Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Рефлекси на новородено: 5 инстинкта, с които е родено вашето бебе

- Категории Майчинство , Новини

Някога чудили ли сте се защо бебето ви прави определени неща, сякаш по инстинкт?
Ето някои рефлекси, които вашето мъниче вече е развило.

Това е момент, който несъмнено разтапя сърцето на всеки млад родител: докосвате малката длан на новороденото си бебе и то се хваща за пръста ви с изненадваща сила, сякаш възнамерява никога да не ви пуска. Може би е малко разочароващо, ако научите, че това всъщност е просто рефлекс, но е и очарователно! Вашето бебе се ражда с 75 рефлекса. Някои бебешки рефлекси изчезват внезапно, обикновено между три и шестмесечна възраст, докато други постепенно се заменят с по-умишлено поведение.

Сукателен рефлекс

Тази група рефлекси е свързана с оцеляването. Погалете бузата на бебето и то ще се обърне към докосването ви с отворена уста. Този рефлекс му помага да намери и да започне да суче. Когато поставим лицето на бебенцето до бузата си, често имаме чувство, че то ни целува.

Бебетата също ще сучат, когато се стимулира мекото небце. А ако нещо докосне задната част на гърлото, челюстта му пада и езикът минава напред, за да го изтласка.

Моро рефлекс

Виждали ли сте някога бебе маймуна, прилепнало към майка си? Ако бебето ви е положено по гръб твърде рязко, чувства, че главата му не се крепи или е стреснато от силен шум, то ще „хвърли“ ръцете и краката си напред, сякаш ще се захване за нещо. Този бебешки рефлекс все още има някаква полза.

Стъпков рефлекс

Ако държите бебето изправено и  крачетата му докосват твърда повърхност, то ще повдига краката си едно след друго, сякаш върви. Специалисти казват, че няма известно биологично обяснение за този конкретен рефлекс. Често като държите в изправено положение своето новородено, когато е разстроено, изглежда сякаш тропа с крак.

Рефлекси за изправяне

Поставено с лицето надолу, вашето бебче ще обърне главата си настрани. Това е сигурен знак, че може да диша. И докато е по гръб, ако одеяло падне над главичката му, то ще я извие и ще маха с ръце, за да я отблъсне от лицето си - потенциален спасител.

Галант рефлекс

Този рефлект е по-малко известен: Дръжте бебето с корем надолу, легнало на предмишницата и ръката си. Ако внимателно докоснете едната страна на гръбнака му, то ще извие тялото си към тази страна. Рефлексът се появява от раждането и изчезва към 4-5-ия месец.

Бебешките рефлекси се проверяват скоро след раждането и при профилактичните прегледи, за да се изключат неврологични проблеми. 

Свързани статии