Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Лесни и увлекателни дейности за бебета от 0 до 6 м.

- Категории Майчинство , Новини

Бебетата се развиват с ракетна скорост! През първите шест месеца от живота си, мъничето ви ще премине през доста промени на своя растеж, включително социално, емоционално, езиково и когнитивно (умения за учене, решаване на проблеми и мислене) развитие. За да помогнете по пътя му, можете да избирате от безброй идеи за дейности, с които да стимулирате любопитството и напредъка на детето си. Ето и няколко идеи, които да опитате още сега! И помнете, най-важното нещо, което можете да направите, е да обсипвате бебето си с много, много любов.

Пеене

Пеенето е красив начин да изследвате емоциите на бебето си. Използвайки своя глас и вълнуващи мелодии, можете да покажете на бебето си как да изрази радост и щастие. Времето, което прекарвате, пеейки "на" и "с" детето си, е друга незаменима възможност да се свържете с него. 

Говорене

Бебетата може още да не знаят как да говорят, но колкото повече им говорите, толкова по-бързо те ще се научат! Родителите, които прекарват време в разговори с бебетата си, показват на малките си, какво е разговорът и комуникацията. И разбира се, ще мине известно време, преди да практикуват тези подробности, но те ги вземат и „колекционират“ за бъдеща употреба. Когато бебетата започнат да правят своите първи опити, опитайте да им отговорите и тренирайте да се редувате – като в истински разговор.

Игри

Бебетата са естествено любопитни и ще схванат почти всичко! Възползвайте се от това, като създадете забавни и безопасни занимания за хващане, за да изпробвате мускулите на ръчичките и координацията между очите и ръцете. Под ръка имайте кошница с предмети, които са безопасни за мъника. И не забравяйте – нищо, достатъчно малко, за да се задави. Експериментирайте с материал, цвят и размер и насърчавайте детето си да вдига и играе с различните предмети.

Огледало

Бебетата и нарцисите имат нещо общо: те обичат огледалата! Те обичат да виждат лицата си и да играят с отраженията си. Това е нещо, върху което можете да надграждате с огледални игри. Пляскайте заедно, правете смешни физиономии, играйте на "кой е това?"... Освен забавно, това е и много полезно, защото ще им помогне да се научат на различни емоции.

Време по коремче

Бебетата се нуждаят от време на своето коремче всеки ден, дори новородените. Като позволявате на детето си да почива по корем върху одеяло или постелка за игра няколко минути на ден, то започва да се тренира, използвайки мускулите на врата и раменете си. Те също така могат да изследват новия си свят от различна гледна точка, която активира мускулите им и насърчава движението.

Насърчавайте бебето си да рита с крачета!

Подобно на времето за лежане по корем, времето за движение е от съществено значение за развитието на мускулите и двигателните умения. Ако бебето ви е започнало да овладява вдигането на главата, опитайте да го хванете за ръце и внимателно да го издърпате от легнало в седнало положение. Това движение ангажира основните им мускули на тялото, както и ръкохватката им. 

Бебешки масаж

Докосването на кожа с кожа между родител и дете е наистина важен процес! Не само помага да се създадат силни връзки, но също така кара бебето да се чувства обичано и в безопасност. Можете да използвате това време, за да практикувате говорене и пеене с детето си. Бебетата се нуждаят от докосване, за да процъфтяват, така че масажът е прекрасен и нежен начин да им дадете това, от което се нуждаят, като същевременно създавате по-силни връзки заедно. 

Тихо време

В изкуството да не правиш... нищо има мъдрост! Насърчавайте детето си да се чувства комфортно, без да прави нищо. Опитайте да се сгушите или да легнете заедно и просто - да дишате. Слушайте околните звуци в дома си и ги насочвайте към вашето бебе. Тихото време може да научи децата ви да се свържат отново със себе си и да им помогне да саморегулират емоциите си.

Свързани статии