Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да приспиваме бебето?

- Категории Майчинство , Новини

Може би едно от най-съкровените желания на родителите, които имат бебче... е да се наспят. Търсите начини с помощта на които бебето ви да спи спокойно? Ако отворът на въпроса е "Да", то тогава задължително трябва да се запознаете с нашите съвети. 

Спете заедно.

За да бъде спокойно бебето ви, то има нужда да усеща майчината топлина и допир.

Създайте му навици, преди да го сложите да спи.

Приспивайте го всяка вечер по едно и също време, играйте си заедно или му прочетете някоя приказка, изкъпете го и след това му направете лек масаж,  нахранете го и след това го оставете в леглото.

Минимизирайте факторите, които могат да го събудят.

Да заспива нахранено и сухо, температурата в помещението да бъде 20-22°, а за да диша добре, нослето трябва да е чисто.

Приемете, че всички бебета са различни. Едни обичат да ги подрусват, а други да им пеят. Някои обичат да си поспиват преди обяд, а други следобед. След като откриете предпочитанията на вашето бебче, сънят вече ще идва по-лесно.

Какво може да предизвика безпокойство на съня при бебета?

Тъй като новородените все още нямат навици по време на сън, всичко за тях е ново и различно, всеки един шум може да ги събуди, дори и най-малката промяна около бебето може да предизвика безпокойство. Най-често е причинено от:

 Приспособяване към новата среда – както вече споменахме, всичко около новороденото е ново и непознато и именно поради тази причина, е необходимо малко повече време да се адаптира към нея.

 Много светлина - тя е една от основните причини, предизвикващи неспокоен сън. Все пак в утробата на майката няма никаква светлина и за новороденото е по-трудно да се адаптира към нея.

 Поява на колики – те са характерни за началото на четвъртата седмица до към края на трети-четвърти месец и през този период се наблюдава непрестанен и силен плач при здраво бебе.

 Никнене и първи зъбки - най-остро се усеща болката вечерта.

Няколко начина, които ще ви помогнат да приспите бебчето по-лесно.

По-големите деца и като цяло по-възрастните хора не се нуждаят от някакви по-специални ритуали, за да заспят. Но при бебетата не е точно така и следващите предложения ще ви дадат няколко насоки, които ще ви помогнат да го приспите по-лесно:

 Вземете го в ръцете и го люлейте.

 Пуснете клип с бял шум или му изпейте някоя приспивна песничка.

 Някои бебчета заспиват по-бързо, ако за фон има шум от течаща вода или сешоар.

 При по-малките бебета по-бързото заспиване може да се получи по време на кърменето.

 Най-сигурният начин си остава - изморяването от детските игри.

Може би най-честият съвет, които сте получавали... е да научите бебето да заспива само. Този процес изисква повече време и старание. Общоприетият метод при приспиването, е първо да го изкъпете и нахраните, а след това полузаспало да го оставите в леглото, а вие да отидете в друга стая. Не е необходимо при всеки шум да отивате при бебето, а да изчакате само да се успокои и ако усетите, че има нужда от вас – тогава да отидете. Нека бебето ви да се научи само да заспива, а не във вашите прегръдки, люлеейки го.

Свързани статии