Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

3 занимания, които насърчават любопитството на малките деца

- Категории Майчинство , Новини

Децата са любопитни по природа. Въпреки това, в някои случаи можете да ги насърчите със занимания, чрез които да развият още повече креативното им мислене и въображение. 

Желанието да научават постоянно нови и нови неща позволява на децата да опознават заобикалящия ги свят. Насърчаването на любопитството е от изключителна важност, защото ще помогне на детето ви да е по-наблюдателно и да се интересува от случващото се около него. 

Чрез любопитството децата не само научават нови неща като например животни, растения или книги. Те развиват редица умения, усъвършенстват речта, креативността и въображението си. 

Как можете лесно и ефективно да насърчите любопитството на мъничето си?

1. Насърчавайте децата да задават въпроси

Тъй като децата са любопитни, те задават въпроси за неща, които могат да ни се струват съвсем дребни или незначителни. За тяхното социално и когнитивно развитие обаче, е от съществено значение да обръщате внимание на тези безкрайни въпроси. Отказът на отговор от ваша страна може да обезкуражи детето да проявява интерес и да опознава нови явления за в бъдеще.

Възможно е понякога да се дразните на въпросите без смисъл или без отговор, но това може да е отлична възможност да се свържете с детето си, като потърсите отговорите заедно.

Когато детето ви зададе въпрос, чийто отговор не знаете, можете да му обещаете да потърсите отговора, вместо да го пренебрегнете, или да го похвалите, че повдига този сложен въпрос. Можете също да го насърчите да открие отговора само. 

2. Бъдете любопитни заедно

Както всички знаем, децата учат най-добре, наблюдавайки възрастните. Ако детето ви се нуждае от тласък, за да прояви любопитството си, можете да го насърчите, като му покажете как да бъде "любопитно" и колко е забавно да научава нови неща. 

Като за начало, можете да разговаряте по тема, непозната за детето. Обсъждането на ново начинание и молба за помощ от страна на мъничето ви може да развие интереса у него и да се занимава самостоятелно с нова дейност, в която вие да го подпомогнете и подкрепите. В процеса, детето ще развие любопитството си и заедно ще научите и преживеете нови неща.

3. Разнообразявайте ежедневието с различни дейности

Прекъсването на ежедневната рутина ще повлияе положително на  ентусиазма и любознателността на вашето детенце. Разчупете ежедневието, като посетите нови места – зоопарк, площадка или нов град. Разнообразието може да се реализира и чрез стартиране на ново начинание като градинарство, например – така детето ще прекарва време на открито и ще развива нови знания и умения. 

Планирането на изненади също е подходящ подход за стимулиране на любопитството. Не ви е нужен повод като рожден ден или Коледа да разнообразите рутината – приготвянето на палачинки за закуска или посещение при приятели или роднини ще изненада мъничето ви. 

Свързани статии