Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Защо да изберем дървените играчки пред пластмасовите?

- Категории Майчинство , Новини

Защо дървени играчки?

Всяка година се разработват толкова много нови играчки както за забавни, така и за образователни цели. С толкова много възможности за избор, не е чудно, че родителите се затрудняват да изберат най-доброто за своите деца. Играчките за бебета, малки деца и деца в предучилищна възраст може да са иновативни и модерни, но също така трябва да бъдат издръжливи, безопасни и здрави.

На пазара има огромно количество пластмасови играчки. Те често се предлагат в много вариации и са лесно достъпни, което може би е една от основните причини, поради които дървените играчки могат да бъдат пренебрегнати...

Защо трябва да разгледаме традиционните дървени играчки? Ето само някои от многото причини.

Предимствата на дървените играчки

Дървените играчки са безопасни за околната среда. Дървените играчки обикновено се изработват от устойчиво дърво, което ги прави значително повече eco-friendly вариант от техните пластмасови колеги. Дървесината е рециклируема, биоразградима и възобновяема субстанция. Те могат да бъдат оцветени с безтоксични пигменти.

За разлика от масово произвежданите пластмасови играчки, дървените играчки често се произвеждат от суровини с устойчиви източници и са ръчно изработени от талантливи майстори. Тъй като дървените играчки използват естествени материали, те предлагат на децата и лична връзка с естествения свят.

Дървените играчки предлагат и отлична образователна стойност. Тъй като дървените играчки не се доставят с електронни части или гласове, които дават инструкции как да се използват и  играят, децата често са оставени на произвола на собственото си въображение, постепенно развивайки своите умения за разсъждение, умения за решаване на проблеми, координация на ръцете и очите и фини двигателни умения. Класически дървени играчки като миниатюрни конструктори, строителни блокчета и пъзели също могат да се използват, за да помогнат да научим децата си да започнат да броят и разбират числата.

Дървените играчки имат класически вид и тактилно усещане. На децата им е интересно да играят с играчки с различни текстури, форми, размери и тегло. Пластмасовите играчки не винаги предлагат същото сетивно изживяване, което имат дървените играчки.

Дървените играчки могат да развълнуват въображението! Пластмасовите играчки са носители на напредъка в технологиите. Всяка година винаги има нова играчка, която съдържа нещо ново. Съвременните играчки често имат LCD екрани, свирки, цветни бутони, звуци, звънчета и др. Тези характеристики могат да превъзбудят децата. Когато става въпрос за учене, поддържането на простото е добър начин. 

Дървените играчки насърчават социалното взаимодействие. Играта с компютърни игри или интерактивни играчки може да бъде увлекателна и образователна, но обикновено е самотна дейност, която не насърчава взаимодействието с другите. Дървените играчки, от друга страна, могат да помогнат за култивирането на чувство за комуникация, взаимодействие, сътрудничество и синергия между децата.

Дървените играчки са освободени от разсейването, което имат много пластмасови играчки, като насърчават децата да взаимодействат с тях, като издават различни шумове, звукови ефекти или гласове. Те могат да направят това сами или да играят заедно с други. Тъй като дървените играчки могат да разпалят творческото въображение и чувството за ролева игра на детето, това ще помогне за развитието на социалното и пространствено съзнание на хлапетата.

Дървените играчки са издръжливи и дълготрайни. Факт е, че децата са много груби с играчките си: всички те в крайна сметка биват удряни, хвърляни наоколо или изоставени, когато загубят интерес. Пластмасовите играчки често могат да се счупят, а тези с аудио-визуални или цифрови аспекти може да не функционират или да остареят. Дървените играчки могат да понесат доста удари, но все пак могат да бъдат предадени и на следващото поколение.

Повечето дървени играчки са изработени от масивно дърво, така че е доста трудно да ги повредим напълно, освен с вдлъбнатини и драскотини. Ако се замърсят, можем лесно да ги почистим и да ги подготвим за следващото време за игра. Така че, ако обмисляме да инвестираме в играчки, които можем да предаваме от едно дете на друго, никога няма да сбъркаме с дървените играчки.

Дървените играчки са безопасни. Факт е, че повечето пластмасови играчки могат лесно да се счупят, оставяйки малки части, които децата могат да погълнат. Малките деца често слагат всичко в устата си и това е изключително опасно.

С широката гама от дървени играчки, налични на пазара днес, децата и родителите могат допълнително да изследват света на играта и да се насладят на предимствата заедно!

Свързани статии