Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Бебешкият сън: какво да правим, ако бебето не иска да спи?

- Категории Майчинство , Новини

Времето за лягане винаги е или твърде късно ... или твърде рано!

Преумората прави децата неспокойни! Проучване показва, че на уморените деца им отнема почти 20% повече време, за да заспят. За да сложите край на нощната битка, разберете идеалното време за лягане на вашето бебче.

В леглото

Средно, 3-месечно дете си ляга в около 21:30 часа. И все пак, когато бебетата растат, часът им се измества малко по-рано - към 20:30 ч., или още по-рано. Изследвания показват, че новородените, които си лягат преди 21:00, спят значително по-дълго като цяло (13 часа), отколкото тези, които са заспали след 21:00 (11,8 часа). 

#Указания за лягане на новородено - ТВЪРДЕ РАНО

Бебето се бори да заспи в продължение на 30 до 60 минути.

Не показва признаци на умора преди лягане.

Събужда се в средата на нощта или много рано на сутринта.

#Решението: Опитайте да преместите рутината си 15 минути по-късно на всеки 2 до 3 нощи, за да уцелите правилното време за сън.

#Указания за лягане на новородено -ТВЪРДЕ КЪСНО

Бебето се бори да заспи в продължение на 30 до 60 минути.

Рздразнително е и заспива през деня в колата или количката.

Задремва за повече от 2 часа.

Очевидно е преуморено преди лягане (търка очички, мига, прозява се и др.).

Как да накарате новороденото да спи?

Ако имате затруднения с приспиването на новороденото си през нощта, тогава решението може да е: тренировка за лягане 15 минути по-рано на всеки 2 до 3 нощи, докато не уцелите правилното време, което ще работи в полза на вашето мъниче. Създаването на рутина за лягане за новородено може да бъде предизвикателство и може да има няколко опити и грешки, преди да намерите подходящото време за сън. 

Колко време отнема приспиването на новородено бебе?

С тези подходи, вашите битки за лягане трябва да приключат в рамките на 1-2 седмици.

График на бебешкия сън

Как се променя бебешкият сън от 2 до 12 месеца? 
С напредването на възрастта бебето:

Спи по-малко през деня.

Е будно по-дълго между дрямките.

Има по-дълъг нощен сън и се събужда по-малко през нощта

Има нужда от по-малко сън, като цяло.

2-3 месеца

На тази възраст бебетата спят и през деня, и нощта. Те спят около 16 часа на всеки 24 часа. Новородените спят на цикли, които продължават по около 40 минути. Всеки цикъл се състои от активен сън и тих сън. Бебетата се движат по време на активния си сън и спят дълбоко по време на тихия си сън. Около 2-3-ия месец бебетата започват да развиват нощни и дневни модели на сън. Това означава, че те започват да спят повече през нощта.

3-6 месеца

На тази възраст бебетата се нуждаят от 15-16 часа сън на всеки 24 часа. Могат да започнат да се движат към модел от 2-3 дневни дрямки до два часа, всяка. И нощният сън става по-дълъг на тази възраст. Например, бебетата може да спят по шест часа през нощта, докато навършат шест месеца. Но очаквайте, че бебето ви ще се събужда поне веднъж на вечер.

6-12 месеца

Бебетата спят по-малко с напредването на възрастта. Докато вашето бебе навърши една година, вероятно ще се нуждае от 14-15 часа сън на всеки 24 часа. На около шест месеца повечето бебета спят най-дълго - през нощта. Готови са за лягане между 18:00 и 20:00 часа. На тази възраст циклите на бебешкия сън са по-близки до тези на възрастен - което означава по-малко събуждане през нощта! 

До 8-месечна възраст повечето бебета могат да се успокоят сами и да спят, без помощта на родител. Други продължават да се будят, ако се нуждаят от помощ, за да се успокоят отново, или ако все още се кърмят през нощта.

Спи през деня

На тази възраст повечето бебета все още имат своите 1-2 дневни дрямки. Тези дрямки обикновено продължават 1-2 часа. 

6-12 месеца: други развития, които влияят на съня

От около шест месеца бебетата развиват много нови способности, които могат да повлияят на съня или да затруднят успокояването на бебетата: те се научават да се държат будни, особено ако се случва нещо интересно или са на място с много светлина и шум. Може да забележите, че навиците на съня на вашето бебе се променят, когато започне да пълзи и да се движи повече.

Бебетата научават, че нещата съществуват, дори когато са извън полезрението им. Сега, когато бебето ви знае, че съществувате, когато излезете от спалнята, може да вика или да вика за вас.

Свързани статии