Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как децата могат да научат много от домашния любимец

- Категории Майчинство , Новини

Домашните любимци са толкова важна и очарователна част от живота ни! Доказано е, че животните са способни да изграждат силна връзка с хората, без значение от породата и размера им. Всъщност, много хора гледат на домашните си любимци като на част от семейството. Както всеки друг член на семейството, домашните любимци могат да имат голямо влияние върху развитието на детето. Положителната връзка с домашен любимец може да помогне на децата в области като социално-емоционални и двигателни умения. 

Няма как да не ни се е случвало да бъдем посрещнати и поздравени с размахване на опашка или сладко мяукане и всичките ни притеснения от натоварения работен ден да се стопят. Положителните отношения със семейните домашни любимци като котки или кучета, могат да повишат самочувствието и увереността на детето. Участието в рутинни дейности - като разходка на кучето или хранене на рибите, може да донесе чувство за отговорност на малките. А играта с косматия приятел може да намали стреса и тревожността.

Когато малките помагат в грижата за своя домашен любимец, те се научават как да създадат доверчиви отношения, което е важна част от социално-емоционалното им развитие. Също така, домашните любимци имат много енергия, така че те могат да бъдат чудесен начин децата да получат физическа активност! Освен това, по този начин малките практикуват неструктурирана игра, която е свободна и е най-добрият тип игра за децата. По време на заниманието си с домашните любимци малчуганите се научават да използват своите сетива за баланс и осъзнаване на тялото. Те се научават да прилагат различни видове докосване въз основа на животното. Например, децата ще се научат да имат по-леко докосване с по-деликатни животни, като зайци или котки, в сравнение с куче или кон.

Говоренето с нашия домашен любимец помага на по-малките, само чрез гледане и учене да развият своята комуникация. По този начин, съвсем скоро те ще научат и специалните начини да общуват с него. Бебетата усъвършенстват невербалните знаци и значението на невербалната комуникация, благодарение на домашния любимец.

Чувството за отговорност расте бързо с присъствието на домашен любимец вкъщи. Когато децата пораснат, те могат да поемат някои от задълженията, които са част от рутина на косматия любимец. Освен това, може да се наложи да решават проблеми, докато помагат или играят с животното, ако възникнат неочаквани обстоятелства. Например, интересно е каква ще е реакцията на малките, ако Рекс не иска да се храни днес? Ще попитат ли каква е причината за това? 

Друг важен житейски опит, който нашите малчугани могат да научат от животните, е че те изграждат силна семейна връзка. Когато цялото семейство играе с домашния любимец, чувството на свързаност в семейното гнездо определено се увеличава.

Свързани статии