Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да насърчим децата да се сприятеляват?

- Категории Майчинство , Новини

В началото на всяка учебна година, учениците правят тест, който измерва това, което вече знаят. Подобно на това, понякога, пропускаме да научим малките на основни навици и нрави, защото ни се струват толкова прости и естествени. Смятаме, че те трябва да знаят как да предават чувствата си и да слушат другите. Смятаме, че съпричастността и уважението трябва да са вродени...

Точно както децата трябва да бъдат научени да четат и пишат, те също трябва да бъдат научени как да бъдат добри приятели. Ето няколко прости начина да научите децата за приятелство.

Помогнете на детето си да създаде списък с качества, които правят добрия приятел - добър.

Отначало, детето ви може да измисли някои неясни характеристики като „приятно“ или „да споделя играчки“. Те са чудесни за добавяне като начало. След това можете да напомните на детето си, че този списък се разраства и ще става по-голям, тъй като забелязва качествата на добри приятели в другите.

Позволете на детето си да се превърне в детектив и да „търси“ качествата на добрите приятели през целия ден. Това е забавен начин детето ви да забележи положителните характеристики у другите. 

Детските книги са полезни, когато обучавате детето си за качествата на добри приятели и лоши приятели. Докато четете, попълвате списъка с качества за добри приятели от една страна и качества за лоши приятели от друга. Най-добрата част от тези книги е, че често и двамата главни герои показват отрицателни черти в даден момент, но се научават да стават по-добри приятели.

Осигурете възможности за малките приятели да работят заедно.

Децата създават приятелски връзки помежду си, като работят заедно за постигане на обща цел... Когато децата имат възможност да се смеят, да учат и да растат с друго дете, връзките се образуват естествено.

Научете детето си да решава проблеми, които има с приятели.

Разногласията са прекрасни възможности за децата да се научат как да решават проблеми в своето приятелство. Как се преминава през това препятствие? Първо, трябва да научите децата да идентифицират проблема: „Чувствам се __________, защото..............“. Това споделяне гарантира, че те започват да мислят вътрешно, а не като обвиняват някой друг. 

След като проблемът е споделен, бихте могли да кажете неща като: „Как можем да разрешим този проблем, за да станете приятели отново? Какво трябва да се промени, за да изчезне този проблем?“. С течение на времето, тези разговори ще стават все по-естествени за вашето дете и те ще започнат да разчитат по-малко на вашето участие в техните разногласия.

Помогнете на детето си да поддържа връзка.

Приятелствата изискват последователност и време. За да могат децата да развият значими приятелства, те трябва да имат редовни възможности за игра и контакт. Те не трябва да са дълги, но трябва да се случват последователно. Помислете за телефонни обаждания, седмични дати за игра, за да останат свързани.

Когато започнете умишлено да внушавате на детето си тези качества на приятелство, ще откриете, че то се научава да се бори с конфликти по здравословен начин. Ще откриете, че малките започват да разпознават добрите приятели в живота си. Най-важното е, че ще откриете, че те сами започват да стават добри приятели.

Свързани статии