Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

5 начина, с които бебето ни казва „обичам те“

- Категории Майчинство , Новини

Първите дни на майчинството може да изглеждат трудни и неблагодарни, но потърсете тези малки знаци, които със сигурност подсказват, че бебето ви също се влюбва във вас.

Първите седмици с новородено бебе вкъщи изглеждат като невъзможни дни и нощи. Хранене на всеки 90 минути и плачене с часове... Но никога няма да забравите първия път, когато видите как любовта е изписана на лицето на бебчето ви. 

LIVE STORY:

"Докато разговарях по телефона с колега, разхождах се из стаята, докато тримесечното ми дете спеше в кошарата си. Когато колегата ме попита за дъщеря ми, спомням си, че казах „О, тя спи…“, докато гледах към нея. Но малките й очички бяха отворени и проследяваше движенията ми. Изненадана, че не беше издала нито звук, аз се приближих и очите й засияха още по-ярко. Сърцето ми се разтопи. Тя просто лежеше доволна, следвайки гласа ми, докато затворих телефона. След това се гушкахме цял час. Наистина се чувствах така, сякаш ми казваше, че ме обича - и караше всеки друг труден момент да изглежда още по-смислен."

Разпознаването на любовта не е толкова лесно, колкото проследяването на етапите в развитието на вашето бебе, като първия смях или преобръщане, но е възможно. Ето как експертите казват, че можем да идентифицираме проявите на любов от бебето.

1. Бебето следва гласа ви.

Малките бебета започват да отвръщат на процеса на опознаване и свързване, като насочват вниманието си към гласовете, които познават (и обичат) най-много. Още на 16 седмици, докато все още са в утробата, бебетата слушат мама, татко, братя и сестри и всеки друг, който често е наоколо - дори кучето. Когато се родят, бебетата са готови да се насочат към гласовете, които вече разпознават. Те не могат да говорят, но могат да общуват, гледайки - като се извиват и движат главата си от едната към другата страна.

2.  Бебето гледа в лицето ви.

Бебетата са готови да търсят и изучават лица. Малките могат да "обработват" лицето ви, за да разберат дали могат да ви се доверят. Мъничето изпраща сигнали, с които иска комфорт и иска емоционален отговор обратно. Когато отвръщате и отвръщате с обич, това изгражда любовна връзка между вас и вашето бебе. Всичко това, което се вижда в очите на другия, им помага бързо да се научат да ви се доверяват и да искат да развият отношенията си с вас.

Ако родителите не отвърнат и не погледнат бебето с емоция на лицето си, то не развива чувство на доверие, че нуждите му ще бъдат удовлетворени. Дори и да са добре нахранени, не само храната им е необходима, но и емоционалната връзка.

3. Бебето се сгушва във вас.

Да се научиш да разпознаваш специфичния аромат на света около себе си, се случва още от раждането, докато бебетата сортират кой е източникът на храна. Но има повече от основен инстинкт. Бебетата се стремят да развият емоционални връзки още от първата минута. Сърдечният ритъм на майката и уникалните й движения вече са отпечатани в мозъка на бебето при раждането, което ги кара да се чувстват допълнително сигурни в ръцете й. Така че, когато бебето ви забележимо се отпусне в ръцете ви и се настани готово за гушкане, това е неговият начин да каже, че ви познава и ви има доверие. Колкото по-често бебетата получават топлина и комфорт от родителите си, толкова повече те ще реагират на прегръдките със спокойствие и с желание да се сгушат възможно най-близо.

4. Хей, ти!

Това е моментът, в който за първи път бебето ще направи „Хей, ти!“ шум към вас с израз, който да привлече вниманието ви. Въпреки, че звукът може да не се различава, смисълът е ясен: бебето се нуждае от нас. Тези предположения за внимание са просто още един начин, по който малките се опитват да развият отношенията си с вас. Отговаряйки на техните сигнали, вие разработвате начин за разговор, който кара бебето да се чувства важно и свързано, и укрепва връзката им с вас.

5. Бебето ви се усмихва.

Не омаловажавайте първата усмивка на вашето бебче. То бързо научава, че когато се усмихва, мама или татко му се усмихват в отговор. Когато реагирате на усмивка, сякаш бебето е предвидило това, вие настройвате това очакване в бебето: „Когато направя това, някой реагира. И това е хубаво нещо“. Така че, докато първата или втората усмивка всъщност може да са газови гримаси, няма да мине много време, преди да се превърнат в истински.

Както при всяка връзка, ако искате бебето ви да покаже, че ви обича, уведомете го, че го обичате по-силно от всичко. Бебетата са готови да се влюбят, но любовта се печели... Родителите, които обичат малките си бебета, имат бебета, които обичат тях!

Свързани статии