Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да накарате децата си да слушат: 5 трика, които да опитате

- Категории Майчинство , Новини

Защо децата не искат да слушат? Въпрос, който всеки родител си задава по няколко пъти на ден... „Децата ми просто не слушат!“ И така, как карате децата си да ви слушат? Това е нещо толкова просто ... 

1. Спрете да говорите 

Родителите понякога говорят твърде много. Регистрираният брой на ежедневните корекции („закачете си палтото“, „изчистете стаята си“ и т.н.) към детето са... около 200. Колко от тях всъщност се чуват от малките? Само около 25 процента. Сега 25 процента не звучи като добра средна оценка, но всъщност това означава, че те приемат около 50 „команди“ от вас на ден. Не е зле. Затова ги накарайте да броят.

2. Оставете естествените последици да се развият

Време е за по-малко разговори и повече действия. Ако децата ви няма да почистят и приберат кутиите си за обяд, без значение колко пъти им кажете, позволете им утре да се изправят пред миришеща, намазана с кисело мляко кутия. Ако Lego на целия под в детската стая не бъде прибран, без значение колко пъти им кажете, опаковайте го в кутия и го сложете за малко на някое ваше тайно място.

3. Моделирайте активно слушане

Децата се учат най-много от наблюдение и, нека си признаем, много от нас също не са добри слушатели. Активното слушане включва малко повече услиие от ушите. Активното слушане изисква да чуваме повече от обикновени думи; става дума за чуване на (понякога скритото) значение зад думите и отговор на него. Колко често можете да кажете, че правите това?

4. Любов, любов, любов

Понякога децата не слушат, за да ни изпратят съобщение, те ни настройват, за да кажем нещо: „Не можеш да ме накараш и ми писна да ме командваш.“ Време е да възстановите добрата воля. Трябва да сложите малко депозити в любовната банка. Така че, въпреки че ви се иска да ги удушите, прегърнете ги вместо това.

И ако сте опитали всичко това и те пак няма да слушат ...

5. Шептене

С нарастването на нивата на разочарование се повишават и гласовете ни. Децата в крайна сметка се чувстват „навикани“ - постоянно. Понижаването на гласа ви до шепот е точно обратното на това, което те очакват и това може да доведе до изненадващ нов резултат за вас. Освен това (и този трик работи с всички, включително съпрузите и шефовете), когато говорите, шептейки, хората са принудени да се наклонят, за да ви чуят. А не искаме ли децата ни по-близо?

Свързани статии