Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да насърчим развитието на бебето?

- Категории Майчинство , Новини


В първите години от развитието на мъничето ви, то постоянно учи нови неща за заобикалящия го свят с невероятно бързи темпове. Като родител, вие сте света за детето ви и насърчаването на развитието му до голяма степен... зависи от вас. 

Изследвания показват, че липсата на взаимодействие и внимание по време на детството води до поведенчески проблеми по-късно в живота. Как обаче най-правилно да стимулирате  детето да израстне здраво и щастливо, с достатъчно внимание от ваша страна?

Осигурявайте на бебето си най-добрата храна

Храната, която детето получава между раждането и петата си година, влияе върху здравето и развитието му до края на живота, затова нямате време за губене – осигурете най-добрата храна за мъничето си, тъй като е от решаващо значение за неговото развитие. Кърменето е най-здравословният начин да осигурите на бебето си нужните му хранителни вещества и да подсилите имунната му система.

След преминаването от мляко към твърди храни, представете на бебето голямо разнообразие от продукти от ранна възраст. Експертите съветват да осигурите това разнообразие, защото шансовете му да яде всичко като порасне се увеличават значително! По-голямата гама от храни осигурява и широк набор от хранителни вещества, с които бебето ви ще се развива успешно. 

Взаимодействието с бебето е от решаващо значение 

Всеки аспект от развитието на детето се осъществява чрез интеракцията му с околния свят. Неправилното взаимодействие или липсата на такова, бързо учи детето, че светът е неблагоприятно място, което по-добре да не бъде изследвано от самия него.  

Ако обаче осигурявате достатъчно позитивни интеракции на детето си, то ще иска да учи все повече и повече за заобикалящата го среда, докато се забавлява. Чрез активната комуникация и насърчаване на взаимодействието с всичко около него, детето ще расте като любопитна, любознателна и креативна личност. 

Запознавайте детето с колкото е възможно повече нови дейности

Четене

Можете да започнете да четете на детето си още от раждането му. Въпреки че първоначално няма да разбира какво казвате, то ще се научи да разпознава тона и емоциите, които влагате, докато му четете. Бебетата, на които са чели от ранна възраст, имат повишени шансове да се научат да четат по-рано от връстниците си, както и да имат по-задълбочени умения за четене с разбиране. 

Музика 

Пускайте музика на нероденото си бебе. Дори да са в утробата, малките бебета отлично чуват какво се случва навън и обичат музиката. Избирайте успокояващи и весели мелодии, които ще останат запаметени в съзнанието на детето ви през целия му живот.

Играчки 

На пазара се предлага голям избор от играчки, развиващи уменията на децата. Не залагайте на скъпи покупки – вместо това можете да използвате всички безопасни предмети, дори от домакинството, които привличат и задържат вниманието на малчугана.

Както вече разбрахте, насърчаването на развитието на детето от ранна възраст не е сложен процес – нужно е само да му осигурите правилната храна, внимание и да го стимулирате да опознава околния свят. Следвайки тези прости стъпки, ще дадете отличен старт на детето както в здравословен, така и в емоционален план. 

Свързани статии