Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Помощта в домакинството е полезна за най-малките

- Категории Майчинство , Новини


Защо домакинската помощ от най-малките, всъщност е полезна за тях?

Домакинската работа не е най-любимото занимание на всяка майка, баба или дори татко. Но, отнемащите толкова много от свободното ни време задачи, трябва да се свършат. Превърнете ги от досадни в повече от забавни. Как? Лесно е. Включете и най-малките...

Много родители искат да запазят детството на своя малчуган възможно най-дълго. „Децата са деца“ и трябва да се наслаждават на своето време за игра и забавления, докато са все още малки. Но кой е казал, че досадните домакински задължения не могат да бъдат забавни, или още повече – да бъдат полезни?

Разгледайте нашите 7 причини, поради които децата трябва да ви помагат в домакинския труд вкъщи:

1.Важни умения

Домакинството помага за преподаване на важни умения. Малчуганите са все още малки, но няма да се деца завинаги! Пране, готвене и бюджетиране са само част от уменията, от които вашите деца ще се нуждат, след като пораснат. Това са и неща, на които училищата не учат напълно, което прави обучението им у дома още по-важно.

2. Трудът вкъщи помага на децата да се научат на отговорност и самостоятелност

„Назначаването“ на редовни домакински задължения помага да научим децата си да бъдат по-отговорни. Задачи, които засягат пряко вашето дете, като например почистване на стаята или подреждане на собственото си чисто пране, ще им помогнат да станат по-самостоятелни. Осигурете на своите деца или внуци възможността да се гордеят с факта, че ги считате за достатъчно зрели, за да се грижат за себе си.

3. Домакинските задължения помагат за ученето на „работа в екип“

Едно от важните житейски уроци за бъдещето на нашите деца – екипната работа. Членовете на семейния „екип“ са отговорни един с друг и когато не изпълнят своята доверена задача, разочароват останалите от своя екип, което води до своите последици. Преподаването и ученето на тези урози у дома, където грешките са по-лесно простими, може да помогне на детето да развие силни умения за работа в екип, които ще му бъдат необходими за в бъдеще в училище и на работа.  

4. Битовите задачи помагат за засилване на уважението

 За повечето от нас е било необходимо отдалечаване от дома, за да оценим изцяло тежката работа, която родителите ни са вършили в и за дома. Нашите деца, вероятно няма да бъдат по-различни, но възлагането на битовите задачи може да забърза процеса на „прозрение“.

5. Вкъщната работа помага за изграждането на силна работна етика


Тази черта се цени и от учители, и шефове, така че защо вашето дете да не се научи на трудова етика от по-ранна възраст? Работата на хората е обвързана със заплащане или награда. Разпалете предприемаческия дух на своето дете, като го вдъхновите не да работи, но да ви помога у дома, срещу (тук, е много важно да уточним) – емоционален подарък, който не е свързан с време за телевизия или повече джобни. Много е важно да изградим и да продължаваме да изграждаме емоциална връзка със своето дете, която да има значение за него. Какъв по-хубав подарък от домашно пижамено парти, специално организирано от вас за него? Повярвайте ми, това е много по-ценна „награда“ и незабравим момент за вашия малчуган.

6. Задълженията у дома помагат за подобряване на уменията за планиране и управление на времето

Винаги има повече от милион неща, които трябва да свършим през деня у дома, а записването на всяка задача е предизвикателство, което 99% от нас не поемат. Ако имате у дома ученик или тийнейждър, например, спазването на задачите вкъщи в срок могат да бъдат много добър „навик“, с който те да се сдобият без да се насилват. Жонглирането със срокове в училище, участието в домакинската работа и техният социален живот, помага на децата да се научат на определени приоритети и да управляват времето си в своето ежедневие.

7. Домакинството дава шанс на членовете в семейството да се сближат

Всички често се оплакваме, че домашните задължения ни отнемат време, което бихме прекарали с децата си... Но, правейки точно тези занимания заедно, можем да създадем специални моменти между деца и възрастни. Съчетайте полезното (необходимото) с приятното.

Нашият съвет към всички организирани и стриктни домакини е, поощрявайте всяка инициатива на своето дете у дома и я превърнете в навик или черта от характера му, с която в бъдеще ще се гордее.

Свързани статии