Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да спрем постоянните караници между децата вкъщи?

- Категории Майчинство , Новини

Наличието на две подрастващи деца, които да контролирате, може да ви накара да се почувствате повече като боксов съдия, отколкото като родител. Но има няколко начина за спиране и предотвратяване на битките между братя и сестри ... и то бързо!

Хванете децата си като в добро настроение, за да предотвратите караниците между тях.

Най-добрият начин за предотвратяване на караница между братя и сестри е да хванете децата си в добро настроение. Помислете за насърчаване на доброто поведение, като например дадете на децата вкусни лакомства (наричано също, време в... обратното на тайм аут). Похвалете ги, когато видите децата си да правят нещо заедно, да си помагат един на друг или да разрешат даден проблем вкъщи, без това да се превърне в борба (и направете тази похвала изключително ефективна, като „клюкарствате“ за нея - това е супер ефективна техника на най-щастливото дете. Какво представлява тази техника? Хвалите децата си на някой друг (докато говорите с баба по телефона, например) със силен шепот, позволявайки им „случайно“ да чуят).

Използвайте стимули, за да спрете битките между децата.

Също така, е забавно да предлагате физически стимули като звездна карта, за да наградите уважителното поведение на децата. (Този план е най-добре да се изготви по време на семейна вечеря, така че децата ви да знаят правилата и всички да са съобразени с очакванията). Например, давайте звезда, стикер или лакомство всеки път, когато подреждат масата заедно или изберете своя филм от петък вечер, без да се карате. И когато спечелят определен брой звезди - като екип! - те могат да споделят наградата заедно. Ключът е да им помогнете да се възприемат като съотборници, които участват в успеха на отбора, а не като конкуренти.

Въведете "Специално време с мама или татко"

Създайте или подсилете „специалното време“, за да предотвратите битките между тях. Един от най-ефективните стимули за децата е... времето с вас! И така, въвеждане на „Специално време!“ за всяко дете може да помогне за засилване на сътрудничеството му. Специалното време е малък подарък от няколко минути от вашето внимание ... това означава, че не се допускат никакви външни фактори – работа, готвене и т.н.! Специалното време ще "нахрани" детето ви с „вкусно“ време само с мама или тати, за което е толкова гладно. Правете го поне два пъти на ден. Ако можете, дайте на малчугана си от специалното време и от двамата родители. Понякога правете "специалното време" - например разходка за сладолед без „съперници“ - имаме предвид братя и сестри! 

Използвайте последствия за поемане на отговорност, за да спрете борбата между децата. Разбира се, опасната битка между братя и сестри (прищипване, удряне, ухапване) се нуждае от вас. Винаги използвайте последствия за поемане на отговорност, като „таймаут“ или „глоба“. Когато децата ви се бият, може да ви е очевидно кое от тях заслужава таймаут. Но ако не сте сигурни кой е главният виновник, често е най-добре да дисциплинирате и двете деца. Знаем, че това може да изглежда малко несправедливо, но ето защо може да се направи правилно: Първо, често е трудно да се разбере коя всъщност е жертвата (понякога маникът, който смятате за невинен, всъщност провокира битката, като се дразни или подиграва ), и второ, вижда, че независимо от това кой е започнал битката, и двамата носят отговорност, че са я продължили.  

ПОНЯКОГА, отстъпете, за да позволите на децата сами да разрешават битките между братя и сестри.

Не е задължително да се намесвате във всяка битка, която имат децата ви. Малките борби помагат на децата да се научат да отстояват себе си и да бъдат смели. Освен това, рано или късно, ще искате децата ви да се научат сами да уреждат различията си.

Така че, докато битката не е агресивна или опасна, оставете децата да се борят малко преди да се намесите. 

УСПЕХ!

Свързани статии