Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да предпазим здравето на детето през студените месеци?

- Категории Майчинство , Новини

Студеното време неусетно или не, е вече тук, а с него идва и сезонът, през който трябва да наблегнем повече на предпазването на здравето на малките.

Не навличайте детето с много дрехи

Първото нещо, което ще ви посъветваме, е да не навличате детето си с много дрехи, когато е студено. Да, знаем, че така искате да го предпазите, но единственото, до което ще доведе това, е изпотяване. 

Когато го обличате, се поставете на негово място – вие също не се навличате с много дрехи. Децата се чувстват така, както и вие се чувствате. Когато малчуганите играят, те се увличат и най-доброто, което може да направите, е да ги облечете в памучни детски дрехи, които да ги предпазят от студеното, ако правят снежен човек или са вкъщи и препускат от стая в стая. Друго, на което да наблегнете, са крачетата – те трябва да са максимално топли.  

Създайте му правилен режим на хранене

Високият имунитет се изгражда още от ранна детска възраст, а също така и пряко зависи от детското коремче и по-точно състоянието на червата. Ето защо, е много важно да се изгради правилен режим на хранене.

Препоръчително е сутрин, след като хлапето си измие зъбите, да изпие чаша топла вода и много малко прясно изцеден лимон за вкус. 

Забравете за студените закуски, както и за много мазните банички и пакетираните бисквити. Старайте се в менюто да присъства топла храна: палачинки, овесена каша, омлет, супа. През деня заложете освен на топлия обяд, така и на повече зеленчуци и плодове. Вечерята нека да бъде и най-късно два часа преди лягане и да не включва тестени изделия, лакомства и обилно количество млечни продукти. Ако му се хапват, нека да бъде до 16 часа. 

Смейте се повече 

Знаете ли, че смехът  подсилва имунната система и помага на организма да произвежда витамин С и отделя ендорфини? Точно аскорбиновата киселина е първото нещо, за което ще ви посъветва педиатърът да дадете на детето, когато се разболее. А тя ще бъде винаги в нас, когато намираме повече поводи за смях.

Усмихнете се, усмихвайте се дори и на непознатите хора на улицата... и най-вече на любимите същества вкъщи. 

Куче, котка, зайче – без значение, важното е да радва детето

Всеки малчуган си мечтае за домашен любимец и тук оправданията на родителите може да са, че нямате време да го разхождате, дома ви е прекалено малък, не обичате като цяло домашните животни, или сте алергични. Причините наистина понякога са много, но замислете се.  Повечето родители след време признават, че четириногият другар е полезен както за тях, така и за детето – има поводи поне за две кратки разходки на ден, носи много положителни емоции и развива копнежа и умението на децата да полагат грижи за някого.

Свързани статии