Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Наръчник за избор на бебешка количка през 2023

- Категории Майчинство , Новини

Изборът на подходяща бебешка количка е от съществено значение за безопасността и комфорта, както на бебето, така и на родителите. При наличието на толкова много различни видове и марки на пазара, може да е непосилно да направиш правилния избор. Затова създадохме този наръчник в помощ на всички бъдещи родители.

 

Какъв вид бебешка количка да избереш?

Комбинирани

Те могат да се преобразуват в различни режими, за да отговарят на променящите се нужди на растящото бебе. Едно от основните им предимства е тяхната универсалност - могат да се използват от раждането на детето, до първите няколко години от живота му. 

3 в 1 

Тези модели са оборудвани с три различни части, които ще получиш с една покупка: столче за кола за най-малките от 0 до 13 кг, бебешко кошче за новородено, както и летен кош за деца до около 3 години. Този вид колички имат едно основно предимство и то е, че спестяват много място у дома. Всички елементи се монтират върху ергономична рамка - бързо и удобно, само с няколко движения. 

2 в 1 

Обикновено моделите 2 в 1 са оборудвани със здрава рамка с централна спирачна система, седалка с регулируема облегалка и поставка за крачета и столче за кола. Може да се използват за бебета и малки деца от около 6 месеца до около 3 години или докато достигнат ограничението за тегло и височина. Някои модели 2 в 1 могат да бъдат снабдени и с допълнителни функции, като например регулируемо кормило, регулируеми подложки за крачета, регулируеми сенници и долен кош за съхранение.

Летни

Летните модели са подходящи за бебета и малки деца на възраст от около 6 месеца до 4 години. Те са проектирани така, че да са леки, преносими и лесни за маневриране, което ги прави идеални за дейности на открито през летните месеци. Едно от основните предимства на летните бебешки колички е техният лек и компактен дизайн. Идеални са за родители, които са винаги в движение или обичат да пътуват често.

Зимни

Те са известни още като колички за всякакъв терен, предлагат няколко предимства пред другите, когато става въпрос за зимни метеорологични условия. Проектирани са със здрави материали, включително подсилени рамки, устойчиви на атмосферни влияния материи и здрави колела, което ги прави идеални за придвижване в снежни или хлъзгави условия. Зимните модели са снабдени с функции като регулируеми сенници и изолирани накрайници за крачета, които осигуряват топлина и защита от суровото зимно време. 

За близнаци 

Съществуват няколко вида бебешки колички за близнаци, всяка от които има своите предимства. Едно от основните е, че предлагат еднаква видимост за двете деца, което им позволява да взаимодействат помежду си и с околната среда и да опознават света. 

На какво да обърнеш внимание, когато избираш бебешка количка?

Възраст и тегло на детето

Безопасността трябва да бъде основен приоритет при избора ти. Трябва да избереш модел със здрава рамка, сигурни предпазни колани и добре работещи спирачки, който отговаря правилно на размера и теглото на детето. 

Ето някои насоки, как да избереш бебешка количка в зависимост от възрастта на детето:

 • новородено до 6 месеца: за новородени се препоръчва модел с напълно легнал кош. Това ще позволи на бебето да лежи в хоризонтално положение, което е важно за неговата безопасност и комфорт. Избери колички с добро окачване и регулируеми дръжки, за да можеш да настроиш височината, според нуждите си;
 • от 6 месеца до 1 година: когато бебето ти порасне и стане по-подвижно, може да избереш количка с по-изправена седалка. Търси и модел с петточкови предпазни колани, за да си сигурно детето ти, както и с регулируеми подложки за крачета, за да се адаптират към растящите му крака;
 • 1 година до 3 години: след като детето започне да ходи, може да избереш модел със стояща платформа или вградена седалка за малки деца. Търси колички със здрави рамки и големи, издръжливи колела, които могат да издържат теглото на едно растящото дете.

Какви колички са подходящи за новородени?

Когато избираш модел за новородено, е важно да търсиш такива, които предлагат напълно легнало положение, сигурна система за колани и достатъчно опора за главата и врата на бебето, както и здрави амортисьори.

Размери на количката

Изборът на правилния размер е важен фактор както за удобството, така и за съхранението у дома. Ето някои общи въпроси, на които трябва да си отговориш, преди покупката:

 1. За колко голяма количка имаш място вкъщи?
 2. Ще се събере ли количката в багажника на колата?
 3. Ще се събере ли в асансьора?
 4. Колко е висока дръжката на количката?

Кои колички са подходящи за по-ниски майки?

Моделите с регулируеми дръжки са подходящи за родители с по-нисък ръст. В идеалния случай дръжките трябва да са на удобна височина, така че да можеш да я буташ, без да се навеждаш или да се протягаш твърде високо.

Тегло на количката

По-разумно е да избереш модел, който пасва на ежедневието ти. Ако живееш в сграда без асансьор, то тогава със сигурност трябва да се насочиш към максимално лека бебешка количка. 

Маневреност

Важно е да избереш модел, който е лесен за маневриране, особено, ако планираш да излизаш редовно на дълги разходки. Летните модели са идеални за родители в движение. Обикновено те са компактни, сгъват се лесно и могат да се носят с една ръка. Те обаче може и да не предлагат толкова много място за съхранение или функции. 

Размер и вид на гумите

Размерът и видът на гумите могат да имат значение за това колко лесно се управлява и колко добре се представя бебешката количката на различните видове терени. Ето какво да имаш предвид при избор на колела:

 • размер на колелата

По-големите колела обикновено са по-подходящи за пресечен терен, тъй като осигуряват по-добра стабилност и по-плавно возене. По-малките колела са по-добри за придвижване по тесни пространства или за градски условия, където тротоарите могат да бъдат претъпкани.

 • пластмасови или помпащи гуми

Гумите с въздушен пълнеж осигуряват по-добро абсорбиране на ударите и се справят по-добре с неравностите по пътя, отколкото плътните гуми. Те обаче може да изискват повече поддръжка, като например напомпване или закърпване. Плътните гуми са с ниска степен на поддръжка, но могат да бъдат по-малко удобни при неравни терени.

Лесно сгъване и разгъване

Бебешката количка, която се сгъва лесно, може да ти спести време и усилия, когато често си в движение. Избери модел, който е лесен за сгъване и съхранение, особено ако разполагаш с ограничено пространство в дома или колата си. 

Материали и материи

Материалът на рамката е важен фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на бебешка количка. Различните материали предлагат различни нива на издръжливост, тегло и маневреност. Моделите, изработени от леки материали като алуминий, са по-лесни за бутане и маневриране, докато моделите, изработени от по-тежки материали като стомана, могат да бъдат по-издръжливи, но по-трудни за транспортиране. 

Материята на коша също има значение, както и неговата поддръжка. Важно е да се пере редовно по няколко причини. Първо, кошницата е обичайно място за натрупване на трохи, петна от мляко и други замърсявания. Второ, мръсният бебешки кош може да излъчва неприятни миризми, които могат да  повлияят на комфорта на бебето. Трето, чистият кош може да помогне за удължаване на живота на количката, като предотврати появата на петна, промяна на цвета и други повреди.

Стабилност и здравина на механизмите

Когато става въпрос за механизми, има няколко възможности, които да разгледаш:

 1. Спирачки

  Добрата спирачна система е важен избор за безопасността на бебето. Избери бебешка количка с надежден спирачен механизъм, като например спирачка, задействана с крак, или ръчна спирачка.
 2. Регулируемо кормило

  Регулируемото кормило ти позволява да избереш височината на количката така, че да отговаря на специфичните ти нужди. Това може да помогне за намаляване на натоварването на гърба и ръцете ти, докато буташ.
 3. Система за окачване

  Системата за окачване може да помогне да се абсорбират ударите  и неравностите, докато си в движение, осигурявайки по-плавно пътуване за детето.

Място за багаж

По-практично е да избереш бебешка количка с достатъчно място за съхранение на памперси, кърпички и други неща от първа необходимост. 

Съвместимост с кошове и чувалчета

Не всички модели идват с термо чувалчета и  често се налага да се закупят отделно. Добрата новина е, че по-голямата част от чувалчетата са съвместими с всички колички. 

Посока на детето

Обърнатите напред модели позволяват на детето да вижда света около себе си, докато се вози, което може да бъде вълнуващо и стимулиращо за него. Обърнатите назад модели позволяват на родителя да вижда и взаимодейства по-лесно с детето, което може да бъде полезно за наблюдение на комфорта, безопасността и нуждите му. 

Марка

Марковите модели имат няколко предимства, които ги правят популярен избор сред родителите. На първо място, те са известни с висококачествената си конструкция и издръжливост, което гарантира, че те могат да издържат на износването при ежедневна употреба. Това означава, че родителите могат да разчитат на тях, за да осигурят безопасност и комфорт на децата им, докато са навън. Освен това марковите бебешки колички обикновено имат елегантен и стилен дизайн, който позволява на родителите да изразят личния си вкус и усещане за мода, докато са в движение.

Кои марки колички са най-популярни през 2023?

Тази години водещите марки са Chipolino и Kikka Boo.

Бюджет

Определянето на бюджет може да бъде трудна задача, но е важно да се гарантира, че получаваш най-доброто съотношение между цена и качество, като същевременно отговаряш на нуждите си. По-разумно е да избереш модел, предвид начина си на живот, къде ще я използваш и кои функции са най-важни за теб.

Аксесоари към количката

Когато става въпрос за аксесоари, родителите могат да избират между няколко варианта.

Ето кои са най-важните аксесоари, които трябва да вземеш предвид:

Слънцезащитен сенник и чадър

Слънцезащитният сенник е от съществено значение за предпазване на бебето от вредните слънчеви лъчи и за поддържане на прохлада и комфорт по време на разходка.

Държач за чаша

Поставката за чаши е удобен аксесоар, който позволява на родителите да държат напитките лесно достъпни, докато бутат количката.

Органайзер

Органайзерът е полезен аксесоар, който осигурява допълнително място за съхранение на бебешки принадлежности.

Дъждобран и комарник

Покривало за дъжд е от съществено значение за запазване на бебето сухо и защитено при влажни метеорологични условия или пък комарник, който да защити на 100% малките от жилещи насекоми.

Какво е travel system за количка?

Това е комбинация от бебешко столче за кола и бебешка количка, които са проектирани да работят заедно безпроблемно, осигурявайки удобно и практично решение за родителите, които са винаги в движение. Системата позволява на родителите лесно да прехвърлят бебето си от колата в количката, без да нарушават съня или рутината му. 

Трябва ли количката да има UV защита?

Препоръчително е да избереш модел с UV защита. Вредните слънчеви лъчи могат да причинят увреждане на кожата, особено на бебетата и малките деца, чиято кожа е по-деликатна и чувствителна в пъти от тази на възрастните. Моделите със сенник осигуряват сянка и защита от слънцето, като не позволяват на вредните UV лъчи да достигнат до кожата на бебето. Когато избираш количка, препоръчваме да избереш такава със сенник, който осигурява UPF (ултравиолетов защитен фактор) от 50+, за да е максимална защита от слънцето.

КОМБИНИРАНИ КОЛИЧКИ

Комбинирана количка 3 в 1 Kikka Boo - 31001010136 - изглед 1 Комбинирана количка 3 в 1... - 31001010136 - изглед 2
Kikka Boo

Комбинирана количка 3 в 1...

Редовна цена 699,00 лв. -30% Цена 489,30 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими
 • -30%
Бебешка количка 3в1 HAUCK Rapid 4R Plus Trioset Rose - 149911 - изглед 1 Бебешка количка 3в1 HAUCK... - 149911 - изглед 2
Hauck

Бебешка количка 3в1 HAUCK...

Цена 699,00 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими
Комбинирана количка 3 в 1 Madrid Dark Grey Melange 2020 - 31001010132 - изглед 1 Комбинирана количка 3 в 1... - 31001010132 - изглед 2
Kikka Boo

Комбинирана количка 3 в 1...

Цена 699,00 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими
Комбинирана количка 3в1 CAM "Taski Sport" графит - CAMTS021888 - изглед 1 Комбинирана количка 3в1 CAM... - CAMTS021888 - изглед 2
CAM

Комбинирана количка 3в1 CAM...

Цена 1250,00 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими

ЛЕТНИ КОЛИЧКИ

Бебешка лятна количка Hauck Swift plus Neon Blue/Caviar - 160046 - изглед 1
Hauck

Бебешка лятна количка Hauck...

Цена 369,00 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими
Бебешка лятна количка Hauck Swift plus Mickey cool vibes - 160091 - изглед 1 Бебешка лятна количка Hauck... - 160091 - изглед 2
Hauck

Бебешка лятна количка Hauck...

Цена 279,00 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими
Детска лятна количка CAM "Giramondo" графит - CAMGIR020149 - изглед 1 Детска лятна количка CAM... - CAMGIR020149 - изглед 2
CAM

Детска лятна количка CAM...

Цена 320,00 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими
Детска лятна количка CAM "Giramondo" бежово - CAMGIR020148 - изглед 1 Детска лятна количка CAM... - CAMGIR020148 - изглед 2
CAM

Детска лятна количка CAM...

Цена 320,00 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими

КОЛИЧКИ ЗА БЛИЗНАЦИ

Количка за близнаци CAM "Twin Pulsar" бежова - CAMTP018759 - изглед 1 Количка за близнаци CAM... - CAMTP018759 - изглед 2
CAM

Количка за близнаци CAM...

Цена 1575,00 лв.
favorite_border Добави към любими favorite Премахни от любими

Свързани статии