Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да обличаме и събличаме бебе – безопасно

Прекарали сте девет месеца в очакване да срещнете този очарователен малък човек и сега той е тук. Планирали сте всичко, което една нова майка може да планира. 

Обличането и събличането на бебето е чудесно време заедно, което можем да прекараме в общуване помежду си. Звучи толкова простичко, че никой не говори много за това. Смятаме, че това е нещо инстинктивно, което трябва да знаем. Но дали е така? Нищо не може да подготви новия родител за това какви извивки ще правят малките бебенца, докато се опитваме да сменим дрехите им.  И така, как да разберем как да обличаме и събличаме новороденото бебе – безопасно?

Спокойното говорене с малкото ни може да му помогне да се отпусне по време на този процес. Първото нещо, което трябва да направим, е да създаден спокойна и релаксираща среда за новороденото ни. Това е борба с малки бебешки крачета и ръчички през тънки крачоли и ръкави. Малките не обичат да се събличат и обличат. 

Когато го обличаме или сваляме дрехи от него, винаги трябва да сме сигурни, че:

Държим бебето си внимателно и нежно.

Действайте бавно и му кажете какво правите. След като го обличате и съблечете няколко чести пъти, ще ви стане все по и по-удобно и процесът ще върви по-гладко. 

Сваляме дрехите внимателно.

Когато сваляме какъвто и да е елемент от облеклото на бебето, трябва предварително леко да го разхлабим. Внимавайте да не извивате бебето или да се движите прекалено бързо, за да избегнете прекалено разтягане на ръцете или крачетата му, или поставянето му в неудобни пози. 

Избираме дрехи, които пасват на бебето.

Не искате да обличате бебето си в прекалено къси или прекалено тесни дрешки. Деколтето на всяка блузка или боди трябва да е удобен, а крачолите да са достатъчно дълги, за да може да опъва крачетата си без проблем. 

Бебешките дрехи са безопасни.

Ако дрешките на бебето ни има копчета или декорации, трябва да се уверим, че са здраво зашити, така че да не може да се свалят.

Имаме няколко слоя дрехи.

Изберете няколко слоя, когато обличате своето мъниче. Обличането на новородено на пластове е чудесен начин да се уверим, че те се чувстват удобно, на топло. Слоевете могат лесно да се добавят или премахнат, в зависимост от температурата и нивото на комфорт на бебчето. Важно правило: Облечете бебето си с един слой повече – от вашия (имайте и още един под ръка, който да добавите, в случай, че малкото изстине.

Как да обличаме бебе?

Когато обличате дреха, която трябва да мине през главичката на бебето, съберете цялата дрешка като акордеон до врата. Като държите отвора на деколтето, внимателно поставете облеклото върху главата на своето бебе и бавно издърпайте по тялото му. 

Съберете ръкавите до маншета и прокарайте ръката на бебето през отвора. Внимателно вдигнете ръкавчетата в останалата част на ръчичките му.

Когато обличате панталони или долна част на облеклото му, започнете от краката на бебето си и постепенно довършете тоалета нагоре. Ако трябва да закопчаете задната част на модела, внимателно обърнете бебето си към корема и го изправете, като го подпирате да не падне.

Как да събличаме бебе?

Започнете от главата и внимателно разхлабете, като плъзнете дрешките надолу по тялото. Не забравяйте да поддържате главата и тялото на бебето с една ръка, докато го повдигате, за да преместите дрехите. Не забравяйте да избягвате всякакво усукване или дръпване на някой от крайниците на малкото. Използвайте две ръце, за да свалите чорапите внимателно, вместо да ги дърпате от краката. 

Това са нашите съвети за обличане и събличане на бебе. Какви са вашите?

Свързани статии