става течение и няма нищо, което да разсейва и двамата. Свалете всички пръстени и се уверете, че ръцете ви са топли, а ако използвате масло или лосион за масажа, втрийте малко в ръцете си, вместо да го поставяте директно върху кожата на бебето.

6 стъпки как да направите масаж на вашето бебе

Стъпка 1

Започнете масажа от ходилата на вашето бебе, като бавно и нежно ги докосвате и галите от петата до пръста, а след това се концентрирайте върху всеки пръст поотделно, като ги разпръснете и леко ги издърпате.

Стъпка 2

След масажиране на ходилата се придвижете към  краченцата на вашето бебе, като поглаждате всеки крак и внимателно ги изправяте. Хванете коленете на бебето и внимателно ги избутайте нагоре към корема.

Стъпка 3

Поставете ръцете си внимателно върху гърдите на бебето и масажирайте раменете, след това внимателно надолу по всяка ръка, към китките. Протегнете ръцете на вашето бебе, като масажирате нежно дланта и всеки пръст - един по един. Ако масло или лосион попадне върху ръцете на бебето, избършете ги, преди да ги постави в устата си.

Стъпка 4

Нежно масажирайте корема на вашето бебе. Използвайте движения по посока на часовниковата стрелка в кръгови движения с едната или двете ръце. Масажирането на коремчето облекчава коликите.

Стъпка 5

Като използвате само върховете на пръстите си, масажирайте лицето на бебето. Започнете от средата на челото навън около очите и надолу и навътре към бузите, след това леко масажирайте главичката с кръгови движения.

Стъпка 6

Ако бебето ви е спокойно и се радва, обърнете го по корем, за да масажирате гърба му. Използвайте дълги и бавни движения от главата до петите. 

Обикновено бебешкият масаж продължава между 10 и 30 минути. Ако бебето ви изглежда неспокойно, най-добре е да спрете масажа и просто да го гушнете. 

Свързани статии