Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Кога децата започват да сънуват?

- Категории Майчинство , Новини


Чудите ли се какво  сънува бебето ви, докато спи? Или може би се чудите дали някога ще разберем за какво мечтаят бебетата?

Всичко това все още е неизвестно, като се има предвид неуловимата същност на сънищата и колко малко знаем за начина, по който мозъкът на новороденото обработва нещата от новия му заобикалящ свят.

Но докато виждате, че клепачите на вашето мъниче пърхат, може да изглежда, че мъничетата са ангажирани със своя активен сън. Така че е трудно да не се чудите какво се случва в мозъка им, докато растат и усвояват повече информация всеки ден.

Сънища преди думи?

От това, което знаем за сънните цикли на новородените, изглежда, че ако те активно сънуват, те биха могли да сънуват най-много през първите две седмици от живота си. Това се дължи на времето за сън, прекарано в REM (REM етап е, когато тялото е напълно отпуснато и мозъкът е активен. Това е и етап, свързан със сънуването). Дишаме по-бързо, очите ни правят произволни и бързи движения, а сънищата и кошмарите са по-живи. Любопитното е, че по време на този етап мозъкът показва същите нива на активност, както ако е буден.

Възрастните прекарват приблизително 20 процента от съня си в REM. Новородените прекарват около 50 процента от съня си в REM. Ето защо се смята, че новородените бебета може да сънуват повече от всички нас. Но това, че е известно, че по-големите деца и възрастните сънуват предимно по време на своя REM сън, не означава, че и бебетата го правят. Общият консенсус е, че бебетата започват да сънуват около двегодишна възраст. Сънищата на малките деца обикновено са само моментни снимки, приличащи много повече на слайдшоу, отколкото на филм, в сравнение с мечтите на възрастните.  За да се случат сънища, невролозите смятат, че децата трябва да са придобили способността да си представят нещата. С други думи, те трябва да могат да конструират визуално и пространствено, за да преживеят сънуването по начина, по който го познаваме. Ето защо, докато бебето не започне да говори, не можем да разберем какво наистина се случва, когато спи. Те трябва да изразят с думи интимния свят на мечтите си.

Сънят през първите седмици и месеци от живота помага на мозъка на вашето бебе да расте и да обработва информация. Във всяка възраст сънят помага за консолидирането на паметта, което ни помага да интегрираме преживяванията си и увеличава знанията ни. Докато бебетата преминават през процеса на затвърдяване на информацията за света, важността на съня не може да бъде надценена.  Може да не знаете за какво мечтае вашето мъниче, докато чувате въздишки и мърморене или виждате как клепачите им пърхат... Но сега знаете, че докато те спят, мозъкът им все още е много активен.

Деца на възраст 5-9 години започват да виждат движещи се изображения и герои в действие. Мечтите вече включват множество събития, свързани едно след друго. Децата започват да развиват по-голяма способност да запомнят сънищата. И все пак това не винаги е така: Когато се събудят по време на REM сън, повечетп деца не могат да си спомнят своя свън -  тенденция, която продължава и до 9-годишна възраст.

Обикновено около 8-годишна възраст децата се появяват като централни герои в сънищата си. Разказите за сънища стават по-сложни и по-дълги. Децата не само си мечтаят за действието, докато се развива, те също имат мисли и чувства в съня.

Какво причинява смях, докато бебето спи?

Смехът по време на сън, е относително често явление. Като цяло смеенето насън е безвредно. В много редки случаи, това може да е признак на неврологичен проблем. Съществуват два основни вида сън: бързо движение на очите (REM) и NREM сън. В продължение на една нощ преминавате през множество цикли на REM и NREM сън. 

Сънят се осъществява на три етапа:

 

Етап 1.

Това е етапът, в който преминавате от будно състояние към заспиване. Това е много кратко. Дишането ви се забавя, мускулите започват да се отпускат и мозъчните вълни се забавят. 

Етап 2.

Този етап е време на лек сън преди по-късния I по-дълбок сън. Сърцето и дишането ви се забавят допълнително, а мускулите ви се отпускат дори повече от преди. Движенията на очите ви под клепачите спират и мозъчната ви активност се. 

Етап 3.

Нуждаете се от последния етап на съня, за да се чувствате освежени. Този етап настъпва повече през първата част на нощта. През това време пулсът и дишането ви са в най-бавната точка, както и мозъчните вълни. REM сънят е, когато по-голямата част от сънуването ви се случва. Започва около час и половина след заспиване. 

Свързани статии