Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Кога трябва да проходи бебето?

- Категории Майчинство , Новини

Ето какво трябва да знаем за този важен етап, включително кога бебетата започват да ходят и какво обикновено се случва преди и след важното събитие...

Прохождането на бебетата е вълнуващ момент - те буквално предприемат стъпки към съвсем нов начин на живот вече не като бебе, а като малко дете (и съвсем нов начин на живот за вас, като родител на малко дете!). И както много етапи, той идва с въпроси. 

Кога бебетата започват да ходят? 

Родителите често смятат, че бебетата трябва да ходят самостоятелно до 12 месеца, но някъде между девет и 18 месеца се счита за напълно нормален диапазон.

Колко време отнема между първите стъпки на бебето и самостоятелното ходене? 

Няма официален отговор на този въпрос. Този постепенен процес от поддържани до неподдържани стъпки може да отнеме няколко месеца.

Как бебетата се учат да ходят?

За да започнат бебетата да ходят, са необходими сила, координация и баланс - сложни умения, които се нуждаят от много градивни елементи. Времето на бебчо, прекарано по корем, започвайки още от раждането, е важна стъпка към развиетието на детето, защото му помага да разширява и укрепва мускулите на сърцето, ръцете и краката си, което от своя страна, му помага да стои седнало, да пълзи и в крайна сметка да стои, изправено на крачета.

Растежът също влияе на баланса. Бебетата са най-тежки, така че центърът на тежестта им е точно под мишниците. Докато растат, техният център на тежестта се придвижва към бедрата и таза им, което им позволява да развият своя баланс.

Невромоторните умения (когато мозъкът и тялото работят заедно) също трябва да се развият, за да може бебето ви да координира предприемането на първите си стъпки. Когато всички тези имения узреят, то ще бъде готово да проходи.

Друг фактор, който може да бъде доста важен, е темпераментът на детето. Децата, които са по-предпазливи, са малко по-бавни при прохождането си, защото се чувстват много сигурни, пълзейки, а изправянето ги кара да се чувстват несигурни.

И така, как се събират всички тези градивни елементи? Обикновено, някъде между девет и 11 месеца, бебето ви ще започне да се опитва да издърпа тялото си в изправено положение, като се държи за нещо, като диван или креватче, и бързо ще измисли как да падне след изправяне. Изправянето и задържането, с помощта на дадена мебел, докато се движи, обикновено идва около 10 до 12 месеца, последвано от клякане и изправяне назад, отново между 12 и 14 месеца. В този момент, бебчо прави стъпка или две, когато го държите изправени и постепенно (или бързо, в зависимост от детето!) започва да крачи само.

Как мога да помогна на бебето да ходи?

Дръжте ръцете им, докато стоят, и ги насърчавайте с любов. Това може да бъде толкова просто, колкото поставянето на мебелите, така че бебето ви да може да се държи от единия мебел и да се придвижва до другия, без препятствия или да поставяте играчки на дивана, а не на пода, така че да се издърпва изправено нагоре. Играчка за бутане, която им позволява да се държат, докато ходят, като количка за игра или косачка, също помага на децата, които са близо до самостоятелното ходене, да го разберат (просто се уверете, че се използва под наблюдение и далеч от стълби!).

Какво трябва да направя, ако бебето закъснява със стъпките?

Що се отнася до важните етапи, естествено е да сравнявате малкото си дете с други деца на неговата възраст. Но много по-добра идея е да се консултирате с лекар, който може да оцени цялостното развитие на детето ви, което включва груба и фина моторика, език и социализация. От друга страна, ако детето е на 15 месеца и все още не ходи само, но е постигнало други важни етапи от своето развитие, това обикновено не е причина за безпокойство.

Свързани статии