Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Кога бебетата се усмихват?

- Категории Майчинство , Новини

Това истинска усмивка ли е?
Ето кога да очаквате бебето ви да покаже първата си истинска усмивка.

От момента на раждането си, бебетата работят върху социалния си живот. Те се учат на кого могат да разчитат, как да водят разговор и как да взаимодействат с хората около тях.

Усмивките - един от основните социални етапи - са склонни да се проявяват след първите няколко месеца. Първият път, когато се усмихват, докато ги гледате или разговаряте с тях, е прекрасен и незаменим момент! След това, гледайте бебето да имитира звуците и движенията, които правите. Това са ранни опити за комуникация. Тук идва и умението за сваляне на чорапи. Не става въпрос за топли или студени крака - а за игра и движение.

Взискателното бебе е здраво бебе. Бебетата изискват много внимание. Те искат да бъдат държани и да разговаряме с тях. Те искат да видят нещата... Липсата на социално взаимодействие - което може да включва зрителен контакт или посягане към вас, което продължава и през първите шест месеца до една година, е знак, че едно дете може да е в аутистичния спектър, което обикновено не се диагностицира до 18-месечна възраст.

Какво да гледате?

Бебето ви ще се усмихне, когато му се усмихнете и вие. И до осем месеца повечето бебета ще се усмихнат на бебето, което виждат в огледалото - не защото се разпознават, а защото научават, че усмивката е социален акт. Като част от непрекъснатото формиране на невронни пътища, което се случва в мозъка им, бебетата бързо четат социални сигнали от хората около тях и ги тестват. Проучване показва, че бебета на шест месеца търсят реакциите на родителите им, когато стават свидетели на същите събития. До 12 месеца те усвояват тази способност - те знаят, че странен шум, абсурдни движения или глупаво лице наистина са смешни и вече няма да проверяват реакцията на родителите си, преди да се смеят.

Копиране на движения на тялото: Вие сте първият и най-влиятелен учител на вашето бебе. Винаги ви наблюдава и се опитва да копира движенията на тялото ви.

До 12 месеца бебетата копират поведението на другите, докато играят - и те не само ще имитират вашите движения, но и по-обикновените действия, като например приготвянето на кафе. 

Какво може да направите като родителите?

Искате ли да сте сигурни, че детето ви ще се научи как да подбира социалните знаци? Мъничето търси контакт с вас, когато е гладно, уморено или се нуждае от прегръдка. Взаимодействайте с бебето си, доколкото можете, дори по време на нещо толкова рутинно като смяна на памперса. Четенето и пеенето са ключови и тук, по начин, който надхвърля езика. Когато пеете песен, която детето ви знае, направете пауза и го наблюдавайте, за да се вълнува от следващия ред. Малките просто искат от вас да направите следващата стъпка. Всичко това са важни части от социалния език... 

И не забравяйте - първата година е пълна с първи неща! 


Свързани статии