Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Съвети за обличане на новородено


Предстои ви съвсем скоро да станете родител за първи път и не знаете как да се ориентирате в големия избор от дрехи за новородени, които се предлагат на пазара? Прочетете съветите ни, за да научите какво да включите в гардероба на своето мъниче.

Бебетата не се нуждаят от огромно разнообразие от тоалети и с времето ще откриете, че те бързо израстват дрешките си, затова не е разумно да купувате големи количества дрехи в определен размер. Най-важната характеристика, която трябва да ви води в избора на артикули, е удобството – мъничето трябва да се чувства комфортно и защитено. 

Какви бебешки дрешки да търсите и купувате?

Както вече споменахме, на първо място са удобството и практичността в избора на дрехи за новороденото. Ето за какви други характеристики на дрехите трябва да обръщате внимание:

Избирайте дрехи, които се перат машинно - няма да имате време и енергия за пране на ръка;

Търсете меки, естествени материи като памучните, които няма да раздразнят нежната кожа на вашето бебе;

Купувайте бодита, които се закопчават на чатала.Те поддържат памперса на място и осигуряват топлина и комфорт на новороденото;

Избирайте дрехи, които се откопчават и закопчават отпред - те улесняват много обличането на бебето и смяната на памперсите;

Много бебета не харесват да им обличат дрешките през глава, затова можете да потърсите дрехи с широки деколтета, които няма да ги притеснят;

Уверете се, че дрехите на малчугана са безопасни. Проверете дали копчетата или декорациите върху дрехите са закрепени надеждно, за да намалите опасността от задушаване. Избягвайте дантелените плетки, тъй като бебетата лесно могат да се заплетат пръстите си в дупките;

Проверете дали облеклото не е твърде тясно и дали не пречи на свободното движение на мъничето. 

Най-важният съвет:
Не забравяйте да изперете новите дрехи на бебето си преди да ги облечете за първи път, за да премахнете примесите и да омекотите дрехите, така че да са му удобни.

Как да обличаме бебето?

След като вече знаете какви дрехи и материи да избирате за новороденото си, сега е време да преминем и към обличането му. Основно правило в облеклото на бебето е то да носи само един слой дрехи повече от вас.

Започнете с боди

Tо е идеалният избор за основно облекло, защото обгръща всяка част на тялото и го топли. Уверете се, че ще изберете бодита, които се закопчават отпред, а не отзад. Ако бодито е цяло и продължава в ританки, то е хубаво копчетата на дрехата да продължават надолу по краката. 

Добавете слоеве

Броят на допълнителните слоеве дрехи зависи от сезона. Ако бодито не покрива краката на мъничето, то трябва да добавите панталонки или дънки и чорапи. По отношение на горната част на тялото, дрехите с дълги ръкави са препоръчителни за новородените, тъй като ги защитават и топлят. Ако времето е топло обаче е удачно да се спрете на тениска и жилетка, която лесно можете да премахнете, ако на бебето му е топло.

Помислете за аксесоари

Ако извеждате новороденото на разходка, то шапката е задължителен аксесоар, независимо от сезона. Разбира се, няма как да не споменем лигавниците и кърпичките, които са верен помощник в отглеждането на едно дете.

Важно е да сваляте допълнителните дрехи и аксесоари на бебето, ако сте на закрито или се качите в топло превозно средство. Обърнете внимание и на краката на мъничето – те не трябва да стават прекалено горещи или студени, затова можете да взимате със себе си резервен чифт чорапи за смяна или добавяне.

Добавете одеяло

Когато сте навън одеалото ще пази бебето ви топло и защитено. Нужно е единствено да се уверите, че не е разположено прекалено близо до главата му, тъй като това създава риск от задушаване. Не забравяйте обаче основното правило за обличане на бебето, което вече ви представихме – мъничето се нуждае само от един слой повече дрехи от вас.

Моля, обърнете внимание: Важно е да премахнете якето или други обемни външни дрехи преди да разположите бебето в столчето за кола от съображения за сигурност. За да му е топло, добавете одеало върху предпазните колани.

Свързани статии