Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

На каква възраст бебетата се нуждаят от възглавница?

- Категории Майчинство , Новини

Повечето от нас, възрастните, трудно биха заспали без удобна възглавница под главите си. Но какво да кажем за децата? Кога децата трябва да използват възглавница за своя сън? 

Малчуганите не се нуждаят от възглавница до първия си рожден ден! Всъщност, бебетата НЕ трябва да спят с възглавница. Наличието на възглавница в леглото може да бъде изключително опасно за кърмачетата. 

Възглавниците - както и широките завивка- създават риск от задушаване на бебетата. Ето защо, експерти съветват бебетата да спят без нищо странично в креватчето (освен долно чаршафче и основна одеялце), докато навършат поне една година. Възглавниците могат да покрият лицето на бебето или да причинят прегряване на бебето.

Кога е безопасно за вашето дете да използва възглавница? 

Периодът на SIDS (Sudden infant death syndrome) е напълно приключил след първия рожден ден на вашия мъник, така че след като навърши 1 годинка, е технически безопасно да използвате възглавница като удобство в бебешкото легълце. 

Въпреки това, няма нужда да бързате да купувате възглавница, веднага щом духнат свещичката на тортата. Истината е, че повечето малки деца спят добре и без възглавници. Възглавниците могат да представляват нови рискове, когато бебето ви стане малко дете. Някои предприемчиви малки деца могат да използват възглавници, за да се издигнат и изкачат или паднат от креватчето! 

Коя е най-добрата възглавница за деца?

Когато решите, че вашето малко дете е готово за възглавница, имайте предвид, че големите пухкави възглавници, украсяващи собственото ви легло, вероятно не са подходящи! Дебелата възглавница може да е неудобна за малкото вратле и гръбначен стълб, които все още се развиват. Вместо това, потърсете малка, плоска, твърда възглавница, която поддържа главата, без да кара детето ви да се напряга.

Точно както различните видове възглавници работят по-добре за някои възрастни, отколкото за други, може да има няколко проби и грешки, за да намерите идеалната възглавница за вашето дете. Но, без значение каква възглавница сте решили да въведете за първи път, най-важното е да изчакате да я въведете, докато бебето навърши годинка. И тогава можете да си отдъхнете, знаейки, че вашето мъниче спи спокойно.

Свързани статии