Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да насърчим креативността на децата?

- Категории Майчинство , Новини

Креативността е по-скоро умение, отколкото вроден талант. Това е умение, което родителите помагат на децата си да развият във времето.

Изобретателността е ключът към успеха в почти всичко, което правим. Тя е важна част от здравето и щастието на децата и основно умение, което родителите трябва да насърчават. Изобретателните хора са по-гъвкави и по-лесно вземат решения, което ги прави по-лесно приспособими към технологичния напредък и към промените. Те се справят много по-добре с възползването от новите възможности, които им се предлагат.

Ето как да насърчим изобретателността на детето си:

Осигурете им необходимите средства за креативна изява. Основният ресурс тук е времето. Децата са нуждаят от много време  за несруктурирани, водени от тях въображаеми игри, които не зависят от наличието на комерсиални играчки. Игри, които не бива да бъдат прекъсвани и водени от възрастните.

Децата се нуждаят от място, за да играят. Осигурете им стая, в която могат да създават бъркотия, без това да е проблем за вас. Място, където да се преобличат за различните си роли, място за рисуване и за моделиране с конструктор. 

Когато избирате  подаръци на детето си, купувайте пособия за рисуване, за майсторене на различни неща, за измисляне на декорация или сътворяване на къщички, коли, постройки. Старайте се нещата, които му набявате да предлагат много възможности за различна употреба. Поставете тези пособия в кошове, до които детето ви има достъп.

Освен  място за креативните изяви, трябва да създадете и креативна атмосфера. Искайте от детето си да дава много и различни идеи, но се въздържайте от желанието да давате оценка на всяка една. Накарайте го да измисли варианти за заниманията ви за предстоящия уикенд, като трябва да избира неща, които не сте правили досега. Не изтъквайте кои занимания не са възможни и не избирайте вие кои идеи са най-сполучливи.

Поощрявайте децата да правят грешки и да се провалят. Деца, които се страхуват от провала, блокират сами креативната си изява и мисъл. Споделяйте грешките, които вие сами сте направили, за да виждат децата, че е нормално да се греши. Да се смеете на себе си и неуспехите си е щастлив навик.

Радвайте се на иновациите и креативността. Покрийте стените си с изкуство и други продукти на креативната изява. Разказвайте на децата си за любимите си артисти, музиканти или учени. Споделяйте с тях страстта си към фотографията или към тази нова група, която искате да слушате през цялото време. Приветствайте новите технологии, за да им покажете, че промяната е нещо вълнуващо, а не застрашаващо или плашещо.

Дайте на децата си свободата и самостоятелността да изследват сами своите идеи. Спрете да живеете със страха, че някой ще ги отвлече или че няма да бъдат приети в престижни училища.

Насърчавайте децата да четат книги за удоволствие. Ограничете телевизията, компютрите, таблетите и телефоните за сметка на креативните занимания като четенето на книги от любими автори, уроците по рисуване и т.н.

Дайте на децата си възможността да изразяват разнопосочни мисли. Позволявайте им да не се съгласяват с вас. Насърчавайте ги сами да намират решение на проблема и повече от едно решение на една и съща задача.

Позволете на децата си да развият умения в креативните занимания, в които са мотивирани да се изявят. Не се опитвайте да ги мотивирате с похвали и награди. Вместо да се опитвате да награждавате детето за това, че е посетило урока си по пиано, му позволете да прави нещо, към което то изпитва естествено влечение - например да рисува.

Опитайте се да не се вълнувате за това какво детето ви постига. Насочете фокуса върху пътя, който изминава, докато стигне до успеха.

Свързани статии