Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да направим миенето на детските зъби – забавно?

- Категории Майчинство , Новини

Устната хигиена е едно от първите неща, които децата трябва да научат... и това не е случайно. Здравето на устната кухина играе решаваща роля за цялостното здраве на нашите тела като възрастни. Също е и фактор, който влияе върху социални ни статус и способността ни да общуваме с другите.

Начинът, по-който се учим да се грижим за зъбите си от най-ранна детска възраст, в голяма степен ще определи пътя ни за години напред. Имайки предвид тези факти, за нас – като родители, е важно да обясним важността на здравето на устната кухина на детето си от рано. 

Насърчете вашето мъниче да създаде свои здравословни навици, за да гарантира здравето в своята уста, докато е дете, и докато расте. Тук, ще изследваме по-подробно значението на здравето на детските зъбки и ще споделим с вас няколко начина, с които можем да мотивираме малките си редовно да мият зъбите и да превърнат заниманието в забавно и приятно. 

Защо грижата за зъбите е важна за децата?

Устната хигиена е също толкова важна за най-малките, колкото и за възрастните. Всъщност, дори е още по-значимо, тъй като може да помогне за предотвратяване на зъбни заболявания през по-късните години. Съществуват редица популярни стоматологични заболявания, които могат да бъдат избегнати с редовно миене и почистване на зъбите. Кариесът на зъбите е едно от най-популярните хронични заболявания при децата и ако не се лекува навреме, може да доведе до сериозни проблеми като инфекции. От друга страна, тези последици могат да предизвикат проблеми с говоренето, храненето и общото здравословно състояние на децата. 

Като научим малките си, че миенето на зъбите и здравето на устата са важни, можем да предотвратим:

  •  чувствителност на зъбите;
  •  кариеси;
  •  лош дъх;
  •  оцветяване на зъбите;
  •  дискомфорт при говорене или усмивка;

Как да превърнем миенето на зъбките в забавно занимание за децата? 

Един от най-добрите начини да научите децата на нов навик, е да направите заниманието забавно и интригуващо за тях. Четкането на зъбите не е по-различно. 

Позволете на децата си да избират собствена четка за зъби

Просто нещо, което можете да направите, е да оставите хлапето да избере само собствената си четка за зъби. Има толкова много различни и забавни опции, от които да избирате, за да направите заниманието вълнуващо и нещо, което да очаквате с нетърпение, заедно. Може също да си поиграете с различни държачи за четките за зъби или дозатори за пастата, като Minions, например. Не е необходимо специалната четка за зъби на детето да бъде нещо твърде изискано или скъпо. Просто трябва да бъде нещо, от което се интересува и с нетърпение ще използва, за да се грижи за себе си (+ да е с мек косъм, за да не раздразва детските венци). Особено, ако е с любимия герой, има вероятност малките да бъдат по-мотивирани и вглъбени в процеса на четкане на зъби. Децата са развълнувани от първите стъпки на израстване. Даването на малки отговорности им показва, че сте готови да им се доверите и да им позволите да бъдат донякъде независими. Ето защо, много деца настояват да се справят с всичко сами, без вашата помощ като родителите. 

Споделете момента, заедно

Може би сте чували, че най-добрият начин да ръководите, е чрез пример. Миенето на зъбите с децата им дава сигурност, че самите вие практикувате това, което проповядвате и наистина процесът е полезен. Децата са любопитни и е вероятно да изучават всяко ваше движение, докато усвоят миенето на зъбите. Когато са малки, те са склонни да бъдат колкото се може повече като родителите си. Това е нормално, тъй като родителите са първите модели за подражание, които имаме в живота. Миенето на зъбите с детето също ще ви даде чудесна възможност да ги наблюдавате, докато изпълняват задачата. Това ще ви позволи да забележите всичко, което правят и може би ще ги насочите в правилната посока. 

Позволете на децата да си мият зъбите сами – без ваша помощ 

Това ще им помогне да се чувстват по-зрели и способни, ще изгради тяхната увереност и ще запази процеса забавен и интересен. Освен това, когато децата си мият зъбите, те работят и върху двигателните си умения и се подобряват всеки ден. Уведомете ги, когато са си свършили добре работата и дори можете да ги възнаградите с нещо, което ще оценят. 

Това ни води до следващия начин... 

Създайте специална система за възнаграждение за миене на зъбите

„Наградите“ са може би сред най- мотивационните неща за децата. Като се има предвид това, препоръчително е да създадете своя собствена система за възнаграждение и да я използвате, за да мотивирате малките си да отделят повече време за миене на зъбите и да обръщат внимание на хигиената в устната си кухина. Познавате детето си най-добре, така че изберете наградата, която знаете, че ще го зарадва най-много. 

Започнете да практикувате миене на зъби върху играчки

Ако някога се наблюдавали малките, най-вероятно сте забелязали как обичат да учат и да тренират своите умения, като се преструват, докато играят с техните играчки. Можете да ги мотивирате да мият зъбите си, като практикувате това упражнение и върху любимата кукла или плюшена играчка. Освен забавление, този вид дейност може да помогне и на най-малките да се справят по-добре с миенето, тъй като упражняват движенията си повече. 

След като зъбите на играчките са чисти, в време и за зъбите на малките

Ако сте достатъчно смели, можете дори да помолите мъника да практикува допълнително върху вашите зъби. Това ще им помогне да се запознаят с истинските зъби и да научат различните зъби и тяхното предназначение и как да ги използваме всеки ден. 

Учете детето, чрез книгите

Игрите не са единственият начин да накарате детето да се заинтересува от нещо. Може също така да изберете цветна детска книга за хигиена на зъбите, за да представите темата по забавен начин. Често, историите, разказани в детските книга, за точно това, което ще заинтригува малките умове и ще ги държи фокусирани за по-дълго.  Детските книги за здравето на устната кухина, са идеалният начин да покажете начините, по които можем да поддържаме зъбите си здрави, защото това е важно, както и какви последици могат да имат лошо поддържаните зъби върху тялото. Можете също да използвате този момент, за да поговорите с децата си за ходене на зъболекар и да превърнете преживяването в нещо, което да очакват с интерес, а не в пълен кошмар. 

Изградете връзка между зъболекаря и детето

Ходенето на зъболекар със сигурност не е едно от най-забавните неща, които едно дете може да изпита. Често се свързва със стрес, дискомфорт и страх. Част от причините за тези негативни асоциации, е липсата на информация. Ако детето е неподготвено при първото си посещение при зъболекаря, всичко, което ще види, са инструменти и технологии, за които не знае нищо. Ще трябва да оставят някой да провери зъбите им и да му се доверят, че няма да има болка. Ако обаче този някой е напълно непознат, за когото не знаят нищо, това може да е проблем. 

Уверете се, че сте намерили професионален, надежден и състрадателен лекар по дентална медицина, който бързо може да спечели доверието на вашето мъниче. Децата са естествено по-интуитивни и могат да усетят, когато нещо не е наред. Подкрепете ги при посещенията им при зъболекаря и винаги бъдете до тях. Насърчете ги да задават колкото се може повече въпроси, за да се запознаят с процеса и да бъдат уверени, че могат да го преминат лесно и удобно. След като зъболекарят и детето ви станат приятели, ще е по-вероятно да му се доверят и да следват съветите му за грижа на зъбите. 

Бъдете търпеливи и насърчавайте малките

Подобно на всеки нов навик, обучението на детето ви да мие редовно своите зъби, може да отнеме известно време. В крайна сметка има милион други неща, които със сигурност звучат много по-забавно и привлекателно за детското въображение. Въпреки това, с постоянство и последователност, можете да помогнете на децата си да включат здравето на устата в живота си от ранна възраст и да избегнат редица потенциални заплахи за здравето си, в резултат на това. Преподавайки на детето си значението на устната хигиена, докато е малко, вие му помагате да създаде нови навици, които ще бъдат изгодни и полезни до края на живота им. 

Свързани статии