Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Важни неща, които трябва да знаете за бебешкото стомахче

- Категории Майчинство , Новини

Едни от най-често срещаните притеснения сред родители на новородени бебета - и особено сред кърмещите майки - е дали техните бебета получават достатъчно храна. Разбира се, с времето, прекарано заедно, ще започнете да научавате бебешките „гладни“ знаци и звуци, но поведението на най-малките понякога може да бъде трудно за разбиране и тълкуване, докато все още се опознавате. Бъдете обаче сигурни в едно - размерът на стомаха на новороденото бебе е доста малък, така че шансовете бебето ви да получава точно това, от което се нуждае, са големи. 

РАЖДАНЕ

Като за начало, интересно е да се отбележи, че новородените бебета не се раждат с глад или жажда, тъй като плацентата на майката ги е хранила по подходящ начин до момента на раждането. След няколко часа бебето ви вероятно ще бъде готово за първата си храна. Тялото на всяка майка произвежда определено количество коластра, но това е всичко, от което бебето ви се нуждае в момента.

ДЕН 1

Дори по-големите бебета се раждат с мъничко, мъничко стомахче. Това означава, че те могат да побират приблизително 7-10 ml кърма или адаптирано мляко. (Ето защо млякото на мама няма да дойде напълно през първите няколко дни - бебето просто още не се нуждае в големи количества от него). В този момент, стените на стомахчето на новороденото са по-твърди и все още не могат да се разтягат по време на хранене, а прехранването вероятно ще доведе до плюене или повръщане.

ДЕН 3

Бебетата растат и се развиват бързо и на третия ден коремчето на вашето мъниче вече ще може да се справи с повече храна (около 22-27 ml). Към този момент, размерът на стомахчето е приблизително същият като топка за пинг-понг.

ДЕН 10

На 10-ия ден вашето мъниче ще бъде готово за още повече хапване. В този момент, стомахът на вашето бебе е приблизително с размерите на топка за голф и то може да изяде около 45-60 ml наведнъж. Доста голяма разлика от само седмица преди това!

ЕДИН МЕСЕЦ

Бебенцата наистина правят голяма крачка напред в развитието си, достигайки едномесечна възраст. Те вече имат разтегателен корем, готов да побере около 89-118 ml - на хранене. В този момент, общият растеж на бебето се забавя, така че стомахчето ще остане приблизително със същия размер, докато бебето надхвърли шестмесечната възраст. Сега, по размер то наподобява голямо яйце.

НА ХРАНЕНИЯ

Тъй като стомахът на новороденото бебе е толкова малък, не е чудно, че искат да се хранят и толкова пъти на ден. Стомахчето им може да задържи достатъчно, за да ги държи сити за около два часа. Така че, ако се притеснявате колко често бебето ви е гладно – недейте!

Това е напълно нормално и храненето ще става все по-рядко, когато бебето ви расте и стомахът му е в състояние да съхранява храна за по-дълъг период от време.

Въпреки че всички бебета са различни и храненето не винаги ще бъде по предпочитания от вас начин и график, всички новородени имат приблизително еднакъв размер на стомахчетата през първите няколко седмици от своя живот. Ако започнете да се притеснявате дали детето ви си похапва правилно и достатъчно, не забравяйте, че малките извървяват най-дългия път и няма нужда да се притеснявате, мами: справяте се отлично!

Свързани статии