Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Правилото за 4 подаръка на Коледа

- Категории Майчинство , Новини

Коледа!

Когато става въпрос за любимия празник на малки и големи, често се чудим колко подаръка да има под елхата на коледната сутрин. Колко са твърде много? Колко малко са всъщност достатъчно? 

През развитието на хлапетата, те преминават през няколко години, през които искат всичко за празника. В други пък изглежда, че всъщност не искат нищо. Всички сме чували за „Правилото на четирите подаръка“ – популярна коледна тенденция за четири подаръка, при която всеки от тях отговаря на специфичен параметър: Нещо, което децата искат; Нещо, от което се нуждаят; Нещо за носене и Нещо за четене. 

1. Нещо, което децата искат

Това е нещото, което децата наистина искат! Разбира се, няма да прозвучи странно, ако ви кажем, че най-често това е някаква играчка. В зависимост от възрастта на децата това може да включва неща като игри, пъзели, образователни или дървени играчки или други оригинални идеи, за които детските сърца мечтаят. 

2. Нещо, от което децата се нуждаят

Това ни позволява да дадем на хлапетата нещо, от което наистина се нуждаят. Може да е свързано с тяхното училище или нов етап от развитието им. Нещо, което не е твърде неочаквано или голяма работа. Но, за да бъде този подарък нещо специално и стойностно под елхата, можем да го превърнем в креативна изненада, която може да изненада дори и най-малките „скептици“. 

3. Нещо за носене

Това е моментът, в който можем да вземем предвид уникалното усещане за стил на всяко дете. Може да отнеме малко повече време да намерите меки и качествени маркови дрехи или обувки, но си заслужава! И ако отделите време да изберете нещо, което е харесвано от нашите момчета и момичета, можем да ви гарантираме, че ще го носят постоянно. 

4. Нещо за четене

Един от любимите ни. Това ни дава възможност да изберем заглавия и книги, които отговарят на техните интереси  и умения за четене. Тук е моментът, в който да мислим извън рамките и да не се притесняваме от своя избор. Какво ще кажете за класическа литература, нещо вдъхновяващо или нещо наистина интересно и забавно? 

Ползите от правилото на четирите подаръка са по-малко хаос по време на новогодишните празници, по-ясни очаквания и по-малко разочарование за семейството ни. С тези детски разнообразни подаръци хлапетата ще са не само по-спокойни, защото не са прекалено стимулирани с играчки навсякъде, но и те могат да се съсредоточат, да се ангажират, да учат и наистина да се наслаждават.

Правилото за четирите подаръка също така ни позволява да учим децата на благодарност. Толкова много пъти децата разопаковат подаръците, въпреки че знаят истинското значение на Коледа. За тях, все пак, всичко е за Дядо Коледа. Всичко е за подаръците под елхата. Това е възхитителна идея, когато насърчава децата да помнят, че зимните празници са нещо повече от подаръци, учи ги да ценят нещата, които имат, дава им яснота и спокойствие и не пълни къщата ви с излишък, който ще бъде погледнат два или максимум три пъти. Това ги учи да бъдат благодарни на своите подаръци, които получават, вместо просто да очакват поредната играчка – и се надяваме, че това ще ги направи по-добри човешки същества. 

Красотата понякога се крие в простичките неща, а кой не иска такава простота?

Нека добавим още един пети подарък... Петият е истинският победител. Това е нещо, от което децата се нуждаят или искат, но всъщност не го знаят. Това е онзи подарък, който ги изненадва и запълва празнината толкова перфектно, че предизвикват сълзи от радост. Това е подаръкът, който ни дава възможност наистина да слушаме децата си, да ги гледаме и да разбираме техните страсти. Вместо да купуваме най-скъпата и модерна играчка на сезона, ние се опитваме да разберем какво ги прави наистина щастливи в дългосрочен план. И това е подаръкът, който е наистина от нас. 

Защо това е толкова специално? Защото трябва да слушаме – а да слушаме децата си означава наистина да се свържем с тях и това е подарък, на който просто не можем да поставим цена. Освен това, измислянето на този подарък, опаковането му, усещането за очакване и след това виждането на лицата и реакцията им, докато го отварят, е мястото където отново ще почувстваме истинската радост от Коледа и от това да бъдеш родител. 

Опитайте – ще ви хареса!

Тези идеи за детски подаръци прави пазаруването по-лесно, защото 4-те са стандартни подаръци, които може да видим под всяка елха, а 5-ият е мястото, където усещате онова вълшебно чувство да правите нещо невероятно за някога – и то ще бъде невероятно, защото сте успели да вложите 90% от усилията си в него, вместо да влагате 100% в куп неща, които ще бъдат забравени съвсем скоро. 

Свързани статии