Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Как да се справим с децата и домашните им?

- Категории Майчинство , Новини


Независимо дали детето ви ще посещава училище всеки ден или ще се учи от вкъщи през тази учебна година, то неизбежно ще има домашна работа. Но колко е твърде много? Трябва ли да помогнете на децата си с него? Какво се случва, ако не могат да се справят сами? Ето и отговорите на най-належащите ви въпроси за домашната работа на учениците.

Замисляли ли сте се как подпомагането на децата ви в продължение на няколко месеца дистанционно обучение по-рано тази година ви показа страни от тях, които никога преди не сте виждали?

Въпрос: Колко домашни трябва да имат децата?

Отговор: Насоките за домашна работа варират в различните учебни заведения. Специалисти препоръчват домашните за първолаците да са максимум 30-40 минути на вечер. Въпреки това, размерът на възложената домашна работа зависи повече от учителя, отколкото от самото училище. И времето, което е необходимо - зависи от вашето дете.

Въпрос: Хлапето ми моли за помощ с домашните. Трябва ли да му помагам?

Отговор: В началното училище родителската подкрепа трябва да бъде по-скоро свързана с настройването на учениците да вършат работата си, а не да им се помага в действителност да вършат самата работа. Казано по друг начин: Родителите ще трябва да организират домашното на детето си поне до известна степен, но не означава, че трябва да седите с тях през цялото време или да коригирате работата им. Добре е да оставите корекциите на учителя, така че той да разбере как всъщност се справя детето ви. Това означава, че трябва да сте сигурни, че детето ви е организирано със задачата си, да е прочело ясно и да знае какво да прави. Приблизително до втори клас, в повечето случаи би трябвало да можете да направите това и след това да се отдалечите за 10 или 15 минути, докато работят, като от време на време проверявате дали все още се занимават със своето домашно. Ако имат въпрос, в който не сте сигурни, просто кажете: „Не знам. Ще трябва да попиташ учителя си утре." Ако се опитате да разберете и отговорите на въпроса, както си спомняте от своите ученически години, това може да създаде повече объркване, тъй като методът ви може да е различен от този на учителя.

Въпрос: Ако моето дете отлага своето домашно, трябва ли да го принудя или да го оставя да се справи с последиците?

Отговор: Малките деца определено ще се нуждаят от подкрепа, насърчение и чести напомняния, за да свършат работата си. Това не е провал от тяхна страна. Чак в средното училище децата трябва да поемат изцяло домашните си и не трябва да изпитвате нужда да се уверявате (през 5 минути), че всяко домашно е изпълнено (въпреки че лекото напомняне не боли). 

Ако се мъчите да подкрепите детето си с училищната му работа у дома - поради забързан работен график, изискванията на другите ви деца или по някаква друга причина - вашето семейство може да се възползва от помощта на педагог. Обучението не е само за подпомагане на деца, които изостават. Някои родители наемат учител, който да помогне за справяне с проектите и да определят приоритетите на задачите, за да дадат на детето допълнителна подкрепа.

Въпрос: Хлапето ми настоява да прави домашни в хола с шумните си братя и/или сестри наоколо. Това лоша идея ли е?

Отговор: Зависи от вашето дете. За някои, наличието на тихо, специално място, може да помогне за насърчаване на добрите учебни навици. Но други деца са толкова продуктивни на дивана или в кухнята и може да не се чувстват комфортно, когато са сами в стаята си. Тук няма правилно и грешно. Няма нищо лошо детето ви да работи на кухненския плот, докато приготвяте вечеря, за да можете да го държите под око, докато готвите. Основното е, че децата са спокойни и не се борят да се концентрират върху задачата.

Въпрос: Учителката на моето дете казва, че не вярва в домашните в ранните класове. Как ще се отрази на неговата подготовка?

Отговор: Някои учители не го правят, а децата обикновено доста бързо се съгласяват с това (не е изненадващо!) Честно казано, има оскъдни изследвания, които да докажат, че домашните са от съществено значение за цялостния академичен успех на детето. Но докато децата преминават в  началното си обучение, може да има дългосрочна полза и да им се помогне да създадат рутина, тъй като натоварването ще се увеличи драстично в по-високите класове. Добре е децата да свикнат с тази идея. 

Въпрос: Детето ми не може да се справя с толкова много домашни. Какво да правя?

Отговор: Ако детето ви не може да свърши всичко, дайте приоритет на четенето. Грамотността е основното умение. Първо децата четат, за да разберат, после четат, за да учат математика, природни науки и всички други предмети, така че наистина, най-важно в началните класове – е четенто. Можете да му помогнете да установи силна основа, като винаги му четете преди лягане, насърчавате го то само да ви чете, а също така, като му задавате въпроси за материалите, които чете, за да преценят разбирането.

Въпрос: Нямам време. Можем ли да се откажем от домашното?

Отговор: Помислете за мотивацията на своя ученик. Мислите ли да я „бракувате“, заради забързания домашен живот? Ако вашият ученик постоянно се оплаква от работата, започнете с директен разговор с вашия учител. Може би нивото на трудност трябва да се коригира, според темпото на обучение на вашето дете или просто то не може да се справи с товара - в момента. Така или иначе, вие и учителят най-вероятно ще постигнете компромис, като например да замените работните листове по математика за увеличено време за четене у дома, например.

Въпрос: Наистина ли малките деца се нуждаят от лаптоп или таблет за домашна работа?

Отговор: Когато COVID-19 пристигна за първи път у нас, много родители трябваше да направят равносметка за достъпа на детето си до технологията и връзката с нея. Ясно е, че за да участват във видео клас на живо от вкъщи, те трябва да са онлайн с компютър и интернет връзка. В по-малките класове родителите често имат контрол върху онлайн домашните задачи. Много домашни могат да се изпълняват с молив и хартия и често можете да се включите или откажете от онлайн математически игри или приложения за четене, което е полезно, ако имате две или три деца, които споделят компютър или таблет за работа в училище.

Въпрос: Хлапето ми се оплаква от домашните всеки ден. Ще свърши ли това някога?

Отговор: Децата, които пъшкат и се оплакват от училищната работа, са история, стара колкото Света. Как реагирате - е ключът. Тази идея, че домашната работа е нещо, което трябва да се изтърпи, е пропусната възможност за ученика. Ако го направим положително, ще помогнем на своето хлапе, а и на самите нас, като родители, когато не се налага да се бием за домашна работа всяка вечер.

Свързани статии