Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Опознай своето бебе

- Категории Майчинство , Новини


На всеки 4 секунди в света се ражда по едно бебе. Но още преди да се роди, новороденото може да ни изненада с куп любопитни факти за своето развитие. Опознай своето бебе, докато е в утробата ти и научи как изглежда светът в неговите очи. 

Бебетата притежават невероятни способности, които имат полза не само за самите тях, но и за техните родители.

Знаете ли, че бебетата се усмихват над 200 пъти на ден?

В утробата на майката

Дори и в утробата, на възраст около седем месеца, бебето може да си отвори очите и да следи светлината.

Бебетата имат пръстови отпечатъци още преди да са родени. Те се оформят в третия месец на бременността.

Бебето и плачът

Бебетата плачат още преди да се родят – още през 28-та седмица от развитието си.

В началото, бебетата използват плача като единственото средство за комуникация с родителите си.

Бебетата плачат най-силно през втория си месец. Това важи за всички - без значение дали получават достатъчно внимание или са лишени от него.

Бебето лишава от 750 часа сън родителите си през първата година след раждането си. Някои обаче са късметлии и пропускат само 400 часа.

Размерът на бебето

През деветте месеца в утробата на майката, бебето пораства около 3 милиона пъти. А от момента на раждането до навършване на годинка, увеличава размера си 4 пъти.

Най-тежки бебета с раждат през месец май. Те са с 200 гр. по-едри от останалите.

Децата имат повече кости от възрастните. Цели 300, за разлика от нас – 206. С растежа някои от тях се срастват, а капачките на коленете пък се появяват едва при двегодишното дете.

Развитието на бебето

В края на първата си годинка детето има толкова развит мозък, който отговаря на 60% от този на възрастен. Той продължава да се развива до 25-тата година.

Още на шестия ден след раждането бебето познава мириса на майчиното мляко. То дори е способно да го различи от мириса на кърмата на други жени.

Новородените бебета са късогледи и зрението им позволява да виждат само силуети и контури на предмети в далечината. С времето, разбира се, се усъвършенства.

Новороденото бебе различава зеления от червения цвят, но не може да разпознае синия.

Новородените бебета много по-често извъртат главата си надясно, отколкото наляво.

Новороденото бебе се изпишква на всеки 20 минути, а след 6-месечна възраст – през около час.

Бебетата имат средно около 10 000 вкусови рецептора, което е много повече от възрастните. Те не са разположени само по езика, но и във вътрешността на устата и по вътрешната страна на бузките. След време обаче, допълнителните рецептори изчезват. 

Докато бебетата са в утробата, на тях им растат леки мъхчета и тялото им се окосмява. Те се отървават от това окосмяване точно преди раждането и ги изяждат, след което тези мъхчета стават част от първото ако на бебето.

Бебетата се раждат с плувни умения и инстинктивно задържат своя дъх. С времето обаче, губят този свой инстинкт.

Децата работят еднакво добре и с двете си ръце до четвъртата си годинка. Тогава те започват да показват предпочитания, а към 6-тата година се разбира дали детето ще бъде левичар или десничар.

Развитието на детето значително се ускорява, ако то си общува и с други възрастни, освен с родителите си. Необходима са поне трима, за да се забърза развитието.

Свързани статии