Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

5 мита за бебешкия сън

- Категории Майчинство , Новини

Казвали ли са ви някога просто да пропуснете последната дрямка на бебето и тогава то ще спи чудесно през нощта? Има толкова много митове за бебешкия сън – половината доказани, другата половина категорично грешни! За съжаление, не винаги можем да вярваме на всичко, което чуем или прочетем, особено когато тези съвети се въртят около съня на малко дете. Всеки има различно мнение и е трудно да се гарантира какво ще работи и какво вероятно просто ще направи бебето ви по-уморено или разстроено.

Нашата роля тук е да споделим с вас няколко всеизвестни мита за бебешкия сън, като ви предложим ясни аргументи от гледната точка на експерти, защото вярваме, че е възможно да се наспим добре с малки деца у дома.

МИТ №1: Ако бебето спи твърде дълго през деня, ще будува цяла нощ

Факт: Това в повечето случаи не е вярно. Вероятно сте чували, че колкото повече спим, толкова повече ни се спи (сънят ражда сън), и това е така, защото бебетата се нуждаят от много сън. Някои новородени прекарват до 18 часа от своето денонощие в дрямка. Колкото по-добре спи бебето ви през деня, толкова по-добре ще спи и през нощта. Ако намерите правилния баланс между дневния и нощния сън, детето ви всъщност ще спи повече, защото ще е добре отпочинало – и вие ще имате часове непрекъснато свободно време. Обратно на това, преумореното бебе ще протестира от умора и ще му е трудно да заспи. При бебетата, които не могат просто да изразходят излишната си енергия, тичайки вкъщи – те плачат. Вярно е – преумората често води до много сълзи, защото мъничето ни е уморено, но просто не знае как да заспи.

В зависимост от възрастта на едно дете, някои бебета под шест месеца не трябва да бъдат будни повече от 2-3 часа наведнъж, като трябва да получават от 3 до 5 часа общ дневен сън. Накратко: Не будете бебето!

МИТ №2: Късни нощи – късни сутрини

Факт: Твърдо не! Децата имат естествен биологичен ритъм – вътрешен часовник, който казва на тялото кога да се събуди и кога да спи. Телата на малките им казват, че искат да заспят рано и да се събуждат рано. В резултат на това, по-късните часове за лягане обикновено завършват със загуба на сън, тъй като децата така или иначе просто ще стават по едно и също време. Следвайте ритъма на своето бебе. Ако се буди между 6-7 ч. сутринта всеки ден, това е нормално. 

МИТ №3: Бебетата в крайна сметка просто ще заспят през нощта

Факт: Това до някъде е вярно... Ако детето има изградени навици, които е свикнало да изпитва непосредствено преди сън – хранене, люлеене, залъгалка и т.н., и то непрекъснато се буди, няма да заспи, докато това поведение не бъде предложено отново и отново от мама или татко. 

МИТ №4: Бебетата се раждат, знаейки как да спят (добре)

Факт: Бебетата са наистина добри в три неща: ядене, акане и сън, нали така? Грешно...

Всяка майка се е срещала с борбата срещу храненето през първите седмици и месеци от живота на нейното новородено. Но да се върнем отново на съня. Изброявайки хиляди бебешки продукти като чувалчета за сън, музикални люлки и т.н... и все пак нито един от тези прекрасни продукти не е в състояние да гарантира и да бъде причина бебето ни да спи по-добре – защото бебето разчита на нас да му помогнем да заспи. Може би повечето родители пропускат да „научат“ бебето си как наистина да заспива самостоятелно. Това е трудна задача! Наша работа е да учим децата си – как да използват гърне, как да бъдат мили със съучениците си, в крайна сметка достигаме до момента, в който ги учим и как да шофират кола. Всички тези нови приключения изискват от тях да научат нови умения. Сънят не е по-различен. Трябва да научим децата си как да заспят и как да спят през цялата нощ. 

Мит №5: Сънят при бебетата магически ще се подобри един ден

Факт: Това е може би най-големият мит сред всички гореописани. Има толкова много родители, на които им е казано, че не могат да направят нищо за съня през първите няколко месеца на своето бебе, така че те просто правят каквото трябва, за да оцелеят. Междувременно родителите страдат от липса на сън, което само се влошава с времето. Напълно възможно е да се установят здравословни и независими навици, свързани със съня от ранна бебешка възраст. Има толкова много неща, които можем да направим през първите няколко месеца от техния живот, за да ги настроим за страхотен сън в дългосрочен план. 

Не е нужно просто да чакате, покривайки очите си. Ако искате да сведете до минимум нарушаването на съня у дома, може да направите някои промени, докато детето ви е новородено, за да го изпреварите. Най-ползотворните промени, които можете да направите в този етап, са да следвате подходящи за възрастта „прозорци за будуване“, за да запознавате своето мъниче със собственото му място за сън редовно, като от рано практикувате да го оставяте будно. 

Семейства, които създават тези навици, преди да се почувстват отчаяни да го направят, откриват, че получават по-добър и по-последователен сън в дългосрочен план. 

Какво е „Прозорец за будуване“?

Това е времето от СЪБУЖДАНЕ до ЗАСПИВАНЕ, през което бебето стои будно и го храним, сменяме памперс, играем си с него и т.н.

Изключително полезно е да знаем от колко време на будуване има нужда бебето, за да не го преуморяваме. При достатъчно будуване, то ще изразходи енергията си, ще заспи лесно и ще има консолидиран и продължителен сън.

Твърде много будуване създава преумора, а недостатъчно будуване води до трудно заспиване и кратки дрямки. Границата понякога е много тънка, особено при силно чувствителни бебета.

Свързани статии