Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как децата да развият силни умения за писане?

- Категории Майчинство , Новини


Писането е важна част от нашето ежедневие и заема доста време от нашия живот. Не е много лесно обаче да се научиш и да го овладееш. Като започнете с някои прости дейности, можете да помогнете на детето си да развие своите умения за писане още в ранна детска възраст. По този начин, вие ще допринесете за бъдещия му успех в училище, като го научите как да се изразява правилно.

В тази статия ви предоставяме няколко причини защо писането е толкова важно умение за цял живот, както и списък с предложения, които ще помогнат на детето ви да стане по-добър писател.

Защо писането е важно?

Писането е практично.

Всеки ден трябва да пишем, за да изпълним задачите си, независимо дали попълваме формуляр в кабинета на лекаря или пишем важно писмо. Тези задачи изискват да пишем ясно и ефективно да организираме информацията.

Писането е важен елемент от образованието на ученика.

Независимо дали учениците пишат на ръка или на компютър, от подрастващите ще се очаква да показват все по-сложни писателски умения. Освен това, в много училища и университети, писането на есе е част от кандидатурата за прием.

Писането може да бъде важен елемент от работата на служителя.

На много служителите, независимо от професията им, се налага да пишат ежедневно. Каквато и да е задачата, качеството на добре свършената работата може да зависи от способността им да пишат и да се изразяват правилно. 

Писането е важна форма на комуникация.

Писането на писма и имейли е често срещан начин да поддържаме връзка с нашите приятели, роднини, колеги и най-вече клиенти. Писането често е последният етап в общуването, когато вземаме важни решения.

Писането може да бъде важен „изход“.

Много хора намират писането за терапевтичен и полезен начин за изразяване на чувства, които не могат да бъдат изразени толкова лесно чрез говорене.

Насърчаването на вашето дете да развие силни умения за писане и да стане по-добър писател с напредване на възрастта, може да окаже положително влияние върху целия му живот. 

Идеи за родители: Как да помогнете на детето си да стане добър писател?

От какво имате нужда?

Моливи, пастели или маркери

Прежда или панделка

Листи или тетрадка

Картон или по-дебела хартия

Ножичка

Важно е детето ви да има добро място за писане, като бюро или маса с гладка равна повърхност. Също така, е важно да има и добро осветление. Осигурете изобилие от хартия и неща, с които да пише - моливи, химикалки и пастели.

Говорете с детето си често и детайлно за неговите идеи и впечатления. Насърчавайте го да описва хора и събития.

За по-малките деца

Насърчете детето да рисува и да обсъжда своите рисунки. Задайте му въпроси, относно неговите рисунки, като:

"Какво прави момчето?"

"Тази къща прилича ли на нашата?"

"Разкажи историята, която се разказва в тази рисунка?"

Проявете интерес и задавайте въпроси за нещата, които детето ви казва, рисува и може да се опита да напише. Помолете детето си да ви разказва прости истории, докато ги записвате. Записвайте историята така, както я разказва то, без да правите промени. Помолете го да изясни всичко, което не разбирате.

Насърчете детето си да напише своето име.

Практикувайте да пишете името на хлапето с него и посочвайте буквите, когато ги видите на други места (на табели, в магазините и т.н.).

Използвайте игри.

Има многобройни игри и пъзели, които помагат на децата с правописа, като същевременно обогатяват и речника му. Някои от тях могат да включват кръстословици, игри с думи, анаграми и криптограми, създадени специално за деца. 

Превърнете писането на детето си... в книги.

За всяка книга направете корица от по-дебела хартия или картон и добавете специално заглавие и името на своето хлапе като автор. Пробийте дупки в страниците на корицата и вържете книгата заедно с прежда или панделка. Библиотеката ви не е била по-вълшебна досега, нали?

Ежедневни дейности.

Уверете се, че детето ви вижда как пишете самите вие.

То ще се научи по-бързо като ви гледа как пишете. Говорете с него за начина по който вие пишете, така че да започне да разбира защо писането е важно и многото начини, по които може да се използва.

Насърчавайте детето си да пише, дори и да драска.

Дайте на детето си възможности да пише, като му позволявате и му помагате да подписва картички за рожден ден или да прави списъци за пазаруване, например.

Записки.

Насърчавайте детето си да си прави записки за пътувания или излети и да описва какво е видяло. Това може да включва описание на разходки сред природата, екскурзия с кола или други събития, които са му направили впечатление и създали спомен.

Насърчете преписването.

Ако детето ви харесва определена песен, предложете му да научи думите, като ги запише. Също така, насърчавайте малките да преписват любими стихотворения или приказки.

Семейна „оперативка“.

Окачете семейно табло и закачайте всякакви бележки на него, които са свързани със запазени часове, събития или важни неща, които не трябва да се забравят. Превърнете го в сутрешен навик – справка на задачите за деня.

Водене на дневник.

Това е отлична практика за писане, както и добър начин за споделяне на чувства, особено за по-големите или чувствителни деца. Насърчавайте детето си да пише за неща, които се случват у дома и в училище, за хора, които харесва или не харесва и защо, и за неща, които иска да помни и прави. 

Неща, които трябва да запомните...

Дайте му време.

Помогнете на детето си да прекарва време, обмисляйки своя писателски проект. Добрите писатели често прекарват много време в мислене, подготовка и проучване, преди да започнат същинската част. Бъдете търпеливи и не го пришпорвайте.

Практика, практика, практика.

Писането е изкуство и изисква много практика, така че не го забравяйте и не допускайте детето ви да се обезкуражава твърде лесно. Не е лесно! Дайте му много възможности да практикува, така че да се усъвършенства.

Четете заедно.

Четенето и писането се подкрепят взаимно. Колкото по-добре се справя детето ви с всеки от тях, толкова по-добро ще бъде и в двете. Четенето също може да стимулира детето ви да пише за своя живот. Ако детето ви има определена любима история или автор, попитайте го защо смята тази история или писането на този човек за специални.

Докато четете и пишете повече с детето си, вие ще изграждате важна основа и ще предприемате стъпки, които ще помогнат на детето ви да стане по-добър читател, писател и ученик. Вашите усилия сега, ще имат значение по-късно!

Успех.

Свързани статии