Как да се насладим на празничното печене с децата си?
Завържете престилка, извадете любимите си рецепти и се пригответе за снежна буря с най-малките в кухнята.
Празничното печене понякога може да бъде малко скучно - всичкото това смесване, измерване и декориране... Включването на децата обаче може да бъде повече от забавно и може да премахне част от напрежението, постигайки вълшебни резултати за празничната трапеза. Тук споделяме нашите най-добри съвети за ПРАЗНИЧНО ГОТВЕНЕ С ДЕЦА, без да губите хладнокръвие!
Прочетете рецептата заедно
Ако вашият мъник започва да чете тепърва, рецептите са вдъхновяващ и вълнуващ начин да ги научите и да се упражнявате заедно, без да отделяте специално време за това. Ако обаче вашият помощник е по-добър слушател, прочетете инструкциите на глас, за да се почувства част от процеса.
Облечете престилките
Направете или си купете еднакви престилки, шапки за готвачи, бъркалки и всякакви фигурки за печене.
Предварителна подготовка
Ако печете с по-малки деца, предварително измерете съставките, за да се придържате към рецептата.
Танцувайте!
Независимо дали става въпрос за коледни детски песни или любимия #дисни, не забравяйте една от най-важните съставки във вкусната рецепта – музиаката и доброто настроение. Танцовите партита, докато фурната загрява, са силно препоръчителни.
Приемете несъвършенството
Понякога, печенето с май-малките е по-скоро заради процеса, отколкото заради крайния резултат. Размазаните снежинки и шоколадови елени с един рог със сигурност ще ви усмихнат през целия празничен ден.
А ето и три от нашите любими идеи за вкусни рецепти за празниците, които може да направите, заедно с най-малките:
Коледни меденки
Няма как Коледа да премине без коледни меденки... Ароматът на меденки е ароматът на Коледа! Особено, когато в кухнята готвите с малгучнате. Класическите меденки имат няколко безспорни плюса: приготвят се с подръчни материали, излизат мноооого бройки и рецептата е лесна.
Какво ви е необходимо?
яйца: 2 броя
олио: 1 чаена чаша
пудра захар: 1 чаена чаша
мед: 1 кафена чаша
хлебна сода: 1 чаена лъжица
канела: 1 чаена лъжица
брашно: 600 грама
За бялата айсинг глазура
белтъци: 1 брой
пудра захар: 1 чаена чаша
лимонов сок: 1 кафена лъжица
За шоколадова глазура
шоколад: 100 грама
краве масло: 1 чаена лъжица
Първата стъпка от рецептата за меденки е разбиването на яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер или тел за разбиване, а може и с вилица. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно.
Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка, бъркайте, а след като се получи тесто, го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ½ кг брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете.
Оформете от готовото тесто топчета с големината на маслина, или пък разточете дебело (дебелина около 0,5 см) и използвайте формичките, които си имате вкъщи. За да се получат камбанките, елхичките, ангелчетата и цялата компания, е важно тестото да не е разточено много тънко, защото в противен случай - няма да можете да ги отделите от работния плот.
Печете меденките в предварително загрята на около 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента, те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.
След като ги извадите от фурната, по желание може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр.
А за да станат вашите меденки по-красиви и приготвянето им още по-забавно, може да им приготвите и захарна глазура.
Ето как да приготвите бяла глазура айсинг: пресявате два пъти пудрата захар и я разбивате с тел, или с миксер + белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. Заредени с тази смес и малко търпение, вашите меденки ще бъдат вълшебни!
Шоколадова глазура: на водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате вашите меденки.
Рецептата за меденки е изпълнена!
Напукани какаови сладки
Тази рецепта също спада към списъка с лесни и бързи задачки в кухнята, подходящи за малките помощници. Това е истинска наслада за любителите на какото и шоколада! Едва ли има сладки, които да имат толкова наситен какаов вкус, като напуканите какаови сладки. Рецептата е лесна, а резултатът е наистина впечатляващ!
Какво ви е необходимо?
какао: 1 чаена чаша
захар: 1 чаена чаша
брашно: 1 2/3 чаени чаши
ванилия: 1 брой
яйца: 3 броя
олио: 1/2 чаена чаша
бакпулвер: 2 чаени лъжици
сол: 1/2 чаена лъжица
пудра захар: 1/2 чаена чаша
Първата стъпка от рецептата за напукани какаови сладки е подготовката на продуктите. Пресявате брашното, заедно с какаото и бакпулвера. Добавяте солта и ванилията.
Разбийте яйцата със захарта, като най-добре да направите това с миксер или тел за разбиване, след което добавете олиото и отново разбъркайте. След това, малко по малко добавете сместа от брашното и какаото, като разбърквате с вилица, а когато стане много гъста и с ръце. Доомесете сместа добре с ръце, за да се получи гладко тесто. Сложете тестото в хладилника за минимум един час.
След като тестото за напуканите какаови сладки е престояло в хладилника, го изваждате и оформяте топки с желаната от вас големина, които овалвате в пудра захар и нареждате в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене. Печете за около 10-12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Имайте предвид, че ако печете сладките по-дълго време, ще станат твърде сухи.
Рецептата за напукани какаови сладки е изпълнена!
Коледни скалички
Това са едни от най-любимите сладки на децата! Това е идеалната рецепта, в която вашите мъници да изявят своето въображение, щом стане въпрос за украсата им. Те са точно толкова вкусни, колкото и симпатични.
Какво ви е необходимо?
обикновени бисквити: 250 грама
краве масло: 100 грама
яйца: 2 броя
какао: 3 супени лъжици
захар: 1/2 чаена чаша
стафиди: 2 супени лъжици
ром: 20 мл
Залейте стафидите с рома, за да се напоят и да придобият аромат. Маслото разтопете на водна баня. Натрошете бисквитите на дребни парчета, като най-лесно това може да направите в хаванче. Важно е бисквитите да не са смлени, а да останат на парченца.
Отцеждате стафидите и добавяте към тях всички съставки. Разбърквате. Тестото за скалички не трябва да става гладко, а да се чувстват парченцата бисквити. С ръце оформяте скаличките с желаната от вас големина и ги слагате за няколко минути в хладилника, за да стегнат.
Украсата за скаличките е въпрос на вкус, време и налични продукти (както и наличието на малки помощници). Тук идва и най-забавната част!
Може да украсите скаличките с бяла глазура от пудра захар и белтъци и да ги поръсите с шарени захарни пръчици. Друга ефектна и вкусна глазура, е глазура от разтопен на водна баня бял шоколад. Готовите скалички съхранявате в хладилник.
Рецептата за скалички е изпълнена!