Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Защо е важно детето да чете книжки

- Категории Майчинство , Новини

"Ако искате децата Ви да бъдат интелигентни - четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни – четете им повече приказки".
Алберт Айнщайн                           

Четенето на книги е не само приятно, но и полезно, както за възрастните, така и за децата. То е чудесен начин начин за обогатяване на речника. Децата, които четат книги знаят доста повече думи, което помага за едно по–добро разбиране на заобикалящия ги свят. Те се учат да общуват, като наблюдават другите около тях, а четенето на книги е чудесен начин за това.

С подходящо подбрана литература детето  може да открие в лицето на главния герой пример, на който иска да подражава, да усвои ценности и морал, които любимият му герой проповядва, също и да развие чувството на съпричастност, което да му помогне в изграждането на добри отношения с хората.   

Книгите развиват въображението на децата, като им помага да се пренесат в непознати земи и да се срещнат с интересни герои. Това от своя страна разширява мирогледа им и ги прави любознателни.Четенето изпълнява съществена роля във формирането на модела за добро и зло, за правилно и неправилно поведение, също и чувството за справедливост.

Четенето също би могло да помогне на детето да намери своето признание за в бъдеще, отново черпейки от своя любим герой или пък от цялостната история.

Важно е да споменем, че ползи от четенето се откриват дори и при деца, които не могат да четат, а именно те слушат как някой друг чете. Това е от съществено значение от най-ранна детска възраст. Още от мига на раждането си детето започва да учи и да развива уменията си, най-важното от които е усвояването на речта. Всичко, което детето чува- мелодия  на езика, ритъм, правилното произнасяне на думите, дори отделните звуци на думите му помагат да започне изграждането на основите на своята собствена реч.

Едно от основните правила за насърчаване на детето да чете,  е да му оставите само да си избере книгата, стига тя да е подходяща за възрастта му.  Това трябва да бъде въпрос на избор, а не поставяне на задача. Дайте му  възможност да избира между няколко книги, списания или други материали за четене.

Друг успешен метод, с който да накарате детето да чете с интерес, е да го помолите да Ви  чете на глас, като от време на време го прекъсвате и го питате, как то би реагирало, какво би направило или какво би казало в конкретната ситуация. По този начин стимулирате детето да изразява мнението си и едновременно с това отново да открива разликата между добро и зло, правилно и неправилно.

Най-лесно може да провокираме любовта към четенето, като самите ние четем. Децата повтарят това, което правят възрастните. 

Любовта към книгите се формира още от ранна детска възраст, затова осигурете на детето книги, направете му собствена библиотека, водете го в книжарници и библиотеки и по този начин ще му покажете пътя към света на знанието.    

"Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият от тях."
Джаки Кенеди Онасис

Свързани статии