Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да помогнем на детето си да изрази чувствата си?

- Категории Майчинство , Новини

Знаете ли, че емоциите ни правят здрави? Всъщност, начинът по който реагирате на емоционалното изражение на вашето дете, ще допринесе значително за неговото здраве и щастие през целия му живот!

Задържаните емоции могат да доведат до дълбоко чувство за самота („Никой не разбира“ / „Никой не го интересува“) или дори изблици на истерия (като някой, който се нуждае от уроци за спряване с гнева). Децата, чиито думи на страх и разочарование многократно се премълчават, могат да пораснат емоционално несвързани (като човекът, който изръмжава „НЕ съм ядосан!“, напълно несъзнавайки, че вените изскачат от челото му). 

От друга страна, когато „си поплачем добре“, ние се чувстваме и мислим по-добре. Изхвърлянето на гнева с удар с възглавница, например, може да понижи кръвното ни налягане и да ни помогне да се възстановим, да простим и да продължим напред. Доказано е дори, че смехът и сълзите укрепват имунната система и помагат за излекуване на болестите.

Децата, чиито чувства са признати с любов през ранните си години, израстват емоционално непокътнати. Те знаят как да помолят приятелите си за помощ и как да подкрепят другите в нужда. Те търсят здравословни връзки, избягват побойници и избират доверени лица и партньори в живота, които са внимателни и мили.

Как да помогнете на вашето дете да изрази чувствата си?


Малки деца (12–24 месеца)

Ние, като родители, сме модел за своето дете как да излее чувствата си. Например, когато то лудо тропа с крака, пляска с ръце и енергично поклаща главата си, го научете да казва "Не!".

По-големи деца  (2–4 години)

Когато нещата се успокоят, карайте малките си да тренират различни лица: "Покажи ми твоето щастливо лице ... твоето тъжно лице ... твоето учудено лице". Посочете снимки в книгите и кажете „Вижте това тъжно бебе. Как изглеждаш, когато си тъжен?". Изрежете снимки от списания на хора, показващи емоции и ги поставете върху картонени картички или в малка „книга с чувства“. Демонстрирайте израженията на лицето си, за да могат да разберат какво имате предвид: „Когато се ядосам, очите ми стават малки, а устата ми стегната по този начин" [направете физиономия].

Научете детето си да използва думите, когато е разстроено. Използвайте снимки в „книгата на чувствата“ като отправна точка. Попитайте: „Как се чувства това момче? Защо това момче е тъжно?". Обогатете речника на детето си, като използвате различни думи. Например, за "луд" можете също да използвате: ядосан, яростен, кипящ, нажежен и т.н.

Удивително е, че колкото повече практикувате тези прости стъпки, толкова по-скоро детето ви ще започне да овладява своите емоционални изблици.

Свързани статии