Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

5 съвета за защита на бебешката кожа по време на баня - през зимата

- Категории Майчинство , Новини

Сухите зимни месеци изискват специална рутина за къпане, както и допълнителни грижи за защита на нежната кожа на новороденото.

Бебешката кожа всъщност е супер деликатна - тя е с до 30 процента по-тънка от кожата на възрастен и бързо губи влагата си. Това е особено опасно през сухите зимни месеци, когато нивото на влажност спада и кожата губи по-бързо своята влажност. Кожата също е и бариера между вашето бебе и външния свят и отслабената защита на кожата може да доведе до сухота при бебетата. Добрата новина е, че родителите могат да играят главнва роля в поддържането на кожата на бебето си мека и здрава, следвайки тези съвети за къпане...

Отложете първото къпане

Преди беше обичайно бебетата да се къпят малко след раждането, но това вече не се счита за най-добра практика, съветват специалисти. Бебетата се раждат със защитно, лепкаво бяло покритие по кожата, наречено „верникс“. Той едновременно хидратира кожата на новороденото и също така осигурява някои антибактериални свойства. След 24 часа можете да къпете бебето си, но не трябва да го потапяте във вода, докато пъпната му връв не падне. 

Не се къпете твърде често

По-малко е повече, когато става въпрос за къпане на новороденото, отново съветват специалисти. Честото къпане на бебе може да доведе до отслабена защита на кожата и повишена сухота. Достатъчни са кратки вани на под 10 минутки, два до три пъти седмично. Разбира се, ако бебето ви е видимо изцапано от изплюване и т.н., ще го измиете, но не е задължително да се готвите за пълна баня, за да го направите - просто внимателно измийте замърсеното място с кърпа.

Правилната температура

Водата за къпане трябва да е хладка - докоснете я до вътрешната страна на китката, за да сте сигурни, че не е прекалено гореща или прекалено студена. Студената вода е просто неприятна и бебетата се охлаждат по-бързо от нас - възрастните. Горещата вода може да ги изгори и нарани, а твърде топлата вода също може да разруши кожната защита. 

Използвайте нежно почистващо средство

Кожата на бебетата поглъща и абсорбира всичко наистина лесно и бързо. Ето защо избирайте почистващ препарат, специално разработен за бебета, с неутрално ниво на PH и такъв, който не съдържа аромати, оцветители и фталати. Тези съставки могат да раздразнят кожата на вашето бебе и дори могат да доведат до кожни реакции и алергии на по-късен етап от живота на мъничето. 

Потупайте и овлажнете

Когато извадите бебето си от ваната, внимателно го потупайте с кърпа, вместо да го търкате енергично. След това, нанесете овлажняващ крем по цялото тяло, за да попълните и защитите кожата му. Трябва да се нанася на тънък слой, за да се избегне натрупването на овлажнителя между кожните гънки. Отново, избягвайте съставки като аромати, багрила и фталати. Честото овлажняване, не само след баня, е важно за всички бебета и особено. когато бебето ви има суха кожа.

Приятно къпане!

Свързани статии