Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Децата нямат равни в преговорите

- Категории Майчинство , Новини


Казвали ли сте някога нещо подобно на своето дете: "Ако изядеш цялата си вечеря, ще ти позволя да играеш на таблета за 10 минути"? Повечето деца под десетгодишна възраст биха изпразнили чинията си за миг след такова неустоимо предложение!

Но когато започнете да правите „сделки“ с децата си, за да спечелите тяхното сътрудничество... започвате трудната игра...

Ако сте готови да играте, за начало, трябва да сте готови да увеличавате залозите, тъй като интересът от 10 минути на таблета, скоро ще се изчезне.

Децата обичат да преговарят. „Искаш да си лягам в 20:00, нали? Ами ще си лягам тогава, ако имам телевизор в стаята си“...

Нужно е да бъдем разумни и да кажем: „Не, това няма да стане!". Понякога се забъркваме в инициирани от децата „сделки“, без дори да сме наясно, че това се случва. Децата умело могат да се възползват от заети или уморени родители.

Ако „сделките“ с вашето дете с цел да получите сътрудничество от него, е стратегия, която използвате, тогава тя трябва да бъде стратегия в много краен случай (да се използва, когато баба идва на гости; когато сте много уморени от извънредната работа; или когато искате уютна неделя сутрин в леглото), а не при първия случай, в който искате децата ви да се държат по-добре.

Ето няколко алтернативи на „правенето на сделки“ с деца:

Когато видите, че детето ви прави нещо по начина, по който сте му казали, че трябва - не пропускайте въможността да реагирате положително. Реагирайте така, че самото дете да забележи колко доволни сте от неговото поведение. „Мама (или татко) е доволна от мен“ е силен двигател за много деца. 

Наградете ги след желаното от вас поведение и избягвайте да казвате: „ Ето ти шоколад, а сега се дръж възпитано в супермаркета. Вместо това, покажете задоволството си от приятния пазар с малчугана, след като вече се е държал добре. Редът на събитията има огромно значение за крайния резултат.

Има моменти, когато детето или тийнейджърът трябва да знае, че „Не, означава не“, а не „Не - е само дума“. Кракто, точно и ясно съобщение, неподвижна глава и ясен глас без интонация, показва, че сте сериозни и че наистина не трябва да се налага да повтаряте своето „НЕ!“.

Съсредоточете се върху вас, а не върху тях. Искате ли да си лягат навреме? 

Започнете да четете вечерната приказка преди лягане в уговореното време, независимо дали хлапето е в леглото или не (това работи добре, ако четете приказка на детето си и не чак толкова добре, ако то не се интересува от книжки преди лягане).

Разликата между това да му кажете какво да прави и да му покажете как правите вие, е голяма – особено, когато детето ви не обича да му се казва какво и как да свърши.

Но, нищо не работи на 100% всеки път, така че умните родители знаят, че трябва да имат на разположение редица различни стратегии, които да използват във всеки момент, за да получат „сътрудничество“ от най-малките.

Успех!

Свързани статии