Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Здравословно хранене при децата. Как да го постигнем?

- Категории Майчинство , Новини

Как да помогнем на детето си да яде здравословни храни всеки ден?

Спазването на здравословен хранителен режим при децата е истинско предизвикателство за всеки родител – в някои дни просто сте доволни, че детето ви е хапнало нещо, а ако е добавило в менюто си и плод или зеленчук, то това е истински бонус! 

С упоритост и няколко съвета от нас, можете да накарате децата си да харесат зеленчуците и плодовете. Ето и кои трикове ще ви помогнат за изграждането на здравословни навици у детето ви.

Ограничете захарните зърнени храни

Ако децата ви обичат захарните подсладени зърнени закуски, то е време да ограничите приема им. Не е нужно да ги забранявате изцяло, но можете просто да намалите седмичния им прием. Можете да ги направите и лакомства, които са позволени единствено през почивните дни. Опитайте да ги замените с овесени ядки, каша или мюсли с плодове, които съдържат много фибри и са изключително полезни за подрастващите. 

Правете постепенни промени

Хранителните навици на децата се изграждат постепенно, затова е разумно да правите постепенни промени – в противен случай рискувате да не успеете в промяната. Можете да започнете с малки стъпки и в продължение на седмици и месеци да въведете всички желани промени. 

Не е нужно, например, да изключите напълно от менюто пилешките пържени хапки – можете да им добавяте гарнитура от салата, вместо пържени картофи, и така детето ще си набави полезните вещества за деня. Също така, може да поднасяте плодове по време на закуска и като част от обедното меню. Не се отказвайте при първоначален неуспех – бъдете настойчиви и опитвайте отново и отново да предлагате здравословни храни в малки количества.

Намалете приема на захар 

Захарта и захарните изделия са изключително вредни в големи количества за подрастващия организъм и могат да причинят редица заболявания. Големият проблем при децата е въздействието, което оказват върху зъбите им. Колкото повече захар приемат, толкова повече кариеси се образуват, което значи и множество посещения при зъболекаря. 

Предлагайте повече храни, богати на желязо

Мнозинството от децата не приемат достатъчно количество желязо, необходимо за развитието на организма. Ниското съдържание на желязо в организма кара малчуганите да се чувстват уморени и дори раздразнителни, затова трябва да добавите в поне 2 хранения за деня храни, богати на това вещество. 

Закуска със сушени плодове и ядки, например, може да помогне за повишаване на нивото на желязо в организма. Можете да добавите и смлени тиквени или слънчогледови семена към киселото мляко и зърнените храни за закуска.

Зелените зеленчуци също са чудесен източник на желязо, затова приемът им за вечеря е изключително удачен. Можете да увеличите усвояването на желязо чрез добавяне на храна, богата на витамин С към всяко хранене. Плодовете и зеленчуците са чудесен източник на витамин С, затова предлагайте плод или малка чаша плодов сок на закуска. 

Дайте пример на детето си

Всеки родител може да потвърди, че децата правят това, което им покажем, а не кажем. Най-добрият начин детето да сформира здравословен хранителен режим е чрез вас – ако вие самите давате добър пример в храненето, детето със сигурност ще ви последва!

Опитайте се да се храните здравословно, като приемате много зеленчуци и зърнени храни. Децата обичат да правят всичко „като големите” и съвсем скоро ще видите, че и те ще започнат да приемат здравословни храни. 

Общите семейни хранения също ще ви помогнат в здравословния режим на хранене – те са и чудесен начин за сплотяване и разговор с малчуганите. 

Свързани статии