Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Съвети за безопасност в банята, които родителите трябва да знаят

- Категории Майчинство , Новини

Времето за къпане на бебето не е просто необходим ритуал по време на бебешките дни... може да бъде и наистина забавен и незабравим момент както за бебето, така и за неговите родители. Но, разбира се, поставянето на мъничетата във вана с вода носи някои рискове, така че е изключително важно да предприемем няколко стъпки, за да ги предпазим и запазим в безопасност.

Най-важното нещо – никога, никога не оставяйте бебето си без надзор във ваната. Дори и за 3 секунди! Това е цялото време, необходимо на бебето да се плъзне или да падне и да вдиша вода. Повечето инциденти с бебета и вода се случват у дома в банята – през първата годинка. Ако трябва да проверите нещо спешно или не можете да пренебрегнете звънеца на вратата или телефона по време на къпане, грабнете малкото си в кърпа иго вземете със себе си.

Най-простият начин да избегнем наранявания банята, е да направим тази стая недостъпна за най-малките, освен ако не са придружени от възрастен. Също така, не забравяйте да проверите и да се уверите, че всяка ключалка на вратата вкъщи може да се отключи и отвън, в случай че по-големите хлапета успеят да се заключат сами.

През първите няколко месеца повечето повечето родители къпят бебетата си в мивка. Ако и вие сте решили да използвате този начин, трябва да сте сигурни, че няма да изложите бебето си на много гореща вода от чешмата, да предпазвате малката главичка от кранчето или да не позволявате крачето да се опира в запушалката. Има някои подложки, устойчиви на хлъзгане, които може да поставите в мивката, или да положите чиста кърша на дъното, за да стане мивката по-малко хлъзгава.

Когато избирате вана за бебе, потърсете функции, които предпазват бебето от плъзване надолу във водата ( с наклонена, текстурирана повърхност). Пропуснете надуваемите вани, които са прекалено несигурни и хлъзгави, за да поддържат бебчо, дори напротив – ще карат мъничето да се плъзга надолу. 

Важно е бебешката вана да отговаря на най-новите стандарти за сигурност.

Винаги дръжте едната ръка на бебето. 

Мокрите бебета са хлъзгави и понякога се клатят, плъзгайки надолу във водата. Преди да започнете с къпането, съберете всичко, необходимо на една ръка разстояние, за да не се налага да се изправяте или да отивате до другия край на банята – докато детето е вече във водата.

Пропуснете седалката за баня

Въпреки че тези седалки може да изглеждат като интелигентен начин да поддържат бебетата изправени, преди да имат мускули, които да им позволяват да стоят сами, те могат лесно да се преобърнат. 

Не оставяйте вода във ваната след къпането.

Децата са прекалено любопитни. Оставената вода във ваната след приключено къпане е риск за бебета и малките деца, които вече могат да се движат сами. 

Уверете се, че водата не е гореща.

Бебетата имат невероятно чувствителна кожа, която лесно може да се нарани и изгори. Трябва да можете спокойно да държите ръката (китката или вътрешната страна на лакътя, тъй като тези зони са по-чувствителни и ни дават по-добра представа) си под течащата вода, но ако имате някакви съмнения, може да използвате термометър, за да сте сигурни, че температурата на водата не надвишава 35-36 градуса. Когато детето ви стане достатъчно голямо за да върти само крановете на мивката, научете го да пуска първо студената вода, преди горещата.

Изключете водата, преди да поставите бебето във ваната.

Поставянето на бебето във ваната, докато водата все още тече, може да бъде много опасно. Ако оставите крана на водата да работи, струята може стане твърде гореща или пък количеството вода във ваната да стане прекалено дълбоко за малкото ви. Температурата на водата има тенденция да варира в работещ кран. 

Друго нещо, което много родители не взимат под внимание по време на баня, е чувствителността на бебешките уши. Звукът от изтичащата вода от чешмата може да бъде твърде силен и интензивен за малко бебе, превръщайки банята в плашещо място.

Следвайкти тези прости практики за къпане на бебето, може да направите времето в банята безопасно и забавно както за малките, така и за вас – родителите. Това може да се превърне в приятно свързване и време, прекарано заедно – без да се притеснявате за каквато и да е травма.

Свързани статии