Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да изберем детско колело?

- Категории Новини

Какви видове детски колела има?

Без педали

Този модел е предназначен да помогне на малките деца да развият равновесието и координацията си. Той няма педали и разчита на краката им, за да го бутат и плъзгат, което позволява на децата да се научат да балансират на две гуми, без да се усложнява работата с педали. Велосипедите за баланс са отличен начин децата да придобият увереност и да подобрят двигателните си умения.

 

С помощни колела

Те са известни още като учебни и са популярен избор за начинаещи. Имат две малки гуми, прикрепени отзад, за да осигурят стабилност и опора, докато детето се учи да кара. Тези модели предпазват от преобръщане, като позволяват на малките колоездачи да се съсредоточат върху въртенето на педалите.

Градски

Градските модели са предназначени за ежедневна употреба в градска среда. Обикновено те са леки и имат удобна позиция за каране. Популярен избор са и могат да бъдат оборудвани с елементи като калници, предпазители на веригата и кошници или багажници за пренасяне на ученически чанти или други дребни предмети.

 

Планински

Детските планински велосипеди са създадени да се справят с офроуд пътеки. Тези велосипеди имат здрави стоманени рамки и са оборудвани с функции като гуми с грайфер за по-добро сцепление, предно окачване за абсорбиране на ударите и множество предавки за справяне с различни наклони. Планинските велосипеди са чудесен избор, защото позволяват на младите колоездачи да опознаят природата, да предприемат приключенски пътувания и да развиват уменията си.

 

Какво да вземем предвид при избора на детско колело?

Възраст и височина на детето 

Когато правим избор на детско колело е важно да вземем предвид възрастта и ръста на детето, тъй като това оказва пряко влияние върху неговата безопасност, комфорт и цялостното му преживяване.

В таблицата са посочени общо приетите норми за размери при избор на детско колело:

Възраст на детето

Височина на детето (см)

Размер на гумите

2-3

85-100

12”

3-4

95-110

14”

4-5

110-120

16”

5-6

115-125

18”

6-8

120-135

20”

8-11

135-145

24”

11+

145+

26”

Как да разберем, че детското колелото е с правилния размер? 

За да направим правилния избор и да гарантираме, че моделът е с подходящ размер, трябва да бъдат изпълнени няколко основни условия за безопасно и удобно каране. Първо, детето трябва да може да стои над велосипеда с крака на земята, което осигурява стабилност при потегляне и спиране. Второ, височината на седалката трябва да бъде регулирана така, че да има леко сгъване в коляното на детето, когато кракът му е върху педала в най-ниската точка. Това позволява ефективно въртене на педалите и намалява риска от натоварване или нараняване. И накрая, кормилото трябва да е леснодостъпно и на удобна височина, за да може детето да поддържа правилен контрол и управление. 

Тегло на детското колелото 

По-лекият велосипед обикновено е предпочитан избор за деца, тъй като предлага няколко предимства. Той е по-лесен за управление, което улеснява маневрирането, балансирането и управлението му. По-малко натоварващ е за въртене на педалите, което намалява умората и позволява на детето да кара на по-дълги разстояния. Що се отнася до материала на рамката, най-лекия варианти обикновено са изработените модели от алуминий. 

Скорости 

Детските велосипеди могат да се предлагат с различни варианти на предавки, които обикновено варират от едноскоростни до многоскоростни конфигурации. Едноскоростният велосипед има само една предавка, което означава, че няма възможност за смяна на скоростите, което го прави по-лесен за управление и поддръжка. От друга страна, многоскоростните велосипеди имат множество предавки, които обикновено варират от 3 до 7 или повече. Тези предавки позволяват на детето да прави избор спрямо съпротивлението на велосипеда, което улеснява въртенето на педалите нагоре по хълма или по-бързото движение по равен терен. 

Спирачки 

- Ръчни спирачки: 

Ръчните спирачки са често срещани при повечето детски велосипеди, особено при тези с няколко предавки. Те се задействат, чрез натискане на спирачните лостчета, разположени на кормилото. Единият лост управлява предната спирачка, а другият - задната спирачка. Предимството на ръчните спирачки е, че те осигуряват по-добър контрол и модулация, като позволяват на детето да прилага различна степен на спирачна сила за плавно и контролирано спиране. 

- Контра: 

Спирачки, известни също като крачни спирачки или спирачки с движение назад, се използват често при велосипедите с една скорост. Те се задействат, чрез въртене на педалите назад, което активира спирачния механизъм. Предимството им е тяхната простота и лекота на използване, което ги прави идеални за много млади колоездачи или за начинаещи в колоезденето. 

Помощни колела 

Предимства:

- Стабилност: Те предпазват велосипеда от преобръщане, като дават на младите водачи чувство за сигурност.

- Постепенно преминаване: Спомагателните колелца осигуряват на децата стъпало за преминаване от балансиращо детско колело или триколка към велосипед с две гуми, като им позволяват да се съсредоточат върху въртенето на педалите без допълнителното предизвикателство да балансират.

Недостатъци:

- Забавяне на уменията за балансиране: Разчитането само на тренировъчни колела за продължителен период от време може да забави развитието на основните умения за балансиране. 

- Ограничени възможности за маневриране: Колелата могат да възпрепятстват способността на велосипеда да се накланя и да завива, което ограничава възможността на детето да се запознае с пълния спектър на управление и контрол.

Кои са най-популярните марки детски колела?

Най-популярен избор са моделите на марките Globber, Micro, Kikka Boo, Chipolino, Shockblaze и Sprint. Кика Бу и Чиполино са подходящи за по-малки деца. Те са известни със своите забавни и цветни дизайни. Shockblaze са подходящи за по-опитни момичета и момчета. Гумите им са по-широки и са предпочитан избор за колоездене както в планина, така и в града. Sprint са известни със своето качество. Те предлагат модели за малчугани от 2 до 9 години и за тийнейджъри от 10 до 18 години.

БАЛАНСИРАЩИ КОЛЕЛА

Балансиращо колело FUNBEE Малкия астронавт, синьо - OFUN615-D - изглед 1 Балансиращо колело FUNBEE... - OFUN615-D - изглед 2
D'Arpeje

Балансиращо колело FUNBEE...

Цена 219,90 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими
Колело за баланс със спирачка FUNBEE, розово - OFUN311-F - изглед 1 Колело за баланс със... - OFUN311-F - изглед 2
D'Arpeje

Колело за баланс със...

Цена 189,90 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими

ВЕЛОСИПЕДИ

Makani Детски велосипед 16`` Pali Green - 31006040094 - изглед 1
Kikka Boo

Makani Детски велосипед...

Редовна цена 249,00 лв. -30% Цена 174,30 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими
  • -30%
Makani Детски велосипед 16`` Pali Blue - 31006040093 - изглед 1
Kikka Boo

Makani Детски велосипед...

Редовна цена 249,00 лв. -30% Цена 174,30 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими
  • -30%
Makani Детски велосипед 16`` Bayamo Blue - 31006040095 - изглед 1
Kikka Boo

Makani Детски велосипед...

Редовна цена 349,00 лв. -30% Цена 244,30 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими
  • -30%
Makani Детски велосипед 16`` Ostria Pink - 31006040096 - изглед 1
Kikka Boo

Makani Детски велосипед...

Редовна цена 355,00 лв. -30% Цена 248,50 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими
  • -30%

Свързани статии