Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Най -добрият начин за въвеждане на алергени при бебета

- Категории Майчинство , Новини

Ранното захранване на бебетата с алергеннии храни може да предотврати хранителни алергии, които могат да развият в процеса на своето развитие - ето как да го направите правилно.

Много родители са чували или чели, че е важно да въведем алергените в живота на бебето от рано, но не са наясно точно защо и как да го направят.

Повечето специалисти насърчават ранното предоставяне на основните алергени, включително мляко, яйца, ядки, пшеница и риба, в менюто на малките, тъй като това е най-добрият начин за намаляване на риска от развитие на хранителни алергени (разбира се, не е задължително!). Ето няколко съвета как безопасно да въведем алергените при най-малките. 

Кога трябва да въведем алергени в менюто на бебетата?

Препоръчителната възраст за въвеждане на алергените е около шестия месец от развитието на бебето, но не и преди четвъртия! Тази препоръка се отнася особено за фъстъченото масло и яйцата. 

Тъй като има няколко основни категории алергени, е предизвикателство да се въведат всички от самото начало, поради което алерголози препоръчват започване на въвеждането поетапно, а не наведнъж. Например: въведете твърда храна на около четири месечна възраст, като оставите достатъчно време за въвеждане на алергените, заедно с допълващи храни, богати на желязо, плодове и зеленчуци (ако все още кърмите, въвеждането на твърда храна не пречи на този процес).

Важно ли е въвеждането на алергени за всички бебета?

Много родители не изпитват необходимост от въвеждане на алергени в детското меню от рано, защото смятат, че детето им е с нисък риск от развитие на хранителни алергии: „Хранителните алергии не се срещат в нашето семейство“. Въпреки, че ни се иска да е толкова просто, за съжаление не е така. Едно бебе е изложено на висок риск от развитие на хранителни алергии, ако самото бебе има алергии или близък член на семейството страда от алергия. Например, бебе, чиято по-голяма сестра или брат има астма, е с висок риск; бебе, чийто родител има сезонни алергии, също е с висок риск. В крайна сметка – рискът за вашето бебе може да е по-висок, отколкото си мислите. Хранителната алергия може да се развие дори при бебетата без рискови фактори. 

Как да въведем най-добрите алергени?

Важно: въвеждането на алергени означава, че бебето ви трябва да яде алергенната храна, а не да се търка по бузките или устните с нея. Не се препоръчва (и потенциално е вредно) да нанасяме храни върху кожата на бебето, преди да го нахраним с тях. 

Що се отнася до въвеждането на основните алергени, няма конкретен ред, който трябва да се спазва. Въпреки това, тъй като повечето доказателства за ранно въвеждане произтичат от проучвания, проведени с фъстъчено масло и яйца, препоръчваме първо тях в алергенния ви списък. Препоръчително е да се въвежда само по един основен алерген наведнъж, традиционният съвет за изчакване от три дни между въвеждането на нови храни не се основава на доказателства и може ненужно да удължи въвеждането на новите храни. Важно е да се отбележи, че маслата (фъстъчено, бадемово, сусамово и др.) не съдържат достатъчно протеини и следователно не се считат за достатъчно алергенни (и твърда храна като цяло). Но, избягвайте и прекалено твърди или натрошени храни, тъй като те представляват опасност от задавяне.  Също така, избягвайте всякакви сурови или недопечени храни, както и непастьоризирани млечни продукти. 

След като се въведе алерген, важно е да го поддържате в диетата на бебето редовно. Колко често? Истината е, че не знаем точния отговор на този въпрос, въпреки че даването по-рядко от веднъж седмично, може да бъде неефективно. В идеалния случай – може да започнете с два до три пъти седмично, като това може да бъде предизвикателство, след като вече сте въвели множество алергени. 

Яйце

Яйченият белтък и жълтък могат да се въвеждат заедно. Няма значение, дали ги давате по отделно, или по едно и също време. Предложете на бебето си малки, меки парченца бъркани яйца. Понякога може да отнеме малко повече време и доста опити, докато бебетата свикнат с текстурата на яйцето, така че, ако не им хареса от първия път, продължете да опитвате. Друг вкусен вариант е вареното яйце, което може да пюрирате.

Мляко

Ако бебето се храни с адаптирано мляко, то вече е изложено на този алерген. Ако се използва в ранна детска възраст, формулите от краве мляко в малки количества дневно са посочени като помощници в предотвратяването на алергия към млякото, докато спирането му увеличава риска от развитие на алергични реакции. Много от бебешките зърнени храни имат етикет с надпис „обезмаслено мляко на прах“ като съставка и също могат да се използват за въвеждане на млякото. Ако обаче все още не сте въвели пшеницата, изберете овесени или оризови зърнени храни, които не я съдържат. Киселото мляко или изварата също за чудесни. Имайте предвид, че до 9-месечна възраст бебетата трябва да пият или кърма, или адаптирано мляко. 

Соя

Много семейства използват соев сос при готвене, но той не съдържа достатъчно соев протеин, за да се счита за алерген, а също така е с високо съдържание на сол. Може да видите соев лецитин в списъка на съставките в много бебешки зърнени храни и адаптирано мляко. Но съща така, не се считат за чиста соя. Може да сервирате изключително меко тофу – самостоятелно или смесено с плодово или зеленчуково пюре. 

Пшеница

Въведете пшеницата чрез хранителни бебешки зърнени храни, съдържащи „пшенично брашно“ – избягвате обаче тези с обезмаслено мляко на прах в съставките, освен ако бебето вече не се е запознало с млечните продукти (прочети по-горе). Бебетата могат да ядат варени меки тестени изделия, но имайте предвид, че някои сосове, особено доматения, могат да причинят зачервяване / дразнене на кожата (това не е алергия и не трябва да ви тревожи). 

Ядки

Ядките са най-трудният алерген за въвеждане, защото има толкова много от тях и въвеждането на един не се счита за въвеждане на всичките. Основните ядки, които алерголозите препоръчват да се въведат включват бадем, кашу, шамфъстък, лешник, орех и пекан. Други ядки, които може да използвате от рано, но в по-ограничен количества, са: бразилски орех, ядка макадамия и кедрови ядки (което, технически е семе). Алергията към тези по-специфични ядки е сравнително рядка, така че не е необходимо да им отдавате твърде голямо значение. Няма конкретен ред, по който трябва да се въвеждат ядките, но препоръчителен приоритет са кашу, лешник и орех, тъй като алергиите към тях са по-чести. 

Интересен факт: Кашуто е тясно свързано с шамфъстъка, така че когато давате редовно кашу, детето ви също ще получи защита срещу алергия и към него. По същия начин, орехът е тясно свързан с пекана. След като сте имали възможност да въведете ядките поотделно, най-добрият начин да ги поддържате в диетата на бебето, е като използвате смесено масло от ядки в комбинация от кисело мляко, зърнени храни, пюрета, смутита, печени изделия и сандвичи (за по-големите деца).

Фъстък

Не хранете малките с цели фъстъци! Фъстъченото масло от буркан е твърде гъсто за бебетата, така че можете да го разредите с вода, кърма, адаптирано мляко или плодови пюрета, като използвате лъжица. 

Риба

Невъзможно е да се въведе всеки вид риба, затова най-добрият начин за въвеждане на различни риби, е да се изберат специално такива, които семейството обича да яде често! За тези, които търсят лесно „правило“ за това на какво да дадат приоритет, най-препоръчителни са сьомгата, консервираната риба тон и бялата риба. Някои експерти препоръчват да изчакате, докато бебето ви е поне на шест месеца, преди да сервирате риба тон, заради нивата на живак в нея. Важно: винаги се уверявайте, че всички кости са отстранени от рибата преди хранене.

Морски дарове

Ако морските дарове не са част от менюто на вашето семейство, не се принуждавайте да ги въвеждате, особено ако ще храните детето си само веднъж или два пъти с тях, тъй като това ще е неефективно. От гледна точка на алергени, препоръчително е да се съсредоточите върху поне един ракообразен вид (скариди, раци, омари) и един мекотел (мида). Тъй като мидите могат да бъдат малко по-трудни за ядене от малки деца, обикновено родителите запазват този алерген за последно, след като бебето е имало повече практика с храненето. 

Сусам

Хумусът е безопасен, здравословен и вкусен начин за въвеждане на сусама. Таханът също може да се дава, въпреки че не всички бебета се наслаждават на вкуса, като в този случай отново може да се смеси с плодове или зеленчуци. Сусамовото масло и сусамовото семе често не съдържат достатъчно сусамов протеин, който да се счита за алерген. 

Какви са симптомите на алергична реакция при бебетата?

По-голямата част от алергичните реакции ще се появят в рамките на два часа след консумацията на храната. Симптомите включват треска, подуване, повръщане, коремна болка, кашлица, хрипове, дрезгав глас, раздразнителност или летаргия. 

Добрата новина, е че рискът от тежка реакция, когато бебетата опитват храна за първи път, е изключително нисък. Също така, анафилаксията при кърмачетата е по-лека, в сравнение с по-големите деца - още една причина за ранно въвеждане на алергени.

Не забравяйте, че бебетата могат да получат обриви по различни причини, най-често във връзка с вирусно заболяване. Не приемайте, че всеки обрив е хранителна алергия – особено ако обривът трае повече от един ден.  Някои обриви са неалергични контактни реакции. Ако бебето развие зачервяване на кожата в някои области на тялото, където храната „контактува“ с кожата (например около устата или брадичката), това може да се нарече реакция на контакт или дразнене. Това НЕ Е алергия, но понякога може да се сбърка с такава. Разликата е, че контактните реакции не са вредни и не е необходимо да избягвате тези храни. Ако бебето ви има чувствителна кожа, може да се помислите за прилагане на защитна бариера върху кожата, преди хранене с нови храни. 

Какво да правите, ако детето ви получи алергична реакция?

Ако имате притеснения за тежки алергични симптоми, потърсете незабавна медицинска помощ. За леки симптоми се препоръчва да наблюдавате детето си много внимателно и да потърсите незабавно мнението на лекар, ако се появят допълнителни притеснения. Избягвайте конкретната храна, която бебето е консумирало последно, докато нямате възможност да говорите с вашия лекар.

Свързани статии