Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да предпазим малките деца от слънцето?

- Категории Майчинство , Новини

Лятото най-накрая е тук - което означава, че е време да помислим за безопасността на малките под слънчевите лъчи. 

Любимият горещ сезон води до забавление... на слънце. Знаем, че защитата от него не е лесна: бебетата винаги свалят шапките и слънчевите си очила, намазаните хлапета не търпят кремовете по лицето си, а големите деца не искат да излизат от водата.

Смята се, че приемаме около 40 процента от нашето излагане на слънце през целия си живот - до навършването на 18 години. Доказано е, че слънчевите изгаряния в детството увеличават риска от развитие на кожни проблеmи на по-късен етап в живота ни.

За бебета под шест месечна възраст, правилата за слънцезащита са малко по-различни. Те са твърде малки за слънцезащитни продукти и препарати.

 

Според експерти, бебетата под шест месеца не трябва да ползват слънцезащитни продукти, тъй като тяхната деликатна кожа е уязвима за всичко, което слагаме върху нея - включително съставките в слънцезащитния крем. В случай, на неизбежно или непредвидено излагане на слънце, се препоръчва да нанесете слънцезащитен крем върху всяка открита на слънце част и след това да измиете. В крайна сметка смятаме, че рисковете от излагане на слънце - и потенциално слънчево изгаряне на тази възраст, надхвърлят риска от използването на ограничено количество слънцезащитни продукти.

Без слънцезащитен крем, бебетата се нуждаят от цялостно слънцезащитно покритие, което означава, че ще ви трябват минимум чадър, сенна палатка и бебешка шапка (задължително). Но тези продукти не осигуряват пълна UV защита, особено ако ги използвате в или близо до вода. Важно да запомним е, че слънцето може да проникне до един метър във водата, а има и отражение от повърхността. 

Сенниците и чадърите за бебешки колички осигуряват частична защита от слънцето и те трябва да се използват с повишено внимание. Температурите в затворената количка могат да скочат до минути през летния ден. Поставяйте ръката си често, за да следите температурата на мъника в количата. Слагането на влажна кърпа върху босите им крачета може да им помогне да се охладят, докато се разхождате. 

Големи и малки деца могат да се възползват от слънцезащитните горнища и долнища, предназначени специално за плажа и въздействието на слънцето. Не е необходимо да нанасяте слънцезащитни продукти под тях, но не забравяйте да разширите приложението им до места, които могат да се заголят, например под маншетите на ръкавите и около отворите на крачетата. Ако са от две части, покрийте корема им, тъй като дрехите им са „длъжни“ да се движат, докато играят, за по-голям комфорт.

Ултравиолетовият защитен фактор (UPF) е стандарт, даден на облеклото, което е проектирано да ни предпазва от слънчевите лъчи. Някои дрехи са направени с помощта на специални влакна, за да блокират слънцето, докато други UPF дрехи са предварително обработени с UV-отклоняващо покритие. Подобно на SPF в слънцезащитните продукти, защитният номер се отнася до това колко UV дрехите ще филтрират. Например, бански с UPF 25, ще позволи приблизително 1/25 (или приблизително 4%) UV светлина да премине през него. Като цяло, всяко облекло е донякъде предпазващо от слънчевите лъчи. Всяка плътна тъкан може да свърши тази работа. Като цяло, полиестерът се справя много добре при блокиране на ултравиолетовите лъчи, вълнените и копринени влакна са умерено ефективни, а памучнитею са с по-ниска защита. Най-лесният начин да разберете дали обикновената блуза ще защити достатъчно добре малките, е да я държите срешу слънцето. Основното правило е, че ако можете да видите светлината, прозираща през нея, тя може да достигне и до кожата на вашето дете. 

Избягвайте пиковите слънчеви часове

Планирането на семейни излети е достатъчно трудно, когато се опитвате да синхронизирате графиците за дрямка, часовете на басейна и времето за хранене, особено ако имате няколко деца. Но повечето от планираните забавни дейности навън трябва да се случват извън пиковите часове, преди 11 ч., и след 16 ч., когато слънцето не е най-силно. Особено за децата, най-важните стратегии за защита са поведенческите, свързани с излагането на слънце. Ако искате да отидете в парка, станете рано и направете това - първо за деня. Докато сте на детската площадка, придържайте се към сянката, за да държите децата хладни и далеч от слънчевите отблясъци, но не се заблуждавайте, че сте напълно в безопасност от тези лъчи, стоейки под едно дърво. По-добре е, отколкото да бъдете на слънце, но не е достатъчно само по себе си. 

Свързани статии