Кои са 10-те най-здравословни храни за децата?
Една от причините, поради които здравословната храна е толкова важна, е, че помага на децата да възпитат вкус към истинска храна. Без изкуствени цветове или аромати, храненето по по-здравословен начин ще помогне на децата да оценят естествените вариации на вкуса и структурата на храната си. Телата на децата преживяват скоростен растеж, което ги прави по-податливи на промени в храненето.
Разговорът с децата ви за радостта от яденето на най-различни - известни също като „не скучни“ храни ще бъде по-ефективен, отколкото просто да им кажете да ядат броколите си, защото това е полезно за тях. Участието на децата в приготвянето и избора на храна помага за увеличаване на приема й.
Ако имате градина - или дори просто място за саксия - оставете децата си да отглеждат нещо!
Заведете децата си на пазаруване на хранителни стоки и ги предизвикайте да изберат по един нов плод или зеленчук всяка седмица.
Когато въвеждате нови храни, превръщайте ги в любими храни ... това се основава на доказателства, за да се увеличи приемането. Добавете спанак към лазанята или сложете леща в тако!
Знаете, че е по-добре да храните децата си със зеленчуци, вместо със сладолед... Но кои са най-здравословните храни за деца и как да ги накарате да ги ядат?
Кисело мляко
Киселото мляко е чудесна възможност за закуска, лека закуска или дори десерт, но трябва да наблюдавате добавеното съдържание на захар. Това е здравословна, пълна закуска, с витамин D и хранителни вещества, които липсват в менюто на повечето деца. Киселото мляко също доставя пробиотици, добри бактерии, които са важни за поддържането на здрави черва. Повечето ароматизирани кисели млека имат добавена захар. Лесно е да добавите вкус сами, като добавите плодове и поръсите пълнозърнести зърнени култури отгоре или създадете забавно парфе с плодове.
Фасул
Фасулът е скромна "суперхрана". Той е зареден с протеини и фибри, освен това не е скъп и отнема малко време за подготовка. Купувайте боб с ниско съдържание на натрий като черен боб, нахут или боб.
Яйца
Едно голямо яйце има 6 грама протеин и доставя витамин D, витамин B12 и желязо. Някои яйца също са обогатени с омега-3 мастни киселини, които помагат за развитието на мозъка на децата. На закуска пропуснете сладкишите, пържените храни и преработените меса и вместо това забъркайте няколко яйца за децата си. Ако децата ви не са фенове на бъркани, опитайте различни презентации като яйчена салата или запеканки с яйца.
Яйцата също са и чудесна стартова храна за бебета. Лекарите препоръчват да не се дават яйца, докато бебетата станат на 12 месеца, но изследвания показват, че въвеждането на алергенни храни между 6 и 12 месеца може да помогне за предотвратяване на хранителни алергии за в бъдеще.
Авокадо
Авокадото е лесен начин да вкарате здравословни мазнини в менюто на детето си. Той е с високо съдържание на мононенаситени мазнини, които намаляват възпалението и поддържат нивата на холестерола здрави. Мазнините се движат през храносмилателния тракт бавно, така че да поддържат децата сити по-дълго. Но най-добрата част от авокадото? Тяхната гъвкавост. Можете да ги изядете с лъжица, да намачкате върху препечен хляб, да ги добавите в смути, да ги смесите в салата от пилешко месо или риба тон или да направите песто от авокадо. Авокадото също е чудесна стартова храна за бебета.
Сладък картоф
Време е все по-недостатъчно и имате нужда от нещо питателно? Измийте сладък картоф, пробийте няколко дупки в него и го вкарайте във фурната за няколко минутки. Нарежете го по дължина, оставете го да се охлади, след това сервирайте на детето си. Независимо дали детето ви е на 6 месеца, 6 години или 16 години, сладките картофи са привлекателни навсякъде (защото са сладки!). Те са пълни с витамин А , фибри и калий. Ограничаването на солта и увеличаването на калия поддържа кръвното налягане и сърцата здрави.
Мляко
Млякото помага за изграждането на здрави кости, защото е пълно с калций и витамин D. Ако детето ви не харесва краве мляко, днес има много алтернативи на рафтовете в супермаркетите. Но проверете етикетите за хранене и изберете неподсладени или обикновени сортове за децата си. Обикновено може да има добавена захар, която да съответства на сладостта на млечното мляко, което може да е по-вкусно за малките вкусови рецептори. Всяко алтернативно мляко има малко по-различен хранителен профил - соевото мляко, например, има най-много протеини.
Ядки и семена
Разменете хрупкавите детски закуски с ниско съдържание на фибри (знаете тези, които на практика са въздух) - за ядки и семена, за да доставите здравословно трио фибри, протеини и здравословни мазнини. Смесете го, като предложите кашу, орехи, бадеми, слънчогледови семки, семена от чиа и др. Ядките са с високо съдържание на магнезий и минерали, които са от решаващо значение за развитието на костите и производството на енергия. Орехите, семената от чиа и ленените семена са с високо съдържание на алфа-линоленова (ALA) киселина, вид омега-3 мазнини, които тялото не може да произведе (така че трябва да си я набавяме допълнително). Предлагайте ядки със сушени плодове, добавяйте ленено семе в смутито, поръсете семена от чиа върху препечен хляб с фъстъчено масло, използвайте нарязани бадеми, за да „панирате“ пиле вместо галета или направете свои барове на гранола.
Пълнозърнеста храна
Пълнозърнестите храни доставят хранително вещество, което сериозно липсва в диетата на повечето деца: фибри! Фибрите ги поддържат пълни и редовни. Децата се нуждаят от около 25 грама на ден, но много закуски съдържат само 1-3 грама на порция. Пълнозърнестие храни за деца включват овесени ядки, пълнозърнести тестени изделия, кафяв ориз и пълнозърнести тортили и хляб. Можете също да използвате пълнозърнесто брашно или бяло пълнозърнесто брашно, когато правите палачинки, бисквитки или тесто за пица.
Горски плодове
Една купичка плодове има 4 грама фибри и е с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти като антоцианини. Боровинките, къпините и ягодите също са с по-ниско съдържание на захар от повечето плодове. Пресните плодове са отлична закуска за деца или чудесна добавка за киселото мляко.
И разбира се, зеленчуци – всякакъв вид!
Децата и възрастните не ядат достатъчно зеленчуци... Колкото повече цвят и по-голямо разнообразие от зеленчуци, толкова по-добре. Всеки цвят доставя различни хранителни вещества: листните зеленчуци като спанак и къдраво зеле са с високо съдържание на витамин К, червените зеленчуци имат витамин А, чушките са пълни с витамин С, а кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле и карфиол хранят добре чревни бактерии.
Премахнете „страха“ от зеленчуците! Парче пица е много по-предпочитано пред стрък броколи, който наистина може да изглежда плашещ“. Затова направете зеленчуците лесни и достъпни за своите деца. Измийте и нарежете пръчки от целина, моркови и краставици и ги съхранявайте в хладилника, за да имате всеки път под ръка, когато хванете малгуганите в крачка. Ако имате малко зелено пространство, засадете малка градинка с чери домати и сладки бейби чушки. Когато децата отглеждат своя собствена храна, те се гордеят с резултатите и следователно са по-склонни да се отдадат на щедростта да я хапнат.
Не се отказвайте, след като няколко пъти предложите зеленчук и той бъде отхвърлен. Необходими са мааалко повече усилия.