Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да облечем детето си за променливото време навън?

Удобно облеченото дете е щастливо дете! Един от ключовете за техния комфорт, е да се уверим, че са облечени подходящо за условията през новия студен сезон. Но, да знаеш как да облечеш детето си за есента навън, където времето може бързо да се промени от прохладно и слънчево до студено и влажно, не винаги е просто, особено когато се има предвид, че по-малките дечица не могат да ни кажат как се чувстват – дали им е студено или топло. 

Въпреки това, има няколко насоки и съвети, които трябва да помогнат на хлапето ни да се настрои за успешно преживяване на открито.

Изберете синтетични или вълнени тъкани

За игра навън в сух есенен ден, памучните дрехи могат да бъдат изключително подходящи. Но за активни приключения или ако прогнозата за времето включва дъжд и ниски температура, обличането на малките в дрехи, изработени от синтетика или вълна, е правилният начин. 

Тези материи абсорбират влагата и изсъхват бързо, като поддържат детето ви по-удобно, ако се поти или намокри от дъжд или сняг. 

Вълна

Основните вълнени дрехи понякога могат да раздразнят нежната и чувствителна детска кожа, но за вълнените артикули, предназначени за навън, често се използва мека, ултра фина вълна, която не е сърбяща, а дишаща, влагоотблъскваща, бързосъхнеща и устойчива на миризми. 

Синтетика

Дрехи, изработени от синтетика като полиестер, например, са склонни да отблъскват влагата и да изсъхват много бързо. Освен това, обикновено са по-достъпни от вълнените продукти. Синтетиката обаче, често задържа миризмите повече от вълната. 

Памук

Памукът е изключително комфортен за кожата, но обикновено трябва да се избягва при по-активни излети. Съхне за по-дълго време и е лош изолатор, така че ако хлапетата се намокрят от пот или дъжд, качествата на памука може да ги накара да потръпват с часове.

Облечете детето си на слоеве

Децата ни могат да се възползват от същата стратегия за атмосферните условия навън, която използваме и ние, възрастните – смесване и наслояване на дрехите, за да се адаптират при промяната на условията. Просто казано, добавяме слоеве, ако на детето му е студено, и ги премахваме – когато загреят. Ето кои са и основите на слоевете:

Основен слой

Тук се има предвид бельота, което премахва потта от кожата. При студени условия, този слой осигурява топлина и поддържа кожата суха. 

Среден слой

Този слой задържа топлината на тялото, за да го предпази от студ. Дрехи като суичърите, влизат в тази група.  Като цяло, колкото е по-плътен този слой, толкова повече топлина ще имат малките върху себе си. Колко топъл планираме да е той, зависи най-вече от времето, което очакваме навън.

Външен слой

Това е слоят, който осигурява защита срещу вятър, дъжд и сняг. Външната обвивка е важна част, защото, когато вятърът и водата попаднат в средните и базовите слоеве, това може да доведе до изстиване на детето. Черупка, което е не само водоустойчива, но и дишаща – това е от съществено значение за поддържането на комфорта на активното дете. Но, като цяло, това, което децата трябва да носят навън, зависи от много фактори – включително възраст, ниво на активност, личен метаболизъм, външна температура, скорост на вятъра и др.

Важно: Бебетата не се движат толкова, колкото по-големите деца и възрастните, така че те не могат да генерират толкова топлина. Не забравяйте да вземете предвид това, когато ги обличате за приключения на открито. Като цяло, по-малките деца трябва да носят един слой повече от нас.

Правилен размер

За да поддържате хлапетата си в състояние на бягане, катерене, скачане, и като цяло забавления на открито, е важно да вземете дрехи, които да им паснат отлично. Неподходящите дрехи и техните размери могат да бъдат крайно неудобни и дори опасни (не искате детето ви да се спъне в твърде дълъг панталон, нали?). Първата стъпка в намирането на подходяща дреха е да разберете таблиците с размери за деца. Как работят те?

Различните производителите на детски дрехи често имат малко по-различни начини за справяне с оразмеряването, което може да го направи доста объркващо за един родител. Оразмеряването на бебето се основава на възрастта. Обикновено, ще намерим дрехи за бебета на възраст от 0 до 24 месеца. Някои включват и възрастов диапазон, като например 3-6 месеца. 

Пазарувайте издръжливост

Качественото детско облекло, предназначено за употреба навън, често има вградени функции, които гарантират, че може да го използвате много. Това включва висококачествени и подходящи материи, които няма да се разкъсат лесно. Закупуването на трайни продукти не само гарантира, че екипировката ще бъде в крак с детето, за което сте я купили, но също така, много вероятно ще издържи достатъчно дълго, за да бъде предадена напред в семейството – за братче или сестра. 

Дрехи, които са лесни за обличане и събличане

Обличането на малко и крехко дете, което няма търпение да излезе навън, може да бъде истинска борба. Когато избирате детско облекло, потърсете функции, които улесняват поставянето на дрехата. Неща като еластични маншети, талия и подгъви помагат да се запечата в топлината, като не изискват от вас да се суетите в регулирането им. За бебета и малки деца, които използват памперси, ще искате да помислите за максимално лесен начин да се добирате до него. Дрехите със стратегически разположение закопчалки или ципове определено помагат. 

 

Свързани статии