Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да подготвим детето си за ясла и детска градина?

- Категории Майчинство , Новини

Когато малчуганът ни се събираше в двете ни ръце, този момент вероятно е изглеждал като много далечен път. Но сега, големият ден е почти тук, и този нов етап често е голяма промяна в живота на малките ни. За щастие, има няколко неща, които могат да облекчат този преход и да ни помогнат с първите стъпки към яслата или детската градина.

Рутина

Рутините и „ритуалите“ карат малките деца да се чувстват в безопасност. В това динамично време днес, ще се чувстват много по-спокойно, знаейки, че могат да разчитат на няколко неща, които да останат същите (например: „Измиваме зъбките, закусваме и след това се обличаме“). Рутините, разбира се, също са средство за спасение на по-заетите родители, които сутрин се състезават с часовника. Всъщност, вероятно е добра идея да упражнявате сутрешната си рутина предварително, преди да настъпи този ден.

Въпреки, че определената сутришна рутина може да се окаже безпроблемна, е умно да подсилите и вечерните навици на малките. Сънят ще помогне на  детето да бъде по-съсредоточено, бдително и щастливо в детската градина. Така че, придържайте се към редовното лягане и придобийте навика да ги успокоявате поне 30 минути преди да се мушнат в леглото. За много родители на малки деца, очакването им хлапетата да са в леглото от 19:00 до 7:00 часа е почти невъзможно за постигане, но около 21:30 часа вероятно ще е твърде късно за достатъчен пълноценен сън. Златната среда се намира между 20:00 и 20:30 часа. Но детето ще подаде собствените си сигнали, които ще ни помогнат да разберем най-доброто време за лягане конкретно за него. Един от най-добрите начини да преодолеете проблемите на съня (превъзбуждане, дискомфорт, упоритост и т.н.), е да работите върху уменията за лягане – през целия ден. Настройте малкото си дете за успех преди лягане, като се уверите, че през деня е получило много слънчева светлина, чист въздух и игра на открито, и се храни здравословно!

Опции за взимане на решения и самопомощ

Нашите малки приятели нямат думата за това дали ще ходят на детска градина, или не. Но, оставянето им да взимат някои от по-маловажните решения, може да им помогне да се чувстват по-уверени и по-малко контролирани. Това насърчава самочувствието им, като им показва, че уважавате способността им да вземат добри решения. („Коя кутия предпочиташ за обяд – синята или зелената?“).

Научете детето си на самопомощ. Вместо да се притеснявате дали хлапето познава буквите и цифрите, преди да прекрачат прага на детската градина, се съсредоточете върху това, да им помогнете да овладеят основните умения за самопомощ, като например да избират дрехите си от предната вечер, да обуят обувките и якето си сами, да използват прибори, да мият ръцете си преди хранене, да почистват след себе си и да използват тоалетната самостоятелно. 

Посадете семена на доброта

Общественият кръг на малките ще стане много по-широк, след като тръгнат на детска градина. Ако са прекарали по-голямата част от живота си заобиколени само от мама и татко, свикването със странични хора и споделянето може да не е точно това, което детето ще иска. За щастие, можете да започнете да изграждате основа за доброта и внимание у дома. Един фантастичен начин да ги научите на добри маниери, е да „посеете семената на добротата“. Малките деца са склонни да пропускат нашите съобщения, изпратени до „входната врата“ на ума им, но те са очаровани от това, което ни чуват да казваме или виждат да правим (съобщения, изпратени до „страничната врата“ на ума им). Един хубав начин да дадете на малките съобщения до „страничната врата“, е да измислите кратки приказки... със съобщения. Например, съчинете си няколко истории за пони-принцеса, която помага на своите съученици. Друга от любимите ни техники на "страничната врата", е „хващането на другите колко са добри“- тоест, когато видите някой друг да демонстрира поведението, което искате да видите в детето си, забележете го, като коментирате и се възхитите на глас (на себе си), без да гледате детето си. Разбира се, детето ви ще чуе, но няма да се чувства оценено от коментара ви, но това със сигурност ще събуди размисли в главата му.

Ролеви игри

За дете, което никога не е ходило на ясла или детска градина, стъпването за първи път там може да бъде усетено като стъпване на друга планета. Разбира се, можете да говорите с детето си какво да очаква, но ролевата игра е друг начин да се промъкнете в "страничната врата" на главичката на малките. Може да използвате кукли или плюшени играчки, за да покажете как би могла да изглежда атмосферата в детската градината. Подгответе малкото си за момента, когато учителят ще поиска да споделят играчка със съученик или за това да бъде добър слушател, когато някой друг говори. 

Четене на книги за училище

Книгите са толкова прекрасен прозорец към света! В този случай, книгите за първия учебен ден могат да помогнат на детето си да разбере какво ще бъде училището по много приятен начин, за да прогоните заедно притеснението за първия ден. 

Вслушайте се в притесненията на детето си

Започването на ясла или детска градина е голяма промяна и може да бъде доста страшно за едно малко дете. Ако хлапето е притеснено за големия ден, отделете време да изслушате страховете им. Не забравяйте, че за малките деца началото на училище може да бъде дори стресиращо... Но, за да сме сигурни, това е началото на много години вълнуващи предизвикателства, приключения и прекрасни спомени за всички.

Свързани статии