Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Наръчник за избор на бебешки дрешки

Изборът на бебешки дрешки може да обърка всяка майка, особено, ако за първи път й се налага да пазарува за своето новородено. Ританки, гащеризони и бодита – изобилие от размери и видове, но на кой точно да се спрете и колко броя ви трябват? Не се затормозявайте с излишни въпроси, защото ние сме на среща и ще ви дадем тези отговори. Нека да започнем от началото – ще си имате бебе и искате да знаете какво трябва да имате в гардероба...

Дрехи за най-малките (0-3 месеца)

Бебетата извършват главно две дейности – да спят и да ядат. Най-практичните дрехи както за бебето, така и за вас - са бодитата и гащеризоните. Обличането им е много лесно, а смяната на памперсите е още по-лесна, благодарение на копчетата, които са отдолу. С тях няма да се притеснявате дали кръстът на бебчето ви ще е голо, понеже са само от една част. 

През пролетта и есента гащеризона е напълно достатъчен – там температурата със сигурност не е под 22-23 градуса, като изключим моментите, в които бебчето спи и е завито с одеяло. През студените периоди е задължително под гащеризона да има и боди. Лятото пък, точно обратното – бодито ще е достатъчно, но имайте едно наум да обуете и чорапки, особено ако крачетата са студени. Разбира се, следете и нослето – ако и то е студено, добавете още една дрешка. 

Верен помощник на майките ще си остане памучният лигавник – бебета много често връщат храната и най-удобният вариант е просто да замените лигавника, отколкото всички дрехи. 

А колко броя ще ви трябват? Необходими са ви не повече от пет броя от всеки вид, особено, ако имате сушилня или сезонът е топъл и дрехите изсъхват бързо на простора. Новородените бебенца растат изключително бързо, за това най-малките размери се носят за по-кратко време.

Дрехи за любознателни бебенца (3-6 месеца)

Към втория-третия месец мъниците започват да изучат света около себе си и да се вълнуват от всичко. Това е моментът, в който усмивката е на лицето му, гука и всичко му е интересно и иска да го види. Ето защо, бодитата отново са най-удобните дрешки – както написахме по-нагоре, благодарение на тях, детето ви е защитено. 

През пролетта и есента ще може да ги съчетавате с панталонки, а когато е по-студено да прибавите и блузка или жилетка. За топлия период, най-комфортни са гащеризоните с късо ръкавче и крачоли. 

Неизменна част от baby аутфита все още остават лигавниците – макар и вече да не връщат толкова често храната си, на тази възраст започват да никнат зъбките, а това предизвиква отделяне на повече бебешки лиги. 

Дрехи за пълзящи бебенца (6-12 месеца)

Ако до този момент сте имали възможност да сложите бебето някъде и то да не мърда много, след шестия месец нещата ще се променят... Малчуганът става все по-пъргав, търкаля се, прави опити да седне и стига го момента, в който  вече пълзи навсякъде и разучава терена. 

В този момент, растежът на бебето не е толкова бърз, колко до сега и ще видите как дрехите ще му стават за по-дълъг период. Ето защо, не пазарувайте предварително за идния сезон – вероятно е детето да не промени вида си много и гардероба му да не се промени значително между 6 месеца и 1 годинка. 

Идва времето, в което вече ще започне да се изправя и ще иска да бъде по-дълго в това положение, тогава идва и моментът, в които детето ви е готово за по-специалните облекла – рокли за момиченцата и комплекти за момченцата. 

Важно: майките на пълзящите бебета трябва да внимават и да обличат на детето дълги панталонки, за да не ожули коленцата си, докато изучава новата територия. Роклите са прекрасни за разходки навън, но имайте едно наум, защото може да спъне малката госпожица, докато стремително пълзи към новата цел.

Дрехи за ходещи дечица (1-2 години)


След като премине периодът на прохождане, малчуганите лека-полека минават към гардероб, който не се различава много от този на възрастния – има както тениски, поли и рокли, така и панталони и дънки. Практичното на детските дънки е, че някои от тях имат възможност за регулиране с копчета в зоната на талията, а това означава, че може да ги носи по-дълго време. 

Бодитата стават лека-полека непотребни, особено когато дойде моментът, в който ще трябва да го учите да използва гърнето. По-лесният вариант е просто да го събуете бързо, вместо да трябва да разкопчавате копчетата на бодито. 

В този период ще ви наложи по-често да купувате обувки, защото детското краче расте доста бързо, но не се безпокойте – и това е етап, който ще премине. 

Свързани статии