Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Основни етапи в развитието на детето и как да разберем, че е готово за тях?

- Категории Майчинство , Новини

От раждането до привикването към гърне, децата придобиват много умения през първите няколко години от живота си. Ето как да разберете как и кога е време да преминете от един етап към следващия.

Обучението за ползване на гърне е един от „любимите“ етапи на повечето родители. Обичайно е да очаквате детето ви да постигне тези цели, когато книгите за родители са написали, че трябва, но не прекалявайте с графика... Децата така или иначе винаги са в състояние на развитие.

Опитайте се да устоите на желанието да притискате детето си да постига важни събития по предварително зададен график. Детето усеща натиска и ще се бори.  Вместо това, трябва да търсим индикации, че детето преминава към следващия етап на развитие, вместо ние да определяме, че е време да го направи.

Ето няколко основни етапа и знаците, които подсказват, че вашето мъниче може да е готово да започне да се справя с тях.

Захранване с твърда храна 

Типичен график: на шест месеца 

Специалисти препоръчват да въвеждаме в бебешкото меню по-твърда храна на възраст от около шест месеца. Тогава бебетата са физически готови за нови храни, текстури, вкусове и методи на хранене. Даването на нов вкус на бебето може да бъде вълнуващ и тревожен момент - и е нормално да искате изживяването да върви идеално, както е планирано. Но преди да започнете, потърсете шепа признаци за развитие, че то наистина е готово. Например, бебетата трябва да имат сила и опора на вратлето, за да държат главите си нагоре и да движат главичката от едната на другата страна, както и да отворят устата си, когато им се предлага храна.

Също така, бебето трябва да може да седне само с ограничена подкрепа (тъй като ще трябва да се храни на висок стол) и да може да се наклони напред. Например, ако може да вземе залъгалката и да я сложи в устата си (или поне да се опита), вероятно ще може да се справи с малки парченца по-твърда храна. И ако мъникът гледа как ядете с интерес и вълнение - и дори посяга към чинията ви - значи храната е на радара му. Не всяко бебе, което проявява интерес към храната обаче, е физически готово. Например, бебетата се раждат с рефлекс за притискане на езика, който им помага при кърмене и не им позволява да се задавят. Този рефлекс намалява с времето, но все пак може да бъде фактор, който трябва да се има предвид при въвеждането на твърда храна. Един от начините да разберете къде е детето ви, спрямо този рефлекс, е да разредите малко количество бебешки зърнени храни (използвайте адаптирано мляко или кърма) и използвайте лъжица, за да поставите от сместа в устата на вашето бебе. Ако езикът на бебето изтласква храната обратно, то този рефлекс все още работи при бебчо. Ако рефлексът е налице дори след няколко опита, може би е най-добре да изчакате седмица или две, преди да опитате отново.

Сядане на гърне 

Типичен график: 12 месеца до две години 


Повечето деца са готови да започнат да тренират на гърне навсякъде на възраст между 12 месеца и ранните няколко години. Има много културни различия във времето за обучение на гърне. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че наистина не трябва да започвате прехода от памперси в предварително определена възраст, която сте решили, че е подходяща, защото така пише. Импулсът за обучение не трябва да бъде това, което смятате, че трябва да прави детето ви, или това, което правят връстниците му... По-скоро трябва да се основава на тяхната готовност за развитие. Показателите за това, които да наблюдавате са: 

Може да поддържа памперса си сух поне два часа и е в състояние да ви каже или сигнализира, че трябва да отиде до тоалетната. Ако се оплаква, когато памперсът им е мокър - или го сваля, защото не му харесва начинът, по който се чувства - това е солиден знак. Ако бебетата могат да издърпат панталона си нагоре-надолу и да седят без чужда помощ на гърнето, те също имат необходимите предпоставки. 

Отпадане на дрямката 

Типичен график: На възраст от две до четири години 


Понякога децата около три-годишна възраст, сами решават, че са приключили със следобедната си дрямка. Опитите на родителите да ги уморят, за да заспят, могат само да уморят мама и татко повече. Но най-общо казано, децата спират обедната си дремка известно време преди началото на детската градина и/или училище, между три и пет години. Независимо от това как се понижава времето за дрямка - ако вашето дете е активно и няма желание за спане и видимо не изглежда уморено, това е добър индикатор, че е добре и без допълнителния си сън. Ако е раздразнително или изглежда уморено, може би, обедният сънят е необходим. В тези случаи, помислете колко сън получава мъникът през нощта. 

Основните етапи са основа на родителството. Но те не се случват по определен график. Най-добре не бързайте с края на памперсите. Вместо това, потърсете по-малките, но не по-малко значими признаци, че детето ви расте и се променя точно пред вас. По свой малък начин, те постоянно показват своето развитие.

Свързани статии